1655
Γάλλος αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων περιπολεί την περιοχή που συνέβη το τραγικό περιστατικό | Reuters

Το Ισλαμικό Κράτος έβαλε στόχο τις εκκλησίες στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2016, 14:13
Γάλλος αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων περιπολεί την περιοχή που συνέβη το τραγικό περιστατικό
|Reuters

Το Ισλαμικό Κράτος έβαλε στόχο τις εκκλησίες στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2016, 14:13

Tο πρωινό της Τρίτης στη Ρουέν της βόρειας Γαλλίας (κοντά στη Νορμανδία) θα ήταν ένα από εκείνα τα ήσυχα που τίποτα δεν συμβαίνει. Εως τη στιγμή που δύο άνδρες εισέβαλαν στην εκκλησία του χωριού Σεντ Ετιέν ντυ Ρουβρέ. Δύο «μαχητές» του Ισλαμικού Κράτους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press, καθώς φαίνεται πως η τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για το «χτύπημα».

Φωνάζοντας «ISIS», όπως ανέφερε και η γαλλική εφημερίδα Le Point, και κρατώντας μαχαίρια, οι δύο άνδρες έπιασαν ομήρους τον υπέργηρο ιερέα, εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη η λειτουργία, δύο καλόγριες και δύο πιστούς, ενώ μια άλλη καλόγρια κατάφερε να εγκαταλείψει το σημείο και να ζητήσει βοήθεια. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως η ιερέας ονομάζεται Ζακ Εμέλ,  γεννήθηκε το 1930 στο Νταρνετάλ και χειροτονήθηκε το 1958.

eglise
Η εκκλησία που συνέβηκε το αιματηρό περιστατικό

Επιτόπου έφτασε άμεση δύναμη της αστυνομίας και κλήθηκαν οι ειδικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας οι δύο δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών, μόλις βγήκαν στην πόρτα της εκκλησίας. Είχαν, όμως, προλάβει να δολοφονήσουν τον ιερέα και έναν πιστό, κόβοντάς τους το λαιμό με τα μαχαίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει και ο δεύτερος πιστός.

_90516903_france_rouen_hostage_map624
Ο χάρτης της περιοχής/ BBC

Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι δύο δράστες μπήκαν στην εκκλησία την ώρα της λειτουργίας. Παρόντες ήταν ο υπέργηρος ιερέας και τέσσερις πιστοί, εκ των οποίων δύο καλόγριες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται η Le Figaro, τουλάχιστον ο ένας από τους δράστες είχε γένια και φορούσε chachia, το μικρό μάλλινο καπελάκι που φοράνε οι μουσουλμάνοι. Στη συνέχεια υποχρέωσαν τον ιερέα Ζαν Εμέλ να γονατίσει και δίχως ίχνος οίκτου τον αποκεφάλισαν.

An undated photo shows French priest, Father Jacques Hamel of the parish of Saint-Etienne. Hamel was killed, and another person was seriously wounded after two assailants took five people hostage in the church at Saint-Etienne-du-Rouvray near Rouen in Normandy, France, July 26, 2016 in an attack on a church that was carried out by assailants linked to Islamic State. Photo Courtesy of Parish of Saint-Etienne via Reuters NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED BY REUTERS AS A SERVICE TO CLIENTS.
Ο ιερέας Ζαν Εμέλ που βρήκε φρικτό θάνατο έπειτα από επίθεση δύο ανδρών στην εκκλησία όπου λειτουργούσε/Reuters

Πάντως, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να επισκεφθεί την περιοχή μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάερντ Καζνέβ αποδεικνύει πως το περιστατικό δεν πρέπει να θεωρείται τοπικής εμβέλειας. Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έκανε λόγο για μία «ποταπή τρομοκρατική επίθεση» που φέρει την σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους.

2016-07-26T114744Z_179984064_LR1EC7Q0WR9K1_RTRMADP_3_FRANCE-HOSTAGES-PRIEST
Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μπερνάρντ Καζνέβ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο και έκαναν δηλώσεις/ Reuters

Ο Ολάντ κατήγγειλε «την άνανδρη δολοφονία του πάστορα από δύο τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους».  Για να προσθέσει: «Η απειλή παραμένει πολύ υψηλή στη χώρα. Πρέπει να αγωνιστούμε σε αυτόν τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για μία κατάπτυστη τρομοκρατική επίθεση» πρόσθεσε. Παράλληλα, πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού M6 ανέφεραν πως ο ένας από τους δύο άνδρες ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες.

twitsd11

Να σημειωθεί ότι η Νορμανδία, και ειδικά η περιοχή όπου έδρασαν οι ένοπλοι, είναι εξαιρετικά αφοσιωμένη στον καθολικισμό. Η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, η Ρουέν, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Saint-Etienne-du-Rouvray, όπου έγινε το φονικό, αποκαλείται «η πόλη με τα 100 καμπαναριά».

Λεπέν: «Νέα επίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών»

Για μία νέα επίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών έκανε λόγο η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς. Σε μήνυμά της στο Twitter,η Μαρίν Λεπέν υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία νέα επίθεση που φέρει την σφραγίδα των ισλαμιστών τρομοκρατών. «H Γαλλία κι ολόκληρος ο καθολικός κόσμος θρηνεί. Καταδικάζουμε την βάρβαρη αυτή επίθεση», δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter o γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς. «Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ. Ο εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής διέταξε έρευνα. Η πιθανότητα η δολοφονική επίθεση να συνδέεται με τρομοκρατική ενέργεια ενισχύεται καθώς η έρευνα έχει ανατεθεί στην υποδιεύθυνση αντιτρομοκρατίας (SDAT) και στην Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) της Γαλλίας.

Η αντίδραση του Πάπα Φραγκίσκου

Ο Πάπας Φραγκίσκος αντέδρασε άμεσα μετά την ανακοίνωση ότι δύο ένοπλοι έσφαξαν ιερέα. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι συμπάσχει «στον πόνο και την φρίκη». Το Βατικανό καταδίκασε «το βάρβαρο έγκλημα».

Νέες πληροφορίες για τον δράστη

Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση σε εκκλησία της Νορμανδίας γαλλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν αναφορές στο όνομα του Αλγερινού Αχμέντ Γκλαμ, φοιτητή πληροφορικής, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 λίγο πριν επιτεθεί σε εκκλησίες στο Παρίσι.

Ποιος είναι ο Σιντ Αχμεντ Γκλαμ

Ο Αχμέντ Γκλαμ είναι Αλγερινός φοιτητής πληροφορικής και ηλικίας 24 ετών. Εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του το 2001 στο Σαιν-Ντιζιέ, ενώ επέστρεψε στην Αλγερία το 2003. Έλαβε το απολυτήριό του το 2010 και επέστρεψε στην Γαλλία το ίδιο έτος στα πλαίσια της οικογενειακής επανένωσης. Ήταν φοιτητής από το 2010 έως το 2012 στην Σχολή Πληροφορικής SUPINFO του Παρισιού, απ’όπου και αποχώρησε μετά το πέρας του δεύτερου έτους φοίτησής του.

Τον Φεβρουάριο του 2014, διέμεινε για διάστημα μίας εβδομάδας στην Τουρκία. Προφυλακίστηκε με την επιστροφή του. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, δεν υπήρχε κάτι το μεμπτό που να « δικαιολογούσε την εκκίνηση δικαστικής διαδικασίας ». Παρόλα αυτά, οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών κράτησαν τα στοιχεία του, μεταξύ άλλων, για « προετοιμασία αναχώρησης με προορισμό την Συρία ». Ο « φάκελος S » αυτός (S όπως sûreté de l’État, δηλαδή κρατική ασφάλεια στα ελληνικά) προέβλεπε την τοποθέτησή του υπό αστυνομική παρακολούθηση « χωρίς να τραβήξει την προσοχή ».

Το 2015 κατοικούσε σε έναν φοιτητικό ξενώνα, επί της οδού Ζυλί-Βικτουάρ Ντωμπιέ, πλησίον της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, στο 13ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού. Τα σαββατοκύριακα, διέμενε με την οικογένειά του στην δύσκολη κοινωνικά συνοικία του Βερ-Μπουά στο Σαιν-Ντιζιέ. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ορισμένοι συγγενείς του στο Σαιν-Ντιζιέ ήρθαν κοντά στο σκληροπυρηνικό Ισλάμ.

sid-ahmed-ghlam-708
Ο Σιντ Αχμέντ Γκλαμ
Ετοίμαζε διπλό τρομοκρατικό χτύπημα σε εκκλησίες 

Οπως αναφέρει και το wikipedia κατά την σύλληψή του, «βρισκόταν σε επικοινωνία με ένα άλλο άτομο το οποίο ενδεχομένως να βρισκόταν στην Συρία, με το οποίο και συνεργαζόταν αναφορικά με τις λεπτομέρειες γύρω από την οργάνωση ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, ενώ, ταυτόχρονα, δεχόταν πιέσεις ώστε ο στόχος του να είναι μία εκκλησία».

Στις αρχές του Απριλίου 2015, ο «συνεργός του του παρείχε επαρκή στοιχεία προκειμένου αυτός να προμηθευτεί οπλισμό. Μετέβη στα προάστια του Παρισιού και μέσα στο πορτμπαγκάζ ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου στον δρόμο, παρέλαβε τον οπλισμό και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα». Το Σάββατο 18 Απριλίου 2015, «ο Σιντ Αχμέντ Γκλαμ έλαβε σειρά νέων μηνυμάτων που τον παρότρυναν « εντόνως » να περάσει στην δράση». Σύμφωνα, πάντοτε, με τον εισαγγελέα, την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, νωρίς κατά το πρωινό, επιχείρησε να κλέψει το αυτοκίνητο της Ωρελί Σατελαίν στο Βιλζουΐφ. Η τελευταία δολοφονήθηκε και ο ίδιος έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο, προτού μεταβεί στο 13ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού.

Την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, προετοίμαζε κατά την διάρκεια της λειτουργίας τρομοκρατικό χτύπημα ενάντια των δύο κυριότερων εκκλησιών του Βιλζουΐφ: την Σαιν-Σιρ-Σαιντ-Ζυλίτ στο κέντρο και την Σαιντ-Τερέζ στα βόρεια. Σύμφωνα με τον εφημέριο της Σαιν-Σιρ-Σαιντ-Ζυλίτ, εφόσον το χτύπημα λάμβανε χώρα θα επρόκειτο για σφαγή, καθώς 300 άτομα βρίσκονταν εντός της εκκλησίας, ενώ δεν υπήρχε αστυνομική προστασία.

Δεν τον εντόπισαν οι αστυνομικοί

Το απίστευτο είναι πως η γαλλική αστυνομία δεν το είχε εντοπίσει και ουσιαστικά μόνος του παραδόθηκε. Στις 8:50 την Κυριακή 19 Απριλίου κάλεσε στα επείγοντα, καθώς ήταν σοβαρά τραυματισμένος στο ισχίο και την επιγονατίδα από δύο σφαίρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται να τραυματίστηκε ο ίδιος, ενώ προσπαθούσε να κλέψει αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του από την αστυνομία, ο ίδιος υποστήριξε ότι επρόκειτο για αποτέλεσμα ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
Η αστυνομία ακολούθησε τα ίχνη αίματος και έφθασε ως το αυτοκίνητό του, μία Renault Mégane, εντός της οποίας βρήκε έναν φάρο, ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι.

Η λίστα με τις εκκλησίες στόχους

Οι ερευνητές εισέβαλαν στο σπίτι του, όπου και βρήκαν τρία επιπλέον καλάσνικοφ, αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς και ένα λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο με υπολογισμό, μάλιστα, της χρονικής απόστασης μεταξύ των διαφορετικών ενοριών που αποτελούσαν στόχο του και των πλησιέστερων αστυνομικών τμημάτων. Προφυλακίστηκε και εισήχθη φρουρούμενος για ιατρική περίθαλψη στο Νοσοκομείο του Οτέλ-Ντιέ. Τα γαλλικά μέσα υποστηρίζουν πως η αστυνομία βρήκε και λίστα με καθολικές εκκλησίες στόχους του Σιντ Αχμέντ Γκλαμ.

Τι λέει η καλόγρια που σώθηκε

Η καλόγρια που ήταν παρούσα το πρωί της Τρίτης στην εκκλησία Saint-Etienne-du-Rouvray, την ώρα της λειτουργίας, και κατόρθωσε να διαφύγει και να ειδοποιήσει για τον κίνδυνο, έδωσε την μαρτυρία της.

«Μπήκαν απότομα και μοιράστηκαν μέσα στο χώρο της εκκλησίας. Μιλούσαν αραβικά. Είδα ένα μαχαίρι. Εφυγα την ώρα που άρχισαν να επιτίθενται στον πατέρα Ζακ. Δεν ήξερα ακόμη τι θα έκαναν όταν έφυγα». Η καλόγρια, εντελώς σοκαρισμένη, ανέφερε ότι βρίσκεται σε ψυχολογική υποστήριξη και δήλωσε ότι περιμένει να μάθει νέα από τις άλλες καλόγριες που βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία, σύμφωνα με την Le Figaro.

Οι γαλλικές αρχές ταυτοποίησαν τον έναν από τους δύο δράστες

Ο Αντέλ Κ., γεννημένος το 1997, είναι ο ένας από τους δύο τζιχαντιστές που εισέβαλαν στον ναό και σκότωσαν τον ιερέα. Ο 19χρονος ήταν γνωστός στις αντιτρομοκρατικές αρχές. Σύμφωνα με την Telegraph, ήταν στη λίστα παρακολούθησης ως πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια, καθώς γνώριζαν ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.

Ηδη η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι των γονιών του, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον ναό που έγινε η επίθεση. Ο Αντέλ Κ. άρχισε να έχει επαφές με εξτρεμιστικά στοιχεία, μέσω διαδικτύου, μετά από τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο, τον Ιανουάριο του 2015.

Προσπάθησε δύο φορές μέσα στο 2015 να πάει στη Συρία, αλλά συνελήφθη μία φορά στο Μόναχο, ενώ στη συνέχεια τον έστειλαν πίσω στη Γενεύη οι τουρκικές αρχές, τον Μάιο του 2015. Οι ελβετικές αρχές του απήγγειλαν κατηγορίες για εγκληματική συνεργασία σε σχέση με τρομοκρατία. Στη συνέχεια τον έστειλαν στη Γαλλία, όπου φυλακίστηκε για 10 μήνες. Τον περασμένο Μάρτιο αφέθηκε ελεύθερος, παρά την προσπάθεια του εισαγγελέα να μην αποφυλακιστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...