703
O Σήφης Βαλυράκης καταθέτοντας το 2015 σε επιτροπή της Βουλής για τη Siemens | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τραγωδία στον Ευβοϊκό: Νεκρός βρέθηκε ο Σήφης Βαλυράκης

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2021, 20:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/01/2021, 23:02
O Σήφης Βαλυράκης καταθέτοντας το 2015 σε επιτροπή της Βουλής για τη Siemens
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τραγωδία στον Ευβοϊκό: Νεκρός βρέθηκε ο Σήφης Βαλυράκης

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2021, 20:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/01/2021, 23:02

Τραγικό θύμα ενός θρίλερ στα νερά του Ευβοϊκού υπήρξε την Κυριακή ο Σήφης Βαλυράκης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο πρώην βουλευτής και επί σειρά ετών υπουργός, 77 ετών, είχε βγει βόλτα με το σκάφος του στα νησάκια απέναντι από την Ερέτρια της Εύβοιας, όταν χάθηκαν τα ίχνη του και ύστερα από λίγες ώρες εντοπίστηκε νεκρός σε νησίδα.

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε εξοχικό σπίτι στην Ερέτρια και το μεσημέρι η σύζυγός του ενημέρωσε την Αστυνομία και το Λιμενικό ότι ο άνδρας της αγνοείτο. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση έρευνας-διάσωσης. Γρήγορα όμως τα πράγματα έδειξαν ότι δεν ήταν καλά.

Πηγή του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφερε νωρίς το βράδυ πως το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη εντοπίστηκε, όχι όμως και ο πρώην υπουργός. Από την ώρα που ειδοποιήθηκε το Λιμενικό είχε ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του στην περιοχή της Ερέτριας, με τη συμμετοχή δύο περιπολικών σκαφών, δύο αλιευτικών και ενός ελικοπτέρου. Στο σημείο έσπευσε και ομάδα υποβρυχίων αποστολών προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες.

Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές.

Περίπου στις 8.30 το βράδυ η σορός του πρώην υπουργού βρέθηκε κοντά στο νησί «Πεζονήσι» περίπου ένα μίλι μακριά από το σκάφος του, το οποίο είχε εντοπιστεί νωρίτερα προσαραγμένο με τη μηχανή του εν λειτουργία.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, ο 77χρονος πιθανότατα γλίστρησε από κάποια αιτία από το σκάφος και έπεσε στη θάλασσα ενώ εκείνο συνέχιζε την πορεία του.

Περισότερο φως στα αίτια του θανάτου του πρώην υπουργού αναμένεται να ρίξει η νεκροψία – νεκροτομή.

Ο Σήφης Βαλυράκης γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Πατέρας του ήταν ο Γιώργος Βαλυράκης, βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση από τις γραμμές του