678
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα του 2ου Thessaloniki Summit, το βράδυ της Παρασκευής | ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIMENEWS

Αλέξης Τσίπρας: «Θα βγούμε από τα μνημόνια, αλλά διανύουμε την πιο κρίσιμη χρονιά»

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2017, 21:44
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα του 2ου Thessaloniki Summit, το βράδυ της Παρασκευής
|ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIMENEWS

Αλέξης Τσίπρας: «Θα βγούμε από τα μνημόνια, αλλά διανύουμε την πιο κρίσιμη χρονιά»

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2017, 21:44

Τον αέρα της αισιοδοξίας που θα πρέπει να αποπνέει κάθε κυβέρνηση, επιχείρησε να μεταφέρει στο ακροατήριο της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας. Μίλησε για ανάπτυξη, για μείωση της ανεργίας (ειδικά των νέων που παραμένει υψηλή αλλά έχει πέσει δέκα μονάδες όπως σημείωσε), ακόμα και στο… Μετρό της πόλης αναφέρθηκε, και στην επένδυση στο Ελληνικό. Αλλά κυρίως επιχείρησε να πείσει ότι «διανύουμε την τελευταία χρονιά εντός Μνημονίων» και ότι πρέπει να κοπούν οριστικά οι γέφυρες με το παρελθόν που οδήγησε στην κρίση. Με λίγα λόγια ο Πρωθυπουργός βλέπει μία «μαγική εικόνα» στη χώρα. Ισως αυτό να εξηγεί γιατί το χειροκρότημα που ακολούθησε το τέλος της ομιλίας του δεν ήταν ιδιαίτερα θερμό. Επιφυλακτικότητα, θα έλεγαν ορισμένοι…

Το βράδυ της Παρασκευής, μιλώντας στο 2ο Thessaloniki Summit, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της χώρας. «Ο,τι είναι η Αθήνα για τον τριτογενή τομέα, είναι η Θεσσαλονίκη για τη βιομηχανία», τόνισε.

Οπως είπε, «βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά θετικό momentum για την ελληνική οικονομία». Επανέλαβε, δε, ότι «διανύουμε την τελευταία χρονιά εντός Μνημονίων».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκπληρώνει «το διαχρονικό αίτημα για βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλο το εύρος της δημόσιας ζωής», καθώς και για «εδραίωση κανόνων ίσης μεταχείρισης για όλους».

Είπε, επίσης, ότι η υγιής επιχειρηματικότητα είναι αυτή που σέβεται τους νόμους, το περιβάλλον και τους εργαζόμενους.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε σε προηγούμενες κυβερνήσεις ότι ενώ δήλωναν οπαδοί της ελεύθερης οικονομίας «στην πράξη επέβαλαν τον πιο σκληρό προστατευτισμό για τους φίλους και κολλητούς».

«Η υγιής επιχειρηματικότητα που σέβεται τους νόμους, το περιβάλλον είναι αυτή που δεν διστάζει να επενδύσει στην καινοτομία την εξωστρέφεια τον πιο πολύτιμο παράγοντα, στο εργατικό δυναμικό. Το μοντέλο της έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας είναι αυτό που μπορεί να βγάλει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης. Μας λένε ότι είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και στην πράξη επέβαλαν τον προστατευτισμό για τους ημέτερους», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Είναι εύκολο να μιλάς για επενδύσεις αλλά για να ανοίγουν δρόμοι για να προωθηθούν είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δείτε πόσα χρόνια είχαν βαλτώσει οι εθνικοί μας αυτοκινητόδρομοι. Οι σήραγγες στα Τέμπη, το μετρό της Θεσσαλονίκης, τα ενεργειακά πρότζεκτ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ελληνικό. Δείτε τι προσπάθεια γίνεται και τι αποτελέσματα είχε αυτή η προσπάθεια εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα. Τα αποτελέσματα έρχονται σε βάθος χρόνου με σκληρή δουλειά, καθαρότητα στις σχέσεις του κράτους με την επιχειρηματικότητα.

»Η χώρα έχει περάσει σε διαφορετική εποχή παραλάβαμε τη χώρα του Grexit. Σήμερα οργανώνουμε το μέλλον της χώρας ευνοώντας την ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή της στο σύνολο του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα με σταθερά βήματα αλλάζει και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει αυτή την αλλαγή της χώρας.

Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του και θα βάλουμε τέλος σε μια μακρά και επώδυνη περίοδο για τη χώρα και την κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση έχουμε αναντίρρητα εισέλθει σε μια τροχιά ανάπτυξης και πρέπει να διατηρήσουμε τα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά αυτής της τροχιάς στο μέλλον. Eχει μείνει η ασφαλής ολοκλήρωση που περνάει μέσα από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Oλες οι πλευρές εργάζονται για αυτόν τον σκοπό».

«Οι εξαγωγές, στο πρώτο εξάμηνο του 2017, αυξήθηκαν κατά 18%. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από το 2001. Φέτος, μέχρι και τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ δεκαεξαετίας. Η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή αλλά έχει πέσει δέκα μονάδες», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πορεία διαμαρτυρίας για την παρουσία Τσίπρα στο Βελλίδειο

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, της ΟΚΔΕ και της Λαϊκής Ενότητας, με αφορμή το 2ο Thessaloniki Summit, στο οποίο μίλησε ο Πρωθυπουργός.

Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Ηδη, από νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχε κλείσει το τμήμα της Λεωφόρου Στρατού μπροστά στο Βελλίδειο, ενώ την πορεία ακολουθούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Mάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έλειψαν και οι εντάσεις μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών.

Η στιγμή των συμπλοκών έξω από το Βελλίδειο (InTimeNews)
Η στιγμή των συμπλοκών έξω από το Βελλίδειο (InTimeNews)

Σύμφωνα με το Thestival η Αστυνομία προέβη σε περιορισμένη χρήση χημικών, για να απωθήσει τους διαδηλωτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...