640
|

Αρνητικά τα πρώτα 250 τεστ από τα αεροδρόμια – έγιναν 5.889!

Αρνητικά τα πρώτα 250 τεστ από τα αεροδρόμια – έγιναν 5.889!

Το Σάββατο αναμένεται να έχει σχηματιστεί καθαρή επιδημιολογική εικόνα από τους ελέγχους που έχουν γίνει σε 5.889 επιβάτες των 235 πτήσεων εξωτερικού, που προσγειώθηκαν την Τετάρτη, πρώτη ημέρα ανοίγματος του τουρισμού, σε 17 αεροδρόμια της Ελλάδας.

Συνολικά, σε όλες τις εισόδους της χώρας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Τετάρτη έγιναν 6.500 τεστ.

Αν σε αυτά προστεθούν τα 5.000 δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου από τις ομάδες υγείας του ΕΟΔΥ, αλλά και του ελέγχου ύποπτων κρουσμάτων και της ιχνηλάτησης στα νοσοκομεία, ο αριθμός ξεπερνά τη μέγιστη ημερήσια δυνατότητα που έχουν τα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια για έλεγχο ανά 24ωρο.

Οπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, καθημερινά σε αυτή τη φάση μπορούν να εξετάζονται από 8.000 έως 10.000 δείγματα, ενώ χθες ο αριθμός αυτός ήταν αρκετά μεγαλύτερος.

Οπως εξηγεί στο Protagon o Γεώργιος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ, «στην Κρήτη μέχρι το πρωί της Πέμπτης είχαν αναλυθεί ήδη 600 δείγματα, ενώ μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλα όσα είχαν ληφθεί από πτήσεις εξωτερικού».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα πρώτα 250 αποτελέσματα από πτήσεις που προσγειώθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης είναι αρνητικά.

Ωστόσο, τα δείγματα που ελήφθησαν από όλα τα αεροδρόμια της χώρας, αναμένεται να είναι έτοιμα στις 10 το βράδυ της Πέμπτης. Και αυτό διότι, για παράδειγμα, τα δείγματα από την Κέρκυρα εστάλησαν στην Αθήνα και η διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Στη «μάχη» των αναλύσεων δειγμάτων για πιθανά κρούσματα κορονοϊού έχουν πέσει και 30 ιδιωτικά εργαστήρια που έχουν ήδη έχουν κάνει σύμβαση με το Δημόσιο.

Μέχρι να γίνει η επεξεργασία τους και να δημιουργηθεί η επιδημιολογική εικόνα, το πιο πιθανό είναι να γνωρίζουν τι συνέβη τρεις ημέρες αργότερα.

Τα δείγματα ανά αεροδρόμιο
  • 2.500 Αθήνα «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • 349 Θεσσαλονίκη
  • 586 Ρόδος
  • 70  Ζάκυνθος
  • 350 Χανιά
  • 3  Σκύρος
  • 324 Κως
  • 120 Μύκονος
  • 6 Κάρπαθος
  • 66 Σκιάθος
  • 76  Ακτιο
  • 810 Ηράκλειο
  • 350  Κέρκυρα
  • 11 Κεφαλονιά
Πώς έγιναν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Οι υγειονομικές αρχές του αεροδρομίου ή τα ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ έλαβαν αυτά τα 5.889 δείγματα από τους επιβάτες που επιλέχθηκαν αυτόματα από τα ηλεκτρονικά συστήματα.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή των υποψήφιων για δειγματοληπτικό έλεγχο επιβατών αποτελεί η χώρα προέλευσής τους και εάν αυτές εμφανίζουν βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με τον ιό SARS-CoV-2.

Οι επιβάτες ενημερώθηκαν ότι έχουν την υποχρέωση να παραμείνουν σε αυτοαπομόνωση για 24 ώρες στη διεύθυνση διαμονής, την οποία είχαν προηγουμένως δηλώσει, έως ότου βγουν τα αποτελέσματα του τεστ.

Τα καταλύματα, τα οποία φιλοξενούν τους ταξιδιώτες που έχουν υποβληθεί σε τεστ, έχουν ενημερωθεί  για την αυτό-απομόνωση των πελατών τους, ενώ το κόστος καλύπτεται από τους ταξιδιώτες.

Κι αυτό διότι πλέον δεν ισχύει η διαδικασία της απομόνωσης σε ξενοδοχείο με έξοδα του ελληνικού δημοσίου και για το 24ωρο που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ.

Θετικοί και αρνητικοί επιβάτες

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ θα είναι αρνητικό, ο ταξιδιώτης θα είναι ελεύθερος να μετακινηθεί χωρίς περιορισμούς σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Εάν όμως, το αποτέλεσμα δείξει ότι είναι ασθενής που πάσχει από τη νόσο COVID-19, τότε οφείλει να μπει σε 14ήμερη καραντίνα με βάση τις οδηγίες που θα λάβει από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Σε αυτήν την περίπτωση, το κόστος (διαμονή, γεύματα, μεταφορά και ιατρική περίθαλψη) το καλύπτει το ελληνικό κράτος.

Εάν ένας ταξιδιώτης διαγνωστεί με Covid-19 κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, ακολουθείται η εξής διαδικασία:

  • Σε περίπτωση που δεν χρειάζεται νοσηλεία (χωρίς ή με ήπια συμπτώματα), κατά την κρίση του γιατρού που τον έχει εξετάσει (γιατρός ξενοδοχείου, ιδιωτικός γιατρός, γιατρός νοσοκομείου ή ιατρικού κέντρου), παραμένει στο ξενοδοχείο καραντίνας για 14 ημέρες.
  • Εάν χρειάζεται νοσηλεία του παρέχεται πλήρης ιατρική περίθαλψη σε ένα από τα νοσοκομεία της χώρας.
  • Η πρόσβαση σε όλες τις ιατρικές υπηρεσίες παρέχεται δωρεάν στον ταξιδιώτη με Covid-19  σε περίπτωση που δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Στην περίπτωση ταξιδιωτών από κράτη μέλη της ΕΕ, όλα τα σχετικά έξοδα θα καλυφθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...