793
Ο Νεϊμάρ στο τελευταίο παιχνίδι της Παρί Σεν Ζερμέν το περασμένο Σάββατο | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Αιχμάλωτος της απληστίας του πατέρα του ο Νεϊμάρ

Sportscaster Sportscaster 17 Σεπτεμβρίου 2019, 13:59
Ο Νεϊμάρ στο τελευταίο παιχνίδι της Παρί Σεν Ζερμέν το περασμένο Σάββατο
| REUTERS/Gonzalo Fuentes

Αιχμάλωτος της απληστίας του πατέρα του ο Νεϊμάρ

Sportscaster Sportscaster 17 Σεπτεμβρίου 2019, 13:59

Η διοίκηση της Παρί Σεν Ζερμέν το περίμενε. Το φοβόταν. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Νεϊμάρ θα αγωνιστεί -για πρώτη φορά στη σεζόν- εναντίον της Στρασμπούρ, είχε αρχίσει το… μασάζ στους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της. Τους ζητούσε να πνίξουν την οργή τους για τα καλοκαιρινά καμώματα του Βραζιλιάνου, και να τον υποδεχτούν κοσμίως. Εκείνοι, όμως, ήταν αποφασισμένοι να του κάνουν τη ζωή, κόλαση.

«Πατέρα Νεϊμάρ πούλα τον γιο σου στα μπουρδ@@@» και «Πήγαινε στην Μπαρτσελόνα, όχι πουτ@@@@ γιοι στην Παρί», έγραφαν δύο από τα πανό που αντίκρυσε, όταν πάτησε το χορτάρι του «Παρκ ντε Πρενς». Μεγάλο μέρος της εξέδρας δεν σταμάτησε να τον αποδοκιμάζει, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης. Το πιο χυδαίο υβριστικό σύνθημα -«hijo de puta»- ακούστηκε στα Ισπανικά. Προφανώς, επειδή ο 27χρονος σούπερ-σταρ ήταν πρόθυμος να «πουλήσει» την Παρί για να επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα.

Λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα, στις καθυστερήσεις, ο Νεϊμάρ λύγισε την ηρωϊκή αντίσταση της Στρασμπούρ με ένα καταπληκτικό «ψαλίδι», χαρίζοντας στην ομάδα του τη νίκη (1-0). Το κοινό διχάστηκε. Οι μισοί δεν μπορούσαν παρά να χειροκροτήσουν αυτό το υπέροχο -και λυτρωτικό- γκολ. Οι άλλοι μισοί συνέχισαν να τον «γιουχάρουν», ακόμη πιο έντονα. Ηθελαν να του δείξουν ότι η τελευταία του (όπως όλα δείχνουν) σεζόν στο Παρίσι δεν θα είναι όπως οι δύο προηγούμενες. Το ξέρει και ο ίδιος, ότι εφέτος θα υποφέρει.

Ο τρόπος με τον οποίο εγκατέλειψε την Μπαρτσελόνα πριν από δύο χρόνια, αλλά και οι μεθοδεύσεις του αυτό το καλοκαίρι, προκειμένου να αποδράσει από την Παρί, σκιαγραφούν έναν άπληστο τυχοδιώκτη, που δεν βάζει τίποτα και κανέναν πάνω από το προσωπικό του συμφέρον. Μόνον που, όλα αυτά δεν είναι ο Νεϊμάρ, αλλά ο πατέρας του.

Ο Νεϊμάρ Τζούνιορ είναι ένα συναισθηματικό και ευαίσθητο παιδί, για το οποίο οι συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα, την Παρί και την εθνική ομάδα της Βραζιλίας λένε τα καλύτερα. Ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν τον συμπαθούν. Οι παλιοί του φίλοι στη Βαρκελώνη -με πρώτο τον Μέσι- τον θέλουν πίσω. Οι καινούργιοι, στο Παρίσι, επιθυμούν να παραμείνει κοντά τους – ο Εμπαπέ τον αποθέωσε προχθές στο Twitter για το γκολ που πέτυχε. Πίσω από την εικόνα του «κακού παιδιού» κρύβεται ο Νεϊμάρ senior, περισσότερο γνωστός ως «Πατέρας».

