740
Ο Ποντένσε σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του με τα χρώματα του Ολυμπιακού | ΙΝΤΙΜΕSPORTS

Αξίζει ο Ποντένσε 25 εκατομμύρια ευρώ;

Sportscaster Sportscaster 1 Φεβρουαρίου 2020, 18:24
Ο Ποντένσε σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του με τα χρώματα του Ολυμπιακού
|ΙΝΤΙΜΕSPORTS

Αξίζει ο Ποντένσε 25 εκατομμύρια ευρώ;

Sportscaster Sportscaster 1 Φεβρουαρίου 2020, 18:24

Στην Αγγλία δεν το έχουν σε τίποτα, να δώσουν 25 εκατομμύρια ευρώ για έναν καλό ποδοσφαιριστή. Οχι μόνον οι πλουσιότεροι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και οι μικρομεσαίοι. Για τα ελληνικά μεγέθη, όμως, το ποσό είναι ιλιγγιώδες. Περίπου τόσα ήταν τα συνολικά ετήσια έσοδα των ομάδων της Σούπερ Λιγκ -όλων μαζί- από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων τους την τελευταία σεζόν της κεντρικής διαχείρισης. Κανείς δεν πίστευε, λοιπόν, ότι η αξία της μεταγραφής του Ντάνιελ Ποντένσε στη Γουλβς θα έφτανε σε τέτοια ύψη. Ωσπου, «έπεσαν» οι υπογραφές.

Πρόκειται για την ακριβότερη πώληση παίκτη από ελληνικό σύλλογο, αφού ξεπέρασε και τα 20+ εκατ. ευρώ που είχε κοστίσει η μετακίνηση του Παναγιώτη Ρέτσου στην Μπάγερ Λεβερκούζεν τον Αύγουστο του 2017. Μετά το 2010, που ανέλαβε την ΠΑΕ ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Ολυμπιακός έχει παραχωρήσει επτά ποδοσφαιριστές του σε τιμές άνω των 10 εκατ. ευρώ. Εκτός από τον Ποντένσε και τον Ρέτσο, τους Κώστα Μήτρογλου, Λούκα Μιλιβόγιεβιτς, Κώστα Μανωλά, Μπράουν Ιντέγε και Ανδρέα Σάμαρη. Μόνον από αυτούς, έχει βάλει στα ταμεία του πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το πόσο του είχαν κοστίσει αυτοί οι παίκτες, που πούλησε έναντι 10, 12, 15, 20, ή 25 εκατ. ευρώ. Ο Ανδρέας Σάμαρης, 400.000 ευρώ. Πουλήθηκε στην Μπενφίκα με 10 εκατ. ευρώ. O Mπράουν Ιντέγε, 5,4 εκατ. ευρώ. Πουλήθηκε στην Κίνα με 12 εκατ. ευρώ. Ο Κώστας Μήτρογλου, 200.000 ευρώ. Ο Λούκα Μιλιβόγιεβιτς, 2,3 εκατ. ευρώ. Ο Κώστας Μανωλάς, ούτε σεντ (είχε αποκτηθεί ως ελεύθερος). Παραχωρήθηκαν προς 15 εκατ. ευρώ έκαστος. Για τον Ποντένσε ο Ολυμπιακός είχε πληρώσει 7 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό είχε θεωρηθεί -τότε- υπερβολικό. Αλλά, μέσα σε ενάμισι χρόνο, η αξία του (σχεδόν) τετραπλασιάστηκε.

Ο Πορτογάλος θα ήταν η δεύτερη πιο επικερδής επένδυση των «ερυθρόλευκων», εάν δεν υπήρχε ο Ρέτσος, «προϊόν» της ακαδημίας τους. Οσο για τον Νέρι Καστίγιο -θα τον θυμάστε-, είχε έρθει στον Ολυμπιακό (τον Ιούλιο του 2000) με 60.000 και είχε φύγει (επτά χρόνια αργότερα, στη Σαχτάρ) με 20 εκατομμύρια, όμως τα πέντε από αυτά εισπράχτηκαν από τον ίδιο τον παίκτη, ως μπόνους μεταγραφής. Επομένως, το κέρδος από την πώλησή του ήταν μικρότερο.

