1080
Ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών | Intime News/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ακόμα δύο νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Πέτσας – Ποιες είναι οι κύριες πηγές ανησυχίας

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 13:22
Ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
|Intime News/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ακόμα δύο νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Πέτσας – Ποιες είναι οι κύριες πηγές ανησυχίας

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 13:22

Η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες τηλεδιασκέψεις της εβδομάδας υπό τον Πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας και οι αρμόδιοι για την καταστολή της εξάπλωσης της νόσου Covid-19 στη χώρα μας έλαβαν ακόμη δύο μέτρα για τον περιορισμό της.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «το πρώτο μέτρο που αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη είναι η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων (δηλαδή στα καταστρώματα) από αύριο, Τρίτη και μέχρι τις 18 Αυγούστου και το δεύτερο, οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα να μην έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας. Νέα απόφαση θα ληφθεί στις 18 Αυγούστου».

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ακόμα ότι οι κύριες πηγές ανησυχίας για τη μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου από τις οποίες εισέρχονται Ελληνες ή άτομα που έχουν άδεια διαμονής και ομογενείς, καθώς και ο συγχρωτισμός στη διασκέδαση και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Η κυβέρνηση καλεί όλους τους πολίτες να ακούν τις οδηγίες και να συμμορφώνονται με τα μέτρα», τόνισε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και ότι από 31 Ιουλίου μέχρι χθες, Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 6.610 σημεία, καταγράφηκαν 434 παραβάσεις και τα πρόστιμα έφτασαν τις 231.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, κατά το μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας ανέφερε:

Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, από τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων εξάγονται κάποια βασικά συμπεράσματα:
1. Η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες.
2. Η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα «εισαγόμενα κρούσματα» από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας.
3. Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό.
4. Ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές Περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα.
5. Η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει, μέχρι στιγμής, σε σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ενδεικτικά, οι νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ήταν 13, χθες 2 Αυγούστου, έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου. Οι διασωληνομένοι ήταν 12, χθες 2 Αυγούστου, έναντι 8 στις 2 Ιουλίου, 11 στις 2 Ιουνίου, 37 στις 2 Μαΐου και 92 στις 2 Απριλίου.
6. Η κύρια πηγή ανησυχίας για μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου από τις οποίες εισέρχονται Ελληνες, έχοντες άδεια διαμονής, και ομογενείς, καθώς και ο συγχρωτισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στη διασκέδαση και στα μέσα μεταφοράς.

Εναντι αυτής της κατάστασης, η κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι της αφύπνισης. Καλεί όλους τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να συμμορφώνονται με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Ταυτόχρονα, παίρνει συνεχώς νέα μέτρα και αντίμετρα. Ηδη, από την Παρασκευή, κρίθηκε επιβεβλημένο –έπειτα από συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων– να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Αφορούν:

– Την υποχρεωτική χρήση μάσκας μέχρι το τέλος Αυγούστου, σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, ενώ εξαιρούνται οι χώροι εστίασης.
-Την αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (όπως τα γηροκομεία), σε δομές ευάλωτων ομάδων (όπως οι άστεγοι και πρόσφυγες) και νοσοκομεία.
-Τη θέσπιση ορίου 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών, με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
-Την απαγόρευση από σήμερα έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου, ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
-Την παράταση της απαγόρευσης, έως τις 31 Αυγούστου, των πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων, των μέτρων τήρησης αποστάσεων σε παραλίες, των μέτρων προστασίας σε επαγγελματικά τουριστικά πλοία, των μέτρων προστασίας στα ΚΥΤ και των μέτρων τήρησης αποστάσεων. Και τέλος,
-την παράταση μέχρι τις 15 Αυγούστου της αναστολής αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, της υποχρέωσης για αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και των μέτρων που εφαρμόζονται στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Ομως, φροντίζουμε τα μέτρα να συνοδεύονται με αντίμετρα. Για παράδειγμα, η απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυκτερινά κέντρα από τις 3 έως και τις 9 Αυγούστου 2020, συνοδεύτηκε με την επέκταση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις στους τομείς της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού από 1 έως και 31 Αυγούστου 2020. Ετσι, την ώρα που εξαιτίας των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, μειώνεται ο τζίρος των επιχειρήσεων, αναλαμβάνουμε τη στήριξη των εργαζομένων στους τομείς της οικονομίας που πλήττονται. Γιατί νοιαζόμαστε για τον κόσμο της εργασίας. Και γιατί μπορούμε, έχοντας κάνει το προηγούμενο διάστημα συνετή χρήση του Ταμείου του Κράτους για να αντιμετωπίσουμε και τις σημερινές ανάγκες.

Από σήμερα, ξεκινά σε σταθερή βάση, 3 φορές την εβδομάδα, η τηλεδιάσκεψη για τον COVID-19 με τους επικεφαλής υγείας και πολιτικής προστασίας, υπό τον Πρωθυπουργό. Οι συσκέψεις αυτές θα γίνονται για να καταγράφονται οι εξελίξεις, να αξιολογούνται τα δεδομένα και να αναπροσαρμόζεται κατάλληλα η δράση μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

1.Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων από αύριο και μέχρι τις 18 Αυγούστου 2020. Η συμμόρφωση στο μέτρο αυτό είναι κρίσιμη, προκειμένου να μη ληφθούν δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πληρότητας των πλοίων.

2.Παρατείνεται μέχρι και τις 15 Αυγούστου η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Οπως στην αρχή, έτσι και τώρα, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Κράτος θα συνεργαστούμε για να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας με δίκαιο τρόπο. Και επειδή έχει σημασία να παρακολουθούμε συνεχώς τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2020, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, διενέργησαν ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα. Ελέγχθηκαν συνολικά 6.610 σημεία ενδιαφέροντος, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 434 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 494 πρόστιμα, συνολικού ύψους 231.500 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 195 ημερών συνολικά. Η αύξηση, ιδίως στα διοικητικά πρόστιμα αναστολής λειτουργίας, είναι πολύ μεγάλη έναντι προηγούμενων Σαββατοκύριακων και πιστοποιεί τη χαλάρωση που όλοι βλέπουμε γύρω μας. Αλλά, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε!

Κικίλιας: Κρίσιμος ο Δεκαπενταύγουστος

Το Σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου είναι κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Από τον τρόπο που θα συμπεριφερθούμε όλοι μαζί και τον τρόπο που θα αντιδρά η οργανωμένη πολιτεία θα έχουμε και το ανάλογο αποτέλεσμα. Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, τις οποίες πρέπει να προστατεύσουμε», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος πρότεινε σήμερα το μέτρο για τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.