437
O Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής | INTIMEnews

Αγορά: «Πατάει γκάζι» ο Μητσοτάκης με νέο πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2020, 10:11
O Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής
|INTIMEnews

Αγορά: «Πατάει γκάζι» ο Μητσοτάκης με νέο πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2020, 10:11

Νέα δέσμη μέτρων -συμπεριλαμβανομένης της προαναγγελθείσας μείωσης της προκαταβολής φόρου- ανακοίνωνει την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να δείξει ότι παρά την κριτική του του ασκείται από την αντιπολίτευσης, αφουγκράζεται την ανησυχία επιχειρήσεων και επαγγελματιών και με συνεχείς παρεμβάσεις τους στηρίζει στην δύσκολη περίοδο μετά την κρίση του κορονοϊού.

Το νέο πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει «γενναίο κούρεμα» έως και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου , αλλά και βελτιώσεις στο πρόγραμμα για την εκ περιτροπής εργασία, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες και ενίσχυση του τουρισμού και συγκεκριμένων περιοχών που έχουν δεχθει το μεγαλύτερο πλήγμα από την υγειονομική κρίση.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε πως θα υπάρξει γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνει ακόμα και το 100%.

Οπως εξάλλου έκανε γνωστό, την ερχόμενη  εβδομάδα θα γίνει η επόμενη εκταμίευση, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, σε επιχειρήσεις-δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής Νο2, υπολογίζοντας τον αριθμό τους σε περίπου 100.000.

Οσο για τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν θα πληρωθούν το 2020, αλλά μετατίθενται για το 2021, ενώ για τις μικροπιστώσεις είπε πως η διαδικασία αδειοδότησης θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ώστε να λάβουν πολύ μικρές επιχειρήσεις έως και 25.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις.

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη θα γίνουν από το βήμα της Βουλής, στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», στο πλαίσιο απάντησης σε ερώτηση που του έχει καταθέσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για:

Την προκαταβολή φόρου

Μείωση έως και 100% της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εμπόρους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, μέσω εξατομικευμένου μηχανισμού κλιμακωτής μείωσης.

Οπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, η προκαταβολή φόρου θα είναι μηδενική για όσους έχουν φέτος οριακά κέρδη ή ζημίες και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την πραγματική εικόνα των οικονομικών τους στοιχείων.

Για τον προσδιορισμό της φετινής προκαταβολής φόρου λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία τα οποία έχει ήδη στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών για τον τζίρο και τον ΦΠΑ το πρώτο πεντάμηνο.

Τις ασφαλιστικές εισφορές

Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα με στόχο την ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και την αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων.

Βάσει του αρχικού προγραμματισμού, η νέα μείωση των εισφορών μετά τις 0,90 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο Ιούνιο, θα ερχόταν το 2021, τελικά όμως αποφάσισε η επίσπευσή της.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία

Πρόκειται για παρέμβαση με στόχο την ενίσχυση του Προγράμματος με την παροχή επιπρόσθετων κινήτρων στους εργοδότες (αύξηση ποσοστού επιδότησης των εισφορών και επιμήκυνση της διάρκειας κάλυψης τους από το κράτος).

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Τον Αύγουστο ανοίγει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της οποίας θα χορηγηθούν φθηνά κρατικά δάνεια σε τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...