382
Ξύλινα αγαλματίδια με επιχρυσωμένα πρόσωπα ηλικίας 2500 χιλιάδων ετών ανακαλύφθηκαν θαμμένα στη νεκρόπολη της Σακάρας | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Αίγυπτος: Ενας ολόκληρος αρχαίος κόσμος ανακαλύφθηκε στη Σακάρα

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 19:19
Ξύλινα αγαλματίδια με επιχρυσωμένα πρόσωπα ηλικίας 2500 χιλιάδων ετών ανακαλύφθηκαν θαμμένα στη νεκρόπολη της Σακάρας
|REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Αίγυπτος: Ενας ολόκληρος αρχαίος κόσμος ανακαλύφθηκε στη Σακάρα

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 19:19

Η αρχαιολογική σκαπάνη στη νεκρόπολη Σακάρα, στα νότια του Καΐρου της Αιγύπτου έφερε, κυριολεκτικά στο φως, εκατοντάδες σαρκοφάγους που περιείχαν μούμιες, φυλαχτά και χάλκινα αγάλματα. Κάποια από αυτά που ανακαλύφθηκαν αναπαριστούν, μεταξύ άλλων, τους θεούς Οσιρις, Αμούν, Ανουβις, Μιν, Ισιδα, Νεφερτούμ, Μπαστέτ και Αθώρ.

Εργάτες μεταφέρουν μία σαρκοφάγο από το σημείο ανασκαφής στον χώρο της έκθεσης, REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και το ακέφαλο άγαλμα του αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ που κατασκεύασε την πυραμίδα της Σακάρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Ξύλινες, ζωγραφισμένες Σαρκοφάγοι εκτίθενται στη Γκίζα, REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Η νεκρόπολη της Σακάρας, που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από τις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας, έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco και είναι γνωστή κυρίως για την κλιμακωτή πυραμίδα του φαραώ Ζοζέρ. Το μνημείο κατασκευάστηκε περίπου 2.700 χρόνια π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, που ήταν επίσης γιατρός και σύμβουλος του Φαραώ. «Ηταν εκείνος που έφερε επανάσταση στην αρχιτεκτονική του αρχαίου κόσμου», είπε ο Μουστάφα Ουαζίρι, διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Ο εντοπισμός του τάφου του Ιμχοτέπ ήταν ένας από τους κύριους στόχους της αρχαιολογικής αποστολής που έχει ήδη ολοκληρώσει τέσσερις ανασκαφές στη Σακάρα, πρόσθεσε ο Ουαζίρι.

Ενας άνδρας βγάζει μία φωτογραφία σέλφι μπροστά από τις σαρκοφάγους που ανακαλύφθηκαν στη Σακάρα, REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Οι 250 ξύλινες σαρκοφάγοι χρονολογούνται από το 500 π.Χ. και σε μία από αυτές βρέθηκε ένας σφραγισμένος πάπυρος, οποίος εκτιμάται ότι έχει μήκος 9 μέτρα και περιέχει ορισμένα κεφάλαια του Βιβλίου των Νεκρών, που σύμφωνα με τις δοξασίες  καθοδηγούσε τους πεθαμένους στον κάτω κόσμο. Ο πάπυρος μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του Αιγυπτιακού Μουσείου για να μελετηθεί και να φυλαχθεί. Στις ανασκαφές βρέθηκαν ακόμη, διάφορα καλλυντικά και κοσμήματα, καθώς και δύο ξύλινα αγαλματίδια, με επιχρυσωμένα τα πρόσωπα της Ισιδας και της Νέφθυς.

Μέσα στις σαρκοφάγους βρέθηκαν μούμιες και φυλαχτά, REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Οι ζωγραφισμένες σαρκοφάγοι, που περιείχαν μούμιες και φυλαχτά, θα μεταφερθούν στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο κοντά στην Γκίζα.  Τώρα στην Αίγυπτο ελπίζουν ότι ο τουρισμός, ο οποίος έχει πέσει σημαντικά από την εξέγερση του 2011, θα αρχίζει και πάλι να ανθίζει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...