659
Ο Θεόδωρος Φέσσας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του συνεδρίου «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 4.0 μια ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθεί» | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Αισιοδοξία Φέσσα για ανάπτυξη ακόμα και 3% το 2020

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 17:55
Ο Θεόδωρος Φέσσας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του συνεδρίου «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 4.0 μια ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθεί»
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Αισιοδοξία Φέσσα για ανάπτυξη ακόμα και 3% το 2020

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 17:55

Στην εκτίμηση ότι είναι εφικτός ο στόχος της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το 2020, προχώρησε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία για αύξηση του ΑΠΕ ακόμη και στο 3% εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και της οικονομίας.

«Η ελληνική βιομηχανία, παρά την κρίση και τα προβλήματα διαθέτει πολλές δυναμικές. Είναι η βιομηχανία που άντεξε, επενδύοντας πάνω από 30 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση, και που σήμερα συνεισφέρει στο 20% των θέσεων απασχόλησης, πληρώνει το 40% των εταιρικών φόρων και αποτελεί την εξαγωγική αιχμή της χώρας με 40% των εξαγωγών συνολικά. Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό ο παραγωγικός αυτός ιστός να στηριχθεί, ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος», υπογράμμισε ο κ. Φέσσας, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του Βιομηχανικού Συνεδρίου του ΣΕΒ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 4.0 μια ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθεί», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

«Με τον όρο 4η βιομηχανική επανάσταση εννοούμε τη συνύπαρξη και διάδραση ανθρώπου και μηχανής, σε ένα ενοποιούμενο φυσικό, ψηφιακό και βιολογικό κόσμο με δυσδιάκριτα όρια. Η 4η βιομηχανική επανάσταση περιγράφει έναν κόσμο, όπου οι άνθρωποι κινούνται μεταξύ του ψηφιακού και φυσικού κόσμου με την χρήση τεχνολογιών επικοινωνίας για να διαχειρισθούν και να διευκολύνουν τη ζωή τους. Έτσι, το Internet of Things (IOT), η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), τα robotics, η Εικονική Πραγματικότητα (VR) και τα μεγάλα δεδομένα (Big Data) αλλάζουν δραματικά τον τρόπο που ζούμε κι εργαζόμαστε. Κι έτσι βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με ένα νέο πλέγμα προκλήσεων, που αφορούν το μέλλον, και η αντίδρασή μας σ’ αυτές θα καθορίσει το κατά πόσο θα καταφέρουμε να μην μείνουμε πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, που έχουν ήδη κάνει πολλά περισσότερα βήματα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

» Οι προσδοκίες για οικονομική μεγέθυνση τα επόμενα χρόνια έχουν μόνο ένα τρόπο για να μετουσιωθούν σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης: με επενδύσεις στην τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων και παράλληλες ριζικές αλλαγές στα μοντέλα δημόσιας διοίκησης και Εκπαίδευσης, που θα αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν τα βασικά συμπεράσματα των μελετών του ΣΕΒ για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και το περίγραμμα του βιομηχανικού συνεδρίου όπου θα παρουσιαστούν βέλτιστες πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και θα αναζητηθεί ο ενδεδειγμένος οδικός χάρτης, τα κρίσιμα ορόσημα, και οι κύριες ανάγκες για τη μετάβαση της βιομηχανίας στη νέα ψηφιακή εποχή.

Ο κ. Φέσσας εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για τις προοπτικές επαναπατρισμού τόσο των κεφαλαίων όσο και των εργαζομένων που μετακινήθηκαν στο εξωτερικό.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τώρα που διαλύθηκαν τα σύννεφα για το ενδεχόμενο να περάσει η οικονομία σε τριτοκοσμική διαχείριση, θα ήταν «βλακώδες» να μην τοποθετήσουν οι επενδυτές τα κεφάλαιά τους σε μια χώρα που προσφέρει καλύτερες αποδόσεις από τα λιμνάζοντα κεφάλαια σε τράπεζες.

Ανέφερε, δε, ότι η Ελλάδα ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης απωθούσε τα κεφάλαια, σήμερα προσελκύει επενδυτές που ενδιαφέρονται για ακίνητα, υπηρεσίες, βιομηχανία και το κρίσιμο είναι το ενδιαφέρον αυτό να γίνει τάση. Αναφορικά με το brain drain σημείωσε ότι δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό θα επιστρέψουν καλύτερα εκπαιδευμένοι και με διαφορετική νοοτροπία, ακόμη και με χαμηλότερες αμοιβές, εφόσον βρουν δουλειά, αξιοκρατία και ευκαιρίες εξέλιξης, καθώς το μοντέλο διαβίωσης στην Ελλάδα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο.

Ο κ. Φέσσας ανέφερε ακόμη ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% το 2020 είναι εφικτός, «ίσως και παραπάνω», με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Πάντως για το πού θα κάτσει η «μπίλια» της ανάπτυξης το επόμενο έτος, οι εκτιμήσεις διαφέρουν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,3% το επόμενο έτος, ενώ πιο απαισιόδοξος είναι ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) που προέβλεψε ανάπτυξη 2,1%. Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, κάνει τον προγραμματισμό του με τη βεβαιότητα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί το 2020 σε ποσοστό 2,8%. Η δε Τράπεζα της Ελλάδος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,4% (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...