223
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ειδικά για ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομείο της Αθήνας | Alexandros Michailidis /SOOC

Ακόμη και συνταξιούχους γιατρούς για τις ΜΕΘ αναζητά το υπουργείο Υγείας

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 17 Νοεμβρίου 2020, 18:48
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ειδικά για ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομείο της Αθήνας
|Alexandros Michailidis /SOOC

Ακόμη και συνταξιούχους γιατρούς για τις ΜΕΘ αναζητά το υπουργείο Υγείας

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 17 Νοεμβρίου 2020, 18:48

Συνταξιούχοι γιατροί συγκεκριμένων και αναγκαίων ειδικοτήτων θα μπορούν να επιστρέψουν για μερικούς μήνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και να εργαστούν με ατομική σύμβαση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό τουλάχιστον προβλέπει διάταξη τροπολογίας που στήριξε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη διάταξη, «δύναται να εντάσσονται στο δυναμικό του ΕΣΥ συνταξιούχοι ιατροί των αναγκαίων ειδικοτήτων, και να τους ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Για την απασχόλησή τους συνάπτεται ατομική σύμβαση απασχόλησης με τον διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και για χρονικό διάστημα έως τις 30 Ιουνίου 2021».

Μάλιστα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, καθορίζονται ο τρόπος αποζημίωσης, το ποσό, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα.

Η καταβολή της αποζημίωσης στους συνταξιούχους ιατρούς συνεπάγεται την καταβολή των ακαθάριστων συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών, μειωμένων όμως κατά 30%.

Από το ψαλίδι του 30% εξαιρούνται λόγω της μεγάλης ανάγκης σε προσωπικό οι συνταξιούχοι ιατροί όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα πάντα με τη διάταξη. Κάτι που σημαίνει ότι θα λαμβάνουν κανονικά ολόκληρη τη σύνταξη, αλλά και τον μισθό τους.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμα εξάμηνο από τη λήξη της σύμβασης, με απόφαση του υπουργού Υγείας, εφόσον βέβαια εξακολουθούν να υφίστανται αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη έκτακτων περιστατικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...