532
Ο Παπιγιόν πιάστηκε σε μία παγίδα την Δευτέρα(7/9) | Ornella Dorigatti Facebook

Αιχμαλωτίστηκε η No 1 καταζητούμενη αρκούδα στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 20:57
Ο Παπιγιόν πιάστηκε σε μία παγίδα την Δευτέρα(7/9)
|Ornella Dorigatti Facebook

Αιχμαλωτίστηκε η No 1 καταζητούμενη αρκούδα στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 20:57

Στην Ιταλία, η συζήτηση για την μοίρα του Παπιγιόν (Papillion), μίας καφέ αρκούδας που φαίνεται να έχει έμφυτο ταλέντο στις… αποδράσεις από το κλουβί της, έχει μπει στην δημόσια σφαίρα.

«Ο Παπιγιόν πρέπει να ζει ελεύθερος», έγραψε σε μία ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook o υπουργός Περιβάλλοντος της γειτονικής χώρας, Σέρτζιο Κόστα, συνεχίζοντας: «Είμαι με όλη μου την καρδιά ενάντια στην αναίσθητη μεταχείριση αυτού του άτυχου ζώου, που το μόνο που έκανε είναι να είναι αρκούδα. Είμαι στη μεριά του Παπιγιόν και όλοι μας θα έπρεπε να ντρεπόμαστε για αυτό που συμβαίνει. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε μία αρκούδα που ποτέ δεν πλήγωσε κανέναν άνθρωπο σαν έναν στυγνό εγκληματία».

Ο Παπιγιόν πήρε το όνομα του από το αυτοβιογραφικό ομώνυμο βιβλίο του Ανρί Σαριέρ «Ο Πεταλούδας» (στα γαλλικά papillion σημαίνει πεταλούδα), που διηγείται ιστορίες από τις διάφορες αποδράσεις του από την φυλακή γάλλων εκτοπισμένων στην Γαλλική Γουιάνα.

Η αρκούδα, με το επίσημο όνομα M49, αιχμαλωτίστηκε και πάλι από τις αρχές στην ιταλική επαρχία του Τρέντο, 42 ημέρες μετά την τελευταία της απόδραση. Τώρα, αρκετοί Ιταλοί, αλλά και εκπρόσωποι οργανισμών για την προστασία των ζωών, υποστηρίζουν πως η αρκούδα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη στο φυσικό της περιβάλλον.

Ισως, μάλιστα, να είναι προτιμότερο για τις αρχές να αφήσουν τον Papillion στην ησυχία του, από το να τον ψάχνουν κάθε λίγους μήνες.

Στην πιο εντυπωσιακή του απόδραση, κατάφερε να σκαρφαλώσει πάνω από τρεις ηλεκτρικούς φράχτες και έναν τοίχο ύψους τεσσάρων μέτρων, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της επαρχίας του Τρέντο να χαρακτηρίσει την αρκούδα δημόσιο κίνδυνο.

Η πιο εντυπωσιακή απόδραση του Papillon ήταν όταν κατάφερε να σκαρφαλώσει πάνω από τρεις ηλεκτρικούς φράχτες και έναν τοίχο ύψους τεσσάρων μέτρων

«Το γεγονός πως αυτή η αρκούδα κατάφερε να σκαρφαλώσει πάνω από έναν ηλεκτρικό φράχτη με επτά καλώδια των 7.000 V αποδεικνύει πως το ζώο είναι επικίνδυνο και αποτελεί πρόβλημα για την δημόσια ασφάλεια» είχε δηλώσει ο Μαουρίτσιο Φουγκάτι το 2019, δίνοντας άδεια στους δασοφύλακες της περιοχής να πυροβολήσουν τον Papillion, σε περίπτωση που εντοπιστεί κοντά σε ανθρώπους.

Μέσα στον επόμενο χρόνο, ο Μ49 δραπέτευσε και έπειτα αιχμαλωτίστηκε τουλάχιστον άλλες τρεις φορές. Μετά την τελευταία του απόδραση είχε αναγκαστεί να φοράει και ένα κολάρο, εξοπλισμένο με συσκευή εντοπισμού, το οποίο, όμως, κατάφερε να βγάλει, αφότου απέδρασε και πάλι.

Το… αρκουδοκυνηγητό έφτασε στο τέλους του την Δευτέρα (7/9), όταν ο Papillion πιάστηκε σε μία παγίδα για αρκούδες. Η αιχμαλώτιση του έφερε αντιδράσεις από τις οργανώσεις για την προστασία των ζωών, καθώς σύμφωνα με τον WWF, ο M49 δεν έχει εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους, αν και φαίνεται να έχει επιτεθεί σε εκτρεφόμενα ζώα.

Η Ορνέλα Ντοριγκάτι, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού για την Προστασία των Ζώων στο Τρέντο, δήλωσε στον Guardian πως σκοπεύει να κάνει απεργία πείνας, μέχρι την απελευθέρωση του Papillion. «Πρέπει να σώσουμε αυτές τις αρκούδες και θα παλέψουμε μέχρι να αφεθεί ελεύθερος ο M49».

Τον περασμένο Αύγουστο, ένας αστυνομικός δέχτηκε, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, απρόκλητη επίθεση από μία νεαρή αρκούδα, ανοίγοντας και πάλι την συζήτηση για τον αριθμό και την παρουσία των αρκούδων στην περιοχή.

Μόνο τέσσερις αρκούδες είχαν απομείνει στο Τρέντο πριν μερικές δεκαετίες, αλλά με την επανεμφάνιση των καφέ αλπικών αρκούδων το 2000, ο πληθυσμός τους σήμερα ανέρχεται στις 90.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...