Ο Ολυμπιακός (ιδίως επί Μαρινάκη) έχει πάρει… master στη δημιουργία υπεραξίας. Κανένας άλλος ελληνικός σύλλογος δεν απολαμβάνει τόσο μεγάλα έσοδα από παραχωρήσεις παικτών του. Στο Top-10 των πωλήσεων ξένων παικτών από την Ελλάδα στο εξωτερικό, μόνο δύο δεν ανήκαν στους «ερυθρόλευκους»: ο Πρίγιοβιτς, για τον οποίο ο ΠΑΟΚ εισέπραξε 10 εκατ. ευρώ από την Αλ Ιτιχάντ τον Ιανουάριο του 2019, και ο Τζιμπρίλ Σισέ, που δόθηκε από τον Παναθηναϊκό στη Λάτσιο έναντι 6 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2009. Πολύ συχνά, μάλιστα, ο Ολυμπιακός πουλάει ακριβά και αναπληρωματικούς του, δηλαδή ποδοσφαιριστές που θέλει να… ξεφορτωθεί. Ο Ενγκελς, ο Βιάνα, Νικολάου, ο Τζούρτζεβιτς, ο Οφόε και ο Λαΐφης είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα. Πώς τα καταφέρνει;

Πρώτα απ’ όλα, εδώ και μια εικοσαετία είναι ο ελληνικός με τις περισσότερες παρουσίες (και επιτυχίες) στο Τσάμπιονς Λιγκ, που αποτελεί την καλύτερη «βιτρίνα» για έναν ποδοσφαιριστή. Ο Ποντένσε κίνησε το ενδιαφέρον των Αγγλων, κυρίως επειδή ήταν καταπληκτικός στα δύο ματς με την Τότεναμ, και σκόραρε εναντίον της Μπέρνλι. Εντάξει, βοήθησαν λίγο και οι συγκυρίες. Προπονητής στη Γουλβς είναι ο (επίσης Πορτογάλος) Νούνο Εσπίριτο Σάντος, που εμπιστεύεται τους συμπατριώτες του, και μέτοχος ο διάσημος ατζέντης (του Ρονάλντο) Ζόρζε Μέντες, που τυγχάνει και μάνατζερ του Ποντένσε.

Οι καλές σχέσεις της ΠΑΕ με μερικούς από τους κορυφαίους ατζέντηδες είναι ακόμη ένα «μυστικό». Επίσης, το ότι έχει ανοίξει παρτίδες με πλούσιες ποδοσφαιρικές αγορές, όπως η Αγγλία, η Κίνα και οι αραβικές χώρες. Με την Πρέμιερ Λιγκ κάνει μπίζνες από παλιά. Το 2012 πούλησε τον Μιραλάς στην Εβερτον, το 2014 τον Μήτρογλου στη Φούλαμ, το 2016 τον Μαζουακού στη Γουέστ Χαμ, το 2017 τον Μιλιβόγεβιτς στην Κρίσταλ Πάλας. Ολοι του οι «πελάτες» έμειναν ικανοποιημένοι – κι αυτό του φέρνει νέους. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό ότι δεν έχει ανάγκη από χρήματα. Ορίζει μια τιμή για κάθε του παίκτη, και όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να πέσει πολύ κάτω από αυτήν.

Ο Ποντένσε θα μας λείψει πολύ. Ηταν ένας από τους λίγους παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα, για τους οποίους άξιζε κανείς να πάει στο γήπεδο. Πολλοί οπαδοί του Ολυμπιακού διαμαρτύρονται, στα social media, ότι η διοίκηση της ομάδας τους βιάστηκε να τον παραχωρήσει. Η αλήθεια, όμως, είναι πως δεν γινόταν αλλιώς. Πώς να αντισταθεί σε τέτοια προσφορά; Αλλά και πώς να κρατήσει στο μίζερο ελληνικό πρωτάθλημα έναν 25χρονο, που του δίνεται η ευκαιρία να ζήσει τον μύθο του στα αγγλικά γήπεδα με τρεις και τέσσερις φορές υψηλότερες ετήσιες αποδοχές;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...