To ΔΝΤ σχολίασε, με αιχμηρό για τα δεδομένα του τρόπο, την οικονομική πολιτική της Βρετανίας που ανησυχεί τις διεθνείς αγορές | REUTERS
Επικαιρότητα

Ακόμα και το ΔΝΤ έκανε συστάσεις στη Βρετανία για την κατάσταση της οικονομίας της

Με μια ασυνήθιστη ανακοίνωση-παρέμβαση στη δημοσιονομική πολιτική μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, το ΔΝΤ τάχθηκε κατά των μεγάλων και οριζόντιων μειώσεων φόρων που προωθεί η κυβέρνηση της Λιζ Τρας. Προηγήθηκε το αρνητικό ρεκόρ της στερλίνας και η εκτόξευση του κόστους δανεισμού μέσω 5ετών ομολόγων πάνω από αυτό της Ιταλίας και της Ελλάδας
Protagon Team

Αυτό κι αν ήταν έκπληξη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την Τρίτη τη νέα βρετανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιό της για μεγάλες μειώσεις στους φόρους των υψηλών εισοδημάτων, υποδεικνύοντας ως ορθή επιλογή τις στοχευμένες μειώσεις σε όσους πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Με τη λίρα να σημειώνει πτώση-ρεκόρ, αρχής γενομένης από την Παρασκευή, και το κόστος δανεισμού της Βρετανίας στις διεθνείς αγορές να εκτινάσσεται πάνω από αυτό που πληρώνουν η Ελλάδα και η Ιταλία για 5ετή ομόλογα, το ΔΝΤ άσκησε σφοδρή κριτική στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι η συγκυρία δεν προσφέρεται για μεγάλα και οριζόντια δημοσιονομικά πακέτα αλλά για στοχευμένες παρεμβάσεις.

Οπως σχολίασε ο Guardian«με μια σπάνια δημόσια κριτική για μια κορυφαία παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο με έδρα την Ουάσιγκτον είπε ότι ο “μίνι προϋπολογισμός” του νέου υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ ενείχε τον κίνδυνο να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Τράπεζας της Αγγλίας να αντιμετωπίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό».   

Οι μειώσεις φόρων, ύψους 45 δισ. στερλινών, και όσα πυροδότησαν στις αγορές ήταν ασφαλώς η αιτία της ανακοίνωσης του ΔΝΤ που ανέφερε ότι «με δεδομένες τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα», προσθέτοντας ότι «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στη Βρετανία και «συνεργάζεται με τις αρχές». 

Η στερλίνα υποχώρησε αρχής γενομένης από την Παρασκευή έως και κατά 4,9% την Δευτέρα, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,0327 δολαρίου, πριν σταθεροποιηθεί την Τρίτη γύρω στο 1,0699 δολάριο.

Την Τρίτη, η απόδοση για το πενταετές ομόλογο της Βρετανίας ανήλθε στο 4,6%, σε σύγκριση με την απόδοση 4% της Ιταλίας και 4,1% για την Ελλάδα. Η Γαλλία παρέμεινε στο 2,3% ενώ στα γερμανικά πενταετή ομόλογα η απόδοση ήταν 2,03%. Η απότομη άνοδος των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου αντανακλά την ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές και την αύξηση των επιπέδων χρέους. 

«Δανειζόμαστε πιο ακριβά από Ιταλία και Ελλάδα»

Ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Τσάρλι Μπιν, δήλωσε ότι είναι σημαντικό γεγονός πως οι αγορές ομολόγων θεωρούν πλέον την Ελλάδα και την Ιταλία ως ασφαλέστερες τοποθετήσεις. «Τώρα κοστίζει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου περισσότερο να δανειστεί από την Ιταλία ή την Ελλάδα, που παραδοσιακά θεωρούσαμε όχι ακριβώς χαμένες υποθέσεις, αλλά σίγουρα κράτη με ασθενέστερες επιδόσεις» σχολίασε. Και ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να είχε αντιδράσει στην αναταραχή που παρατηρείται στις αγορές συγκαλώντας έκτακτη συνεδρίαση.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, ανέφερε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα είναι πρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά δεν έφτασε ως την ανακοίνωση όπως περίμεναν ορισμένοι αναλυτές.