464
Αριστερά ο Ομπάμα, δεξιά ο Μαντέλα. Πολλοί θεωρούν ότι μοιάζουν... | REUTERS/Siphiwe Sibeko

Ακούει ο Τραμπ; Ο Ομπάμα σε ομιλία του προειδοποίησε (και) για «επικίνδυνες εποχές»

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 00:17
Αριστερά ο Ομπάμα, δεξιά ο Μαντέλα. Πολλοί θεωρούν ότι μοιάζουν...
|REUTERS/Siphiwe Sibeko

Ακούει ο Τραμπ; Ο Ομπάμα σε ομιλία του προειδοποίησε (και) για «επικίνδυνες εποχές»

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 00:17

Ηταν ακριβώς η στιγμή κατά την οποία πολλοί είχαν αρχίσει να αναρωτιούνται: «πού βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ;».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, λοιπόν, την Τρίτη, έδωσε μια ομιλία-φόρο τιμής στον Νέλσον Μαντέλα, εκεί όπου  προειδοποίησε ότι ο κόσμος έχει βυθιστεί σε «περίεργες και αβέβαιες εποχές».

Δεν χρήζει βαθιάς ανάλυσης πως ό,τι είπε εκεί ήταν μια, κατά τα φαινόμενα, συγκαλυμμένη επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ.

Βέβαια, ο Ομπάμα δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στον διάδοχό του, αλλά προειδοποίησε ότι οι «πολιτικές του φόβου και της μνησικακίας» εξαπλώνονται, από ηγέτες που περιφρονούν τα γεγονότα και ψεύδονται χωρίς «απολύτως καμία ντροπή». Πάει κάπου το μυαλό σας;

Παράλληλα, κατηγόρησε την άρνηση της κλιματικής αλλαγής, τις μεταναστευτικές πολιτικές που βασίζονται στη φυλή, τον ασυγκράτητο καπιταλισμό και τις «δικτατορικές πολιτικές». Ας μη γελιόμαστε, πρόκειται για συμπεριφορές οι οποίες συχνά αναφέρονται ως σήμα κατατεθέν της αμφιλεγόμενης προεδρίας Τραμπ.

«Με δεδομένες τις περίεργες και αβέβαιες εποχές που ζούμε, τα καθημερινά δελτία ειδήσεων προκαλούν ενοχλητικά πρωτοσέλιδα που ζαλίζουν, και πιστεύω ότι ίσως να ήταν πιο ωφέλιμο να κάνουμε ένα βήμα πίσω για μια στιγμή για να αποκτήσουμε μια κάποια αντίληψη», είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στην έναρξη της ομιλίας του.

Ο Ομπάμα μίλησε μπροστά σε ένα κοινό με περισσότερους από 10.000 ανθρώπων -σε ένα στάδιο κρίκετ, στο Γιοχάνεσμπουργκ- στην κύρια εκδήλωση των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα – στις 18 Ιουλίου 1918.

«Είναι επειδή εν μέρει, εξαιτίας των αποτυχιών των κυβερνήσεων και των ισχυρών ελίτ, βλέπουμε πλέον μεγάλο μέρος του κόσμου να απειλείται να γυρίσει σε έναν παλιότερο, πιο επικίνδυνο, πιο βάρβαρο τρόπο που αντιμετωπίζονται τα πράγματα», τόνισε ο Ομπάμα.

Αναφορικά με τη Μετανάστευση, έκανε ένα οξύ σχόλιο, με φερόμενο αποδέκτη τον Τραμπ, σημειώνοντας ότι: «Δεν είναι κακό να επιμένεις ότι τα εθνικά σύνορα έχουν σημασία, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μια δικαιολογία για μεταναστευτικές πολιτικές που βασίζονται στη φυλή, ή στην εθνότητα ή στη θρησκεία».

Για την κλιματική αλλαγή επιτέθηκε στον παγιωμένο σκεπτικισμό που δείχνει ο Τραμπ και άλλοι Αμερικανοί συντηρητικοί μπροστά σε επιστημονικές αποδείξεις: «Χρειάζεται να πιστεύεις σε γεγονότα, χωρίς γεγονότα δεν υπάρχει καμία βάση για συνεργασία», είπε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ίδια ομιλία (REUTERS/Siphiwe Sibeko)
Ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ίδια ομιλία (REUTERS/Siphiwe Sibeko)

«Δεν μπορώ να βρω κοινό έδαφος αν κάποιος λέει ότι η κλιματική αλλαγή δεν συμβαίνει, όταν σχεδόν όλοι οι επιστήμονες του κόσμου μας λένε ότι συμβαίνει».

«Οι πολιτικοί σήμερα φαίνεται να απορρίπτουν την ίδια την έννοια της αντικειμενικής αλήθειας – οι άνθρωποι απλά επινοούν πράγματα», πρόσθεσε – προκαλώντας το γέλιο του κοινού.

«Παρατηρούμε την απόλυτη έλλειψη ντροπής σε πολιτικούς ηγέτες που πιάνονται να λένε ψέματα και απλά εντείνουν την προσπάθειά τους και λένε και άλλα ψέματα», συμπλήρωσε.

Αλλά, όπως ήδη γράψαμε, πουθενά δεν αναφέρθηκε το όνομα του Ντόνλαντ Τραμπ.

Επειδή αυτός είναι ο Ομπάμα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...