265
Ο Ζοβενέλ Μοΐζ και η σύζυγός του, όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2016 | REUTERS/Jeanty Junior Augustin

Αϊτή: Δολοφόνησαν τον πρόεδρο της χώρας μέσα στο σπίτι του

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2021, 14:56
Ο Ζοβενέλ Μοΐζ και η σύζυγός του, όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2016
|REUTERS/Jeanty Junior Augustin

Αϊτή: Δολοφόνησαν τον πρόεδρο της χώρας μέσα στο σπίτι του

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2021, 14:56

Ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, δολοφονήθηκε και η σύζυγός του τραυματίσθηκε από άγνωστους, που εισέβαλαν στο σπίτι τους το βράδυ, σε μια «απάνθρωπη και βάρβαρη πράξη», δήλωσε ο προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας Κλοντ Ζοζέφ.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ στη φτωχή αυτή χώρα της Καραϊβικής διογκώνεται ένα κύμα βίας και διαμαρτυρίας εναντίον των πολιτικών. Καθώς η Αϊτή είναι πολιτικά διχασμένη και αντιμετωπίζει μια διογκούμενη ανθρωπιστική κρίση και ελλείψεις τροφίμων, εκφράζονται φόβοι για εκτεταμένη αναταραχή.

«Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να υπάρξει εγγύηση της συνέχειας του κράτους και για την προστασία του έθνους», δήλωσε ο Ζοζέφ.

Πυροβολισμοί ακούγονταν σε όλη την πρωτεύουσα.

Το Πορτ-ο-Πρενς βρίσκεται αντιμέτωπο με αύξηση της βίας, καθώς συμμορίες συγκρούονται μεταξύ τους και με την αστυνομία για τον έλεγχο των δρόμων.

Η βία αυτή τροφοδοτήθηκε από την αύξηση της φτώχειας και της πολιτικής αστάθειας. Ο Μοΐζ είχε αντιμετωπίσει σφοδρές διαμαρτυρίες αφότου ανέλαβε πρόεδρος το 2017, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί φέτος ότι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία υπερβαίνοντας τη διάρκεια της θητείας του και αυξάνοντας τον αυταρχισμό -κατηγορίες τις οποίες αρνούνταν.

«Επαγγελματίες δολοφόνοι»

«Μισθοφόροι που παρίσταναν τους πράκτορες της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και πιθανότατα έχουν ήδη διαφύγει από τη χώρα, είναι οι δολοφόνοι του προέδρου» δήλωσε ο Αϊτινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ.

«Ηταν μια καλά ενορχηστρωμένη επίθεση και ήταν επαγγελματίες», δήλωσε ο πρέσβης Μποξίτ Εντμόν σε δημοσιογράφους. «Εχουμε στη διάθεση μας υλικό από βίντεο», είπε. Πρόσθεσε ότι η χώρα ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ στον τομέα της ασφαλείας και Αμερικανοί αξιωματούχοι του είπαν ότι αξιολογούν το αίτημα.

Η Αϊτή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας δύο εβδομάδων με σκοπό να βοηθηθούν οι έρευνες εντοπισμού εκείνων που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...