Ονειρευόταν κι εκείνος να γίνει σπουδαίος ποδοσφαιριστής, όμως δεν τα κατάφερε. Τα παράτησε όταν ο Νεϊμάρ junior ήταν μερικών μηνών. Μόλις ο γιος του ξεδίπλωσε τα σπάνια προσόντα του, δεν έχασε την ευκαιρία να «παίξει μπάλα» με το ταλέντο του μικρού. Να φτιάξει, πρωτίστως, τη δική του ζωή. Εγινε ο ατζέντης του (εξασφάλισε και δίπλωμα μάνατζερ από τη FIFA), και όχι μόνο. Αρχισε να ελέγχει τους φίλους του, ακόμη και τις σχέσεις του με τις γυναίκες. Κανένας δεν πλησιάζει τον παίκτη χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα του. Εκείνος του υπαγορεύει και τις δηλώσεις του, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά του.

Δεν το αρνείται, ότι τον αντιμετωπίζει ως κερδοφόρο προϊόν: «Είναι γιος μου, αλλά από τη στιγμή που φεύγει από το σπίτι είναι η δουλειά μου. Και είμαι ένα αφεντικό πολύ απαιτητικό», είχε παραδεχτεί ο πατέρας του Νεϊμάρ σε συνέντευξή του πριν από οκτώ χρόνια. Οσο για τον παίκτη, τον υπακούει τυφλά: «Για τον πατέρα μου θα έδινα τη ζωή μου», είχε δηλώσει την εποχή που δικαζόταν, μαζί με τον Νεϊμάρ senior, για φορολογική απάτη.

Τον πήγε από τη Σάντος στην Μπαρτσελόνα. Λίγο πριν πεθάνει (από καρκίνο) ο -τότε- πρόεδρος του βραζιλιάνικου συλλόγου, Λουίς Αλβάρο ντε Ολιβέιρα Ριμπέιρο, είχε αποκαλύψει σε επιστολή του ότι ο «Πατέρας» πήρε «μίζα» 50 εκατομμυρίων ευρώ, πέραν της νόμιμης αμοιβής του ως ατζτέντης. Η Μπαρτσελόνα έχει ακόμη χειρότερα να διηγηθεί, για το πώς ο παίκτης κατέληξε στην Παρί. Αλλά, το χειρότερο είναι πως ο Νεϊμάρ senior πούλησε στους Αραβες και την ευτυχία του γιού του, που ήθελε να μείνει στη Βαρκελώνη γιατί περνούσε καλά. Και τώρα, ο Νεϊμάρ junior βρέθηκε φυλακισμένος σε ένα «χρυσό κελί». Εγκλωβισμένος σε έναν σύλλογο που τον πληρώνει καλά, αλλά δεν του προσφέρει τη χαρά του παιχνιδιού. Αιχμάλωτος, στην ουσία, της απληστίας του πατέρα – αφέντη.

Μέχρι πότε; Κανείς δεν ξέρει. Το καλοκαίρι του 2020 η Μπαρτσελόνα θα μπορεί να αποκτήσει τον παίκτη καταβάλλοντας μια ρήτρα αποδέσμευσης ύψους 170 εκατ. ευρώ. Θα έχει τα χρήματα; Κι αν ναι, θα θελήσει να τον φέρει πίσω; Διότι υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Μπαρτομέου δεν ενδιαφέρεται, πραγματικά, για τον Νεϊμάρ. Οτι θέλει να τον «τιμωρήσει» για την προ διετίας φυγή του, και ότι το μεταγραφικό σίριαλ των τελευταίων μηνών ήταν «στάχτη στα μάτια».

«Είχα τους λόγους μου, που ήθελα να φύγω. Δυστυχώς, δεν μου το επέτρεψαν. Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που μιλάω, τώρα σκέφτομαι μόνο την Παρί Σεν Ζερμέν, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε τη σελίδα», δήλωσε ο βραζιλιάνος σούπερ-σταρ μετά τον αγώνα με την Στρασμπούρ. Αλλά οι Ultras, οι φανατικοί οπαδοί της Παρί, του το ξεκαθάρισαν: «Το μονοπάτι προς την εξιλέωση θα είναι πολύ μακρύ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...