297
Ο αυτοκινητόδρομος που διέρχεται από την περιοχή της Γκίζας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις τρεις πυραμίδες | REUTERS/Staff

Αίγυπτος: Μπουλντόζες ταράσσουν τον ύπνο των Φαραώ

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 09:30
Ο αυτοκινητόδρομος που διέρχεται από την περιοχή της Γκίζας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις τρεις πυραμίδες
|REUTERS/Staff

Αίγυπτος: Μπουλντόζες ταράσσουν τον ύπνο των Φαραώ

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 09:30

Η Αίγυπτος κατασκευάζει δύο περιφερειακούς αυτοκινητοδρόμους, ο ένας εκ των οποίων, ο βόρειος, διέρχεται και από την αρχαιολογική περιοχή της Γκίζας, όπου βρίσκονται και οι θαυμαστές τρεις πυραμίδες, λίγο έξω από το Κάιρο των 20 και πλέον εκατομμυρίων ψυχών.

Πρόκειται για έργο που είχε προγραμματιστεί να εκτελεστεί και στο παρελθόν, κατά τη δεκαετία του ’90, ωστόσο δεν προχώρησε έπειτα από τις διεθνείς αντιδράσεις, οι οποίες αφορούσαν την ανησυχία για την τύχη αυτών των μνημείων. Σημειωτέον ότι όλη η περιοχή όπου βρίσκονται οι τρεις πυραμίδες, του Χέοπος, του Χεφρήνου και του Μυκερίνου έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO «παγκόσμιας κληρονομιάς».

Αυτά τα αρχιτεκτονήματα που σεβάστηκαν οι αιώνες δεν είναι τα μόνα που κινδυνεύουν από τις μπουλντόζες των εργολάβων, αφού ο δεύτερος αυτοκινητόδρομος, ο νότιος, θα περάσει και αυτός μέσα από αρχαιολογικούς χώρους.

Υπερυψωμένα έργα στον υπό κατασκευήν νότιο περιφερειακό αυτοκινητόδρομο του Καΐρου REUTERS/Staff

Στην περίπτωση αυτή, το μνημείο που κινδυνεύει περισσότερο είναι η πυραμίδα Σακάρα, η παλαιότερη που απαντάται στην Αίγυπτο. Κάθε αυτοκινητόδρομος θα έχει πλάτος οκτώ λωρίδων κυκλοφορίας.

Οι πυραμίδες της Γκίζας (Wikipedia)

Οι επικριτές του μάλλον απαραίτητου για τα ασφυκτικά πολεοδομικά και συγκοινωνιακά δεδομένα της Αιγύπτου αναπτυξιακού έργου λένε ότι, από τη ρύπανση και μόνο, θα μπορούσαν να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημίες στις αρχαιότητες.

Η πυραμίδα Σακάρα, νοτίως του Καΐρου (Wikipedia)

Σε τέτοιου είδους αιτιάσεις το αιγυπτιακό κράτος απαντά ότι οι γιγάντιοι δρόμοι θα κατασκευαστούν με προσοχή και θα βελτιώσουν τις συγκοινωνιακές υποδομές και συνδέσεις, συμβάλλοντας στη διαχείριση του κυκλοφοριακού χάους που επικρατεί στις λεωφόρους του κέντρου του Καΐρου.

Τόσο η περιοχή της Γκίζας όσο και η περιοχή της Σακάρα συγκεντρώνουν κάθε έτος εκατομμύρια τουρίστες, από το συνάλλαγμα των οποίων εξαρτάται το αιγυπτιακό ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...