712
|

Αίτημα για να ανατεθεί η υπόθεση Novartis σε εφέτες – και η Τουλουπάκη;

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 16:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/11/2019, 17:45

Αίτημα για να ανατεθεί η υπόθεση Novartis σε εφέτες – και η Τουλουπάκη;

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 16:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/11/2019, 17:45

Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis καταγράφηκε τη Δευτέρα καθώς με έγγραφό του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζήτησε τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου της Αθήνας για την υπόθεση.

Στο έγγραφό του ο κ. Πλιώτας απευθύνεται στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Μωραΐτακη, και ζητεί τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, ώστε να αποφευχθεί, όπως αναφέρεται, η πολυδιάσπαση και να προχωρήσει ταχύτερα η διερεύνηση της τόσο κρίσιμης πολιτικά υπόθεσης.

Βάσει του συγκεκριμένου αιτήματος, η προοπτική είναι να ανατεθεί η δικογραφία για τη Novartis σε δύο τρεις ή ακόμα και περισσότερους εφέτες, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος της δικαστικής διερεύνησης το ταχύτερο δυνατό.

Είναι λοιπόν ένα ερώτημα, εφόσον το σχετικό αίτημα του κ. Πλιώτα εγκριθεί, ποιος θα είναι στο εξής ο ρόλος της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αυτό το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για μια υποβάθμιση του ρόλου και της επιρροής που έχει στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis η συγκεκριμένη εισαγγελική λειτουργός.

Οπως σημείωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ολομέλεια των Εφετών θα αποφασίσει εάν θα πάρει μόνο τις εκκρεμείς δικογραφίες της Novartis που εκκρεμούν στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως είναι του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου, του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, του Νίκου Μανιαδάκη, κ.λπ. ή και αυτές που χειρίζεται η κυρία Τουλουπάκη.

Εισαγγελικούς κύκλοι ωστόσο προεξόφλησαν ότι η Ολομέλεια Εφετών θα αναθέσει σε εφέτες όλο το «πακέτο» της Novartis.

Στο παρελθόν, ανάλογο δρόμο –αυτόν του Εφετείου–, είχαν πάρει οι υποθέσεις της Τράπεζας Κρήτης, της 17Ν, καθώς και του λεγόμενου Παραδικαστικού, αλλά και αυτές για τα ομόλογα, τη Μονή Βατοπεδίου και τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Βενιζέλος: «Τώρα ο φάκελος φεύγει…»

Την περιθωριοποίηση της κυρίας Τουλουπάκη προέβλεψε σε συνέντευξή του το απόγευμα της Δευτέρας στην ΕΡΤ3 ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διακεκριμένος συνταγματολόγος και από τους στοχοποιηθέντες στην καταγγελλόμενη «σκευωρία» της Novartis Βαγγέλης Βενιζέλος.

Χαρακτηριστικός ο διάλογος:

Βαγγέλης Βενιζέλος: «…Ο κ. Πλιώτας, αποφάσισε να αναλάβει μια μεγάλη δικονομική πρωτοβουλία και να ζητήσει, θα έλεγα επιτέλους, μετά από χρόνια, γιατί είναι νέος Εισαγγελέας του ΑΠ που έχει λίγες εβδομάδες στα καθήκοντά του, αλλά έχει παραλάβει μια κατάσταση η οποία υπήρχε, επιτέλους λοιπόν ζήτησε τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών σε συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 28 του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και τώρα η Ολομέλεια μπορεί να αναθέσει σε εφέτη ανακριτή τη διερεύνηση της υπόθεσης, φυσικά για όσους υπόκεινται σε καθεστώς ποινικής δίωξης, αλλά και in rem. Βεβαίως υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες δικονομικές, υπάρχει η εκκρεμότητα σε σχέση με τους μάρτυρες «δημοσίου συμφέροντος», υπάρχει η εκκρεμότητα σε σχέση με τη δικαιοδοσία: για ποια πρόσωπα και για ποια θέματα έχει δικαιοδοσία η Βουλή και για ποια τα ποινικά δικαστήρια, και βέβαια θα υπάρχει παράλληλα και η Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά τη σκευωρία Novartis, και αυτή θα διερευνηθεί υπό τον έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής η οποία έχει και όλα τα δικαιώματα του εισαγγελέα»

Δημοσιογράφος: Εσείς πιστεύετε πως υπήρξαν παραβιάσεις στον τρόπο με τον οποίο άσκησε η κυρία Τουλουκάπη τα καθήκοντά της;

Β.Β: « Τα έχουμε πει. Έχουμε κάνει αναφορές, μηνύσεις. Τώρα ο φάκελος φεύγει»…

Δ: Αυτό που είδατε εσείς, η ηγεσία του Αρείου Πάγου δεν το είδε;

Β.Β.: «Νομίζω ότι το είδε και για αυτό ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου της Ολομέλειας του Εφετείου εν συμβουλίω. Άρα έχουμε μια εξέλιξη που μεταφέρει τον φάκελο πια στο Εφετείο, κατά το δικαστικό του σκέλος. Γιατί υπάρχει το δικαστικό – κοινοβουλευτικό το οποίο πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει και να σταματήσει αυτή η διελκυστίνδα σε σχέση με την Επιτροπή η οποία δεν μπορεί να επιληφθεί των καθηκόντων της και να εξετάσει τον Κωνσταντίνο Φρουζή, που είναι το κεντρικό πρόσωπο το οποίο ουδείς το κάλεσε ποτέ να εξεταστεί».

Δ.: Αυτό που διάβαζα σήμερα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα δεχθεί να προχωρήσει τις εργασίες της η επιτροπή με δύο απουσίες

Β.Β.: «Μην βιάζεστε, γιατί μπορεί να υποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά να γίνονται ενστάσεις από άλλες πλευρές. Κυρίως από τον ενδιαφερόμενο. Από τον εξεταζόμενο, ως οιονεί κατηγορούμενο. Ήδη ο δικηγόρος του έθεσε ένα ζήτημα δικονομικών αντιρρήσεων, το οποίο θα εξεταστεί φαντάζομαι από την Επιτροπή σε επόμενη φάση. Αλλά κάποια στιγμή θα μπουν στην ουσία. Κάποια στιγμή θα καλέσουν τον Κωνσταντίνο Φρουζή, θα καλέσουν τους μάρτυρες, τους περιβόητους ανώνυμους και προστατευόμενους, θα καλέσουν όλους όσοι έχουν εμπλακεί και έχουν δηλώσει ότι έχουν εμπλακεί, και νομίζω ότι θα αποκαλυφθούν τα πάντα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...