1361
Σκοτεινιασμένος, περίλυπος, οργίλος, αφελής: τέσσερα από τα πρόσωπα που ο Τραμπ επέδειξε στο διάστημα της προεδρίας του και κατέγραψε ο φακός του Reuters | Reuters/CreativeProtagon

Ακόμη μία δόση Τραμπ, για να… μην ξεχνιόμαστε

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2021, 17:55
Σκοτεινιασμένος, περίλυπος, οργίλος, αφελής: τέσσερα από τα πρόσωπα που ο Τραμπ επέδειξε στο διάστημα της προεδρίας του και κατέγραψε ο φακός του Reuters
|Reuters/CreativeProtagon

Ακόμη μία δόση Τραμπ, για να… μην ξεχνιόμαστε

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2021, 17:55

Το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έκανε αξιολόγηση των δικών του «ξεχωριστών καρέ» της προεδρίας Τραμπ – δηλαδή της περιόδου που μπορεί να εξηγηθεί καλύτερα με το σχόλιο «ένας τηλεοπτικός αστέρας στον Λευκό Οίκο». Ας τις δούμε και ας διαβάζουμε και τα σχόλια των φωτογράφων.

ΗΜΑΡΤΟΝ! Τον Φεβρουάριο του 2020 πολλοί μαύροι μαζεύτηκαν ξαφνικά γύρω από τον Τραμπ στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου. Και όχι μόνο τον περικύκλωσαν, αλλά κάποιοι άπλωσαν και χέρι επάνω του. Αν κάποιος προσέξει το βλέμμα του, θα δει ότι ο Τραμπ δεν έχει καταλάβει πως όλα αυτά τα τελετουργικά και μυστηριώδη γίνονται για το καλό του, ότι αυτοί οι μαύροι είναι οπαδοί του και ψηφοφόροι του (και οι ζωές τους μετράνε και παραμετράνε). Στον Λευκό Οίκο όλοι αυτοί πήγαν για… συλλείτουργο. Να προσευχηθούν μαζί του ήθελαν μόνο. Γιατί σκοτείνιασε; Το όντως ξεχωριστό καρέ τράβηξε η φωτογράφος Λία Μίλις.

ΘΕΑΜΑ.Ο φωτογράφος Τζόναθαν Ερνστ γράφει στη λεζάντα της παραπάνω φωτογραφίας ότι του έκανε εντύπωση πως κανείς από τους παρακαθημένους στην εξέδρα δεν έσπευσε να βοηθήσει τη γυναίκα (επάνω δεξιά) όταν οι αστυνομικοί της έσκισαν τα ρούχα στην προσπάθειά τους να την απομακρύνουν από τον χώρο της ομιλίας του Τραμπ. Και όχι μόνο δεν τη βοήθησαν, αλλά έβγαλαν τα κινητά τους και φωτογράφιζαν. Ο Τραμπ, βέβαια, είχε διακόψει τον λόγο του και απλώς κοιτούσε. Ολων των παραπάνω είχαν προηγηθεί οι φωνές διαμαρτυρίας της συγκεκριμένης κυρίας. Το επεισόδιο συνέβη στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού, και για την Αμερική ήταν ακόμη… πολύ νωρίς: μόλις Μάιος του 2016.

ΣΤΟΧΟΠΡΟΣΗΛΩΣΗ. Ο Τραμπ φωνάζει ένα μέτρο μακριά από το αυτί του πιτσιρικά, αλλά ο μικρός δεν τον ακούει καθώς είναι προσηλωμένος στην κηπουρική εργασία που ανέλαβε, κατόπιν δικής του παρακλήσεως, στον κήπο του Λευκού Οίκου. Το χορτοκοπτικό μηχάνημα κάνει τρομερή φασαρία και ο μικρός δικαιολογείται για την προσωρινή κώφωση – δεν είναι ανάγωγο το παιδί. Εδωσε το χεράκι του στον Τραμπ και τον χαιρέτησε αργότερα, όταν ο πατέρας του επενέβη δείχνοντάς του «τον κύριο με τη μακριά κόκκινη γραβάτα». Το καρέ αυτό τράβηξε ο φωτογράφος Κάρλος Μπαρία τον Σεπτέμβριο του 2017.

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Ενας άντρας γονατίζει κρατώντας διπλωμένη στην αγκαλιά του τη σημαία των ΗΠΑ καθώς τον προσπερνά η αυτοκινητοπομπή του Τραμπ. Το περιστατικό κατέγραψαν οι οφθαλμοί και ο νους του φωτογράφου Τζόναθαν Ερνστ, ο οποίος σχολιάζει πως πάντα ο Τραμπ κατέκρινε όσους επαγγελματίες αθλητές γονάτιζαν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία. Σίγουρα ο εικονιζόμενος είναι κάποιος βετεράνος στρατιώτης, λέει. O φακός του Ερνστ, πάντως, καθυστέρησε μία ώρα να συλλάβει το ενσταντανέ. Πώς έγινε αυτό; Κατόπιν συνεννοήσεως με τον βετεράνο. Πότε; Τον Σεπτέμβριο του 2017. Ας πούμε ότι πρόκειται για αναπαράσταση γεγονότος.

ΤΣΑΧΠΙΝΙΕΣ. Μπροστά στους φακούς κάθε είδους, λέει ο Κάρλος Μπαρία, ο Τραμπ έχει την άνεση του πεπειραμένου τηλεοπτικού αστέρα. Ως πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών διατήρησε αυτήν την τσαχπινιά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τις διάφορες περιοδείες. Το καρέ αυτό είναι η απόδειξη. «Στη Φλόριντα είχε καλή διάθεση, και το παρατήρησα» λέει ο Μπαρία. «Ξαφνικά άρχισε να χορεύει επί σκηνής, κάτι που ενθουσίασε το πλήθος». Ηταν Οκτώβριος του 2020, και τον Τραμπ τον χώριζαν μόνο λίγες ημέρες από την εκλογική ήττα.

ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜ. Να μία φωτογραφία από την περιβόητη συνάντηση του Τραμπ με τον βορειοκορεάτη τύραννο Κιμ Γιόνγκ-ουν (που φοράει «στολή Μάο») στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο αλληλομισούμενων Κορεών, τον Ιούνιο του 2019. Απαθανατίστηκε η στιγμή της… εισβολής του Τραμπ στη Βόρεια Κορέα, αφού μόλις είχε διασχίσει τη γραμμή των συνόρων. Το διέπραξε για να χαιρετήσει, όπως βλέπετε, με επιδεικτική συμπάθεια τον άφιλο Κιμ. Ο Κέβιν Λαμάρκ, φωτογράφος του ρεπορτάζ ο ίδιος, σχολιάζει ότι, εκτός των άλλων, το καρέ δείχνει και το άγχος των επαγγελματιών φωτογράφων για την καλή πόζα. (Ειδικά οι βορειοκορεάτες φωτογράφοι διακινδύνευαν να χάσουν και άλλα πράγματα μαζί με την καλή πόζα, απείρως χρησιμότερα στον άνθρωπο, ας συμπληρώσουμε εμείς.)

ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ. Ο Τζόναθαν Ερνστ σημειώνει για αυτό το καρέ του από τα μπάχαλα που έγιναν εις μνήμην του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020 στην Ουάσινγκτον, ακριβώς έξω από την αυλόπορτα του προεδρικού μεγάρου, ότι «ο Λευκός Οίκος γνώρισε πολλές διαδηλώσεις κατά το παρελθόν, όμως ποτέ δεν πρόβαλε πίσω από ένα σύννεφο καπνού, ποτέ δεν καταγράφηκαν σκοτεινές μορφές, πρόσωπα και σώματα διαδηλωτών που τρέχουν να γλιτώσουν από τις σφαίρες καουτσούκ και από τα δακρυγόνα».

ΜΠΛΕ ΡΟΥΑΓΙΑΛ. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον (στο υπερυψωμένο κάδρο του με τη χρυσή κορνίζα, πάνω από το τζάκι του Οβάλ Γραφείου) στωικά υπομένει τον καβγά του Τραμπ με τη Νάνσι Πελόζι, Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει βλοσυρό ύφος και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών γερουσιαστών Τσακ Σούμερ (δεξιά) δείχνει να διασκεδάζει με την όλη κατάσταση, ωστόσο αξιοπρεπώς, με συγκρατημένη την ευχαρίστησή του. Το κελεπούρι της φωτογραφίας που υπογράφει ο Κέβιν Λαμάρκ και τραβήχτηκε τον Δεκέμβριο του 2018 είναι η γραβάτα του Τραμπ: έχει φωτεινό μπλε ρουαγιάλ χρώμα και όχι κόκκινο ως συνήθως.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ. Η Λία Μίλις υπογράφει και αυτό το καρέ που δείχνει τον Τραμπ να συνομιλεί με τον αρχιδικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τζον Ρόμπερτς υπό τα όμματα της επίσης δικαστικού Ελένα Κάγκαν στο Καπιτώλιο, όπου ο Τραμπ εκφώνησε ομιλία. Αν αναρωτιέστε γιατί αυτή η σκοτεινή φωτογραφία όπου κυριαρχεί το μαύρο χρώμα επελέγη ως σημαντική, η απάντηση είναι «λόγω συγκυρίας». Ηταν 3 Φεβρουαρίου 2020, και την επομένη ο Ρόμπερτς, ως προεδρεύων στη δίκη του Τραμπ στη Γερουσία, θα απάλλασσε τον Τραμπ από τις κατηγορίες της πρώτης παραπομπής του. Το αμήχανο ύφος των δύο δικαστικών δεν χρειάζεται καμία περιγραφή.

ΑΧΑΛΙΝΩΤΟΣ. Ακόμη ένα δυναμικό καρέ του Κέβιν Λαμάρκ, ένα πορτρέτο οργίλου ανθρώπου που αδιαφορεί για την εικόνα του και εξωτερικεύει αφιλτράριστα και χωρίς χαλινό τα συναισθήματά του. Αν τέτοιος τύπος είναι ο γείτονάς σου, μικρό το κακό όσο μεγάλα και αν είναι τα γκαρίσματά του. Ομως ο Τραμπ τον Οκτώβριο του 2019 ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Είχε φιλοξενούμενο στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, αλλά αυτή η «λεπτομέρεια» δεν τον εμπόδισε να δώσει στον φακό τα διαπιστευτήριά του. Ο Τραμπ ήταν έξαλλος με τη συζήτηση για την παραπομπή του και δεν μπορούσε να συγκρατηθεί. Ο φωτογράφος, πάντως, ήταν πολύ ευγενικός με το μοντέλο του: «Συχνά φωτογραφίζω πρόσωπα για να δείξω το αληθινό συναίσθημα της στιγμής, και αυτό έκανα και εδώ» έγραψε στη λεζάντα του.

ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. 5 Νοεμβρίου 2020. Ο Τραμπ γυρίζει την πλάτη στην πραγματικότητα της εκλογικής ήττας του και κατευθύνεται στα ενδότερα του Λευκού Οίκου, στο ασφαλές δικό του σύμπαν. Ο φωτογράφος Κάρλος Μπαρία περιγράφει όπως πρέπει στη λεζάντα του τα συμβάντα: «Δύο ημέρες αφ’ ότου έκλεισαν οι κάλπες, χωρίς να υπάρχει ανακήρυξη νικητή ακόμη, μάθαμε ότι ο πρόεδρος θα μιλήσει στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ εισήλθε στη σάλα κρατώντας έναν μικρό φάκελο. «Αν μετρήσουμε τις νόμιμες ψήφους, τότε κερδίζω εύκολα», είπε. Συνέχισε καταγγέλλοντας εις βάρος του εκλογική νοθεία, δήλωσε ότι αυτό δεν πρόκειται να περάσει και έφυγε απότομα, χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις από τους ρεπόρτερ. Τον φωτογράφισα με τηλεφακό την ώρα που αγκάλιασε με το δεξί χέρι του μία κολώνα. Επιασα αυτή τη χειρονομία του. Κρατούσε τη στήλη λες και ήθελε να μείνει γαντζωμένος από αυτήν άλλα τέσσερα χρόνια». Πρόκειται, ίσως, για το καρέ της χρονιάς.

ΤΟ ΝΤΟΥ. 6 Ιανουαρίου 2021. Το Καπιτώλιο φωτίζεται από τη λάμψη μίας έκρηξης. Εξερράγησαν πυρομαχικά της αστυνομίας, την ώρα που οι οπαδοί του Τραμπ είχαν ήδη σκαρφαλώσει στις εξωτερικές κλίμακες του κτιρίου. Η Λία Μίλις προτάσσει στη λεζάντα της τη φράση «την ημερομηνία αυτή θα τη θυμόμαστε για πάντα εμείς οι Αμερικανοί». Κατόπιν εξιστορεί την εισβολή των χιλιάδων τραμπιστών στο Καπιτώλιο, «στην καρδιά του πιο σημαντικού κυβερνητικού κτιρίου μας». Η σκηνή ήταν «χαοτική», και «η φωτογραφία μοιάζει με σκηνή μάχης από το παρελθόν, με αναπεπταμένες σημαίες και με το πλήθος να φαντάζει σαν μικρός στρατός».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...