351
Νεόδμητες και παλαιότερες κατοικίες στο Βερολίνο | REUTERS/Michele Tantussi

Ακυρώθηκε το πάγωμα των ενοικίων στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 19:38
Νεόδμητες και παλαιότερες κατοικίες στο Βερολίνο
|REUTERS/Michele Tantussi

Ακυρώθηκε το πάγωμα των ενοικίων στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 19:38

Εκατοντάδες χιλιάδες ενοικιαστές στο Βερολίνο αναμένεται να βρεθούν σε δύσκολη θέση μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας το οποίο ανέτρεψε απόφαση του κρατιδίου να περιορίσει το ύψος των ενοικίων.

Επειδή με την απόφαση ακυρώνονται αναδρομικά οι μειώσεις, μεγάλος αριθμός ενοικιαστών τώρα θα καταβάλει τα ποσά που δεν πλήρωσε εδώ και πάνω από ένα χρόνο,  τα οποία μπορεί να ανέλθουν ακόμη και σε χιλιάδες ευρώ.

Υπολογίζεται ότι μέχρι και 500.000 άνθρωποι πρέπει να καταβάλουν στους ιδιοκτήτες τη διαφορά  λόγω της ευνοϊκής για αυτούς απόφασης του κρατιδίου, σημειώνουν οι Times. Αλλοι, πάντως, ήταν προνοητικοί καθώς έβαζαν στην άκρη τη διαφορά, σε περίπτωση που η απόφαση τελικά θα καταργούνταν.

Μπροστά στο φάσμα των όλο και υψηλότερων τιμών στα ενοίκια στη γερμανική πρωτεύουσα, η Γερουσία του κρατιδίου του Βερολίνου υιοθέτησε μέτρα για τον περιορισμό του κόστους των ενοικίων. Υπολογίζεται ότι την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε κατά περίπου 400.000 ανθρώπους, ενώ από το 2013 στο 2019  το μέσο ύψος του ενοικίου αυξήθηκε κατά 27%.

Ετσι διατάξεις που πέρασαν τον περασμένο Φεβρουάριο πάγωναν τα ενοίκια σε 1,5 εκατομμύριο κατοικίες, σε ένα σταθερή αύξηση της τάξης του 1,3% τον χρόνο από το 2022.  Σε άλλες περιπτώσεις τα ενοίκια μειώθηκαν σε επίπεδα που δεν ξεπερνούσαν περισσότερο από 20% τις τιμές του 2013 (4,59 με 9,8 ευρώ/τ.μ). Τα μέτρα έφεραν πτώση των ενοικίων κατά 8% σε πολλές συνοικίες της πόλης,  σε άλλες όμως οι τιμές των σπιτιών αυξήθηκαν σημαντικά γιατί οι νεόδμητες κατοικίες εξαιρούνταν από τα μέτρα.

Το τελικό όφελος ήταν εκατοντάδες ευρώ το μήνα για χιλιάδες ενοικιαστές τα οποία πρέπει να τα επιστρέψουν πλέον στους ιδιοκτήτες.

Όσοι επέκριναν τα μέτρα υποστήριζαν ότι πλέον οι ιδιοκτήτες δεν θα είναι σε θέση να δαπανούν χρήματα για τη συντήρηση των κατοικιών,  ενώ και οι ενοικιαστές με τα ακριβά διαμερίσματα ήταν τελικά οι περισσότερο ωφελημένοι, αναλογικά με όσους ενοικίαζαν φθηνότερα διαμερίσματα.

Τελικά κατά του νόμου προσέφυγαν 284 πολιτικοί από το CDU και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP)  με το σκεπτικό ότι παραβιάζει τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία που δίνει το Σύνταγμα, αλλά και ότι η τοπική Βουλή δεν είχε την αρμοδιότητα καθώς, όπως υποστήριζαν, η πολιτική που αφορά τα ενοίκια ασκείται μόνο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...