314
H Τζασίντα Αρντερν παρηγορεί τους συγγενείς των θυμάτων του μακελειού. Τώρα παίρνει ιστορικές αποφάσεις για τον περιορισμό των όπλων. | EPA/BORIS JANCIC

Αλλαγές-εξπρές στους νόμους για την οπλοκατοχή στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε η Αρντερν

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 09:50
H Τζασίντα Αρντερν παρηγορεί τους συγγενείς των θυμάτων του μακελειού. Τώρα παίρνει ιστορικές αποφάσεις για τον περιορισμό των όπλων.
|EPA/BORIS JANCIC

Αλλαγές-εξπρές στους νόμους για την οπλοκατοχή στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε η Αρντερν

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 09:50

Η Νέα Ζηλανδία παραμένει σε κατάσταση σοκ. Οι 50 νεκροί στα τεμένη από το όπλο του ακροδεξιού Μπρέντον Τάραντ, στοιχειώνουν μια χώρα που μέχρι το πρωί της Παρασκευής έδειχνε ως ένα μέρος ασφαλές, σχεδόν παραδεισένιο.

Ομως ο παράδεισος είχε παράθυρα προς την κόλαση. Και ένα από αυτά ήταν οι χαλαροί νόμοι για την οπλοκατοχή. Στη Νέα Ζηλανδία υπολογίζεται πως υπάρχουν 1,5 εκατ. πυροβόλα, δηλαδή σχεδόν ένα ανά τρεις κατοίκους! Και ακόμα χειρότερα, αποδεικνύεται ότι ο Τάραντ κατάφερε να αποκτήσει τέσσερα όπλα μέσα από νόμιμα κανάλια: ο ιδιοκτήτης του οπλοπωλείου στο Κρίστιαντσερτς είπε ότι πούλησε τέσσερα όπλα στον μακελάρη αφού το σύστημα της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας είχε εγκρίνει τη διαδικτυακή του παραγγελία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας για άμεση αλλαγή των νόμων περί οπλοκατοχής ήταν ενδεδειγμένη, αν και όχι πάντα αναμενόμενη σε μια χώρα που δεν είχε ποτέ τεθεί τέτοιο ζήτημα (από την άλλη η σοσιαλίστρια Τζασίντα Αρντερν δεν έχει καμία σχέση με τον ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, που επιμένει να αγνοεί τις εκκλήσεις για περιορισμό των όπλων στις ΗΠΑ).

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας λοιπόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή της πήρε «επί της αρχής» την απόφαση να υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία για τα όπλα.

«Σκοπεύω να παρουσιάσω περισσότερες λεπτομέρειες για τις αποφάσεις αυτές στα ΜΜΕ και στους πολίτες προτού συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο ξανά, την επόμενη Δευτέρα», δήλωσε η Τζασίντα Αρντέρν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τόνισε ότι «πήραμε αποφάσεις και ως κυβέρνηση, είμαστε ενωμένοι».

«Αυτό σημαίνει πως μέσα σε 10 ημέρες από αυτή τη φρικιαστική τρομοκρατική ενέργεια, θα έχουμε ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως πιστεύω, θα κάνουν πιο ασφαλή την κοινότητά μας».

Η προώθηση αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή στη Νέα Ζηλανδία ήταν κάτι που δεν εξεταζόταν καν σοβαρά στο παρελθόν.

Η Αρντέρν εξάλλου έχει ήδη αναγγείλει ότι θα εξεταστεί ποιες ήταν οι περιστάσεις της επίθεσης και τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά ώστε να μην υπάρξουν θύματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...