349
Δύο εργάτες μεταφέρουν ορισμένες από τις γατίσιες μούμιες που βρέθηκαν στον ασύλητο τάφο ηλικίας 6.000 ετών στη Σακάρα της Κάτω Αιγύπτου | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Αίγυπτος: Bρέθηκαν γατίσιες μούμιες σε τάφο 6.000 ετών!

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 21:27
Δύο εργάτες μεταφέρουν ορισμένες από τις γατίσιες μούμιες που βρέθηκαν στον ασύλητο τάφο ηλικίας 6.000 ετών στη Σακάρα της Κάτω Αιγύπτου
|REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Αίγυπτος: Bρέθηκαν γατίσιες μούμιες σε τάφο 6.000 ετών!

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 21:27

Δεκάδες γατίσιες μούμιες και μια σπάνια συλλογή από ταριχευμένους σκαραβαίους ανακαλύφθηκαν σε επτά σαρκοφάγους ηλικίας 6.000 χρόνων σε μια τοποθεσία στην άκρη του πυραμιδικού συγκροτήματος Σακάρα, νοτίως του Καΐρου.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλεντ ελ-Ενάνι είπε ότι η ανακάλυψη έγινε από αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή κατά τη διάρκεια ανασκαφών που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο.

Τρεις από τους τάφους είχαν χρησιμοποιηθεί για γάτες, είπε. Ως γνωστόν, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν τις γάτες σαν θεότητες.

Η είσοδος του τάφου (REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

Ο τάφος χρονολογείται από την Πέμπτη Δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου και είναι ασυνήθιστος επειδή η πρόσοψη και η πόρτα είναι άθικτες, πράγμα που σημαίνει ότι το περιεχόμενό του είναι ανέγγιχτο, δήλωσε ο Μοχάμαντ Γιούσεφ, διευθυντής της περιοχής Σακάρα. Πρόσθεσε ότι θα εξερευνηθεί από ειδικούς τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.

Αιγύπτιος αρχαιολόγος εργάζεται πάνω από τη σαρκοφάγο με τις γατίσιες μούμιες ηλικίας 6.000 ετών (REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

Ο Μουστάφα Ουαζίρι, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δήλωσε ότι η αποστολή ανακάλυψε τις πρώτες μούμιες σκαραβαίων που βρέθηκαν ποτέ στην περιοχή Σακάρα.  Δύο τέτοιες μούμιες βρέθηκαν μέσα σε μια ορθογώνια σαρκοφάγο ασβεστόλιθου με θολωτό καπάκι διακοσμημένο με τρεις σκαραβαίους ζωγραφισμένους με μαύρο χρώμα, είπε.

Μια άλλη συλλογή από βαλσαμωμένα σκαθάρια βρέθηκε μέσα σε μικρότερη σαρκοφάγο.

Ο αρχαιολογικός χώρος στη Σακάρα, μέσα στην έρημο, όπυ βρέθηκε ο τάφος με τις μούμιες των γατιών και των σκαθαριών (REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

«Ο μουμιοποιημένος σκαραβαίος είναι κάτι πραγματικά μοναδικό, εξαιρετικά σπάνιο» λέει ο Ουαζίρι, και προσθέτει: «Πριν από δύο μέρες, όταν ανακαλύψαμε αυτές τις σαρκοφάγους, ήταν σφραγισμένες, με σχέδια σκαραβαίων. Ποτέ δεν είχα ακούσει για αυτές πριν».

Ανάμεσα στις δεκάδες μούμιες γάτας που ανακαλύφθηκαν ήταν τοποθετημένα και 100 ξύλινα και επιχρυσωμένα αγάλματα γατιών, όπως και ένα χάλκινο, αφιερωμένο στη θεά-γάτα Μπαστέτ.

Στον αρχαιολογικό χώρο Σακάρα βρέθηκαν επίσης: μία συλλογή από ξύλινα και επιχρυσωμένα αγάλματα που παριστάνουν ένα λιοντάρι, μία αγελάδα και ένα γεράκι. Επίσης, στα κτερίσματα περιλαμβάνονται κανωπικά αγγεία (χρήσιμα στην ταρίχευση), διάφορα φυλακτά, εργαλεία γραφής και καλάθια από πάπυρο..

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...