581
Ο Χοακίν Αλμούνια με τον Κώστα Καραμανλή, την εποχή που η Κομισιόν είχε υιοθετήσει το δόγμα «άστο γι' αργότερα» | ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αξιολογητής» της Ελλάδας ο άνθρωπος που έβλεπε τα ελλείμματα Καραμανλή να περνούν!

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 12:05
Ο Χοακίν Αλμούνια με τον Κώστα Καραμανλή, την εποχή που η Κομισιόν είχε υιοθετήσει το δόγμα «άστο γι' αργότερα»
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αξιολογητής» της Ελλάδας ο άνθρωπος που έβλεπε τα ελλείμματα Καραμανλή να περνούν!

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 12:05

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο περίφημος Χοακίν Αλμούνια, ο πρώην Επίτροπος που επέδειξε προφανή αδιαφορία (αν όχι κάτι άλλο) ενώ παρακολουθούσε τον οικονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας την πενταετία της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή διορίστηκε ως «ανεξάρτητος αξιολογητής υψηλού επιπέδου» για τη χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τον ESM.

Ο Αλμούνια διορίστηκε αξιολογητής ώστε με την υποστήριξη ενός επιτελείου του ESM καθώς και εμπειρογνωμόνων, να αξιολογήσει το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από τον Μηχανισμό.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ισπανός ήταν ο Επίτροπος Οικονομικών επί διακυβέρνησης Καραμανλή και υπουργίας Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη. Είχε καλωσορίσει την καταστροφική «δημοσιονομική απογραφή» του κ. Αλογοσκούφη, με την οποία η Ελλάδα μπήκε σε διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος». Αλλά ως δια μαγείας είχε επιεβαιώσει και την έξοδο της χώρας από αυτήν!

Ακολούθως, μαζί με τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, παρότι υπέδειξαν στην Ελλάδα, το 2007, ότι κάτι δεν πάει καλά στην –κατά τον κ. Αλογοσκούφη «θωρακισμένη»– οικονομία, δέχτηκαν να μη στείλει η χώρα μας τα στοιχεία, τα οποία έδειχναν τον εκτροχιασμό της και να μην ληφθούν μέτρα, το 2008 και το 2009!

Οπως έχει αναλυθεί πολλάκις, το δόγμα που είχε επικρατήσει στην Κομισιόν τότε και το είχε υιοθετήσει και ο -κατά τα άλλα σοσιαλιστής- Αλμούνια ήταν να μη διαμορφωθεί αρνητική εικόνα για την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας, καθώς ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανήκε στην ίδια πολιτική οικογένεια με τη ΝΔ.

Ο Χοακίν Αλμούνια υπήρξε ο καθ’ ύλην αρμόδιος ευρωπαίος αξιωματούχος που αποδέχτηκε την καταδικαστική για τη χώρα μας τακτική του κ. Καραμανλή «άστο για αργότερα».

O Αλμούνια με τον Αλογοσκούφη το 2008. Οταν αποδεχόταν ότι η ελληνική οικονομία ήταν «θωρακισμένη» (ΑΠΕ)

Κάποια στιγμή και προφανώς αντιλαμβανόμενος τις ευθύνες του βγήκε στο ξέφωτο της αλήθειας: δύο μήνες πριν από τις εκλογές του 2009, και ενώ ο κ. Καραμανλής είχε ήδη ηττηθεί στις ευρωεκλογές και φαινόταν έτοιμος να αποδράσει από την εξουσία παραδίδοντας τη χώρα στον Γιώργο Παπανδρέου, ο Ισπανός «θυμήθηκε» να προειδοποιήσει ότι το άνοιγμα του ελλείμματος θα κυμανθεί πάνω από 10% του ΑΕΠ, πάνω από τα 24 δισ. ευρώ! Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ επέμενε με επιστολές της προς την Κομισιόν ότι το έλλειμμα θα ήταν στο 6%. Τελικά το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 θα έφτανε στο 15,4%!

Ως γραφειοκράτης που ήξερε να αποφεύγει τις κακοτοπιές ο Χοακίν Αλμούνια παρέμεινε στη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών ως τον Φεβρουάριο του 2010 –τότε που ο κ. Παπανδρέου οδηγούνταν να βάλει τη χώρα στο πρώτο μνημόνιο και στη συνέχεια ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Ανταγωνιστικότητας μέχρι το 2014.

Η ειρωνεία είναι ότι τον διορισμό του Ισπανού καλωσόρισαν όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ο πρόεδρος του Eurogroup Mάριο Σεντένο μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Χοακίν Αλμούνια: «Η διαδικασία προσαρμογής στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολη και παρατεταμένη από ό,τι σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Απαιτείται διεξοδική και ανεξάρτητη αξιολόγηση. Η αποστολή του ανεξάρτητου αξιολογητή είναι να εξετάσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, με έμφαση στο πρόγραμμα του ESM. Χαίρομαι που ο Χοακίν Αλμούνια αποδέχθηκε αυτήν την αποστολή. Έχει το σωστό σύνολο δεξιοτήτων και εμπειρίας για να φέρει εις πέρας αυτό το έργο και να κάνει μία αξιόπιστη και ανεξάρτητη αξιολόγηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ: «Χαιρετίζω τον διορισμό του κ. Αλμούνια ως αξιολογητή υψηλού επιπέδου. Η εκτεταμένη εμπειρία και η γνώση του στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της έρευνας οικονομικής πολιτικής, καθώς και στις υποθέσεις της ΕΕ, θα διασφαλίσουν την πληρότητα, την αξιοπιστία και την αμερόληπτη αξιολόγηση της διαδικασίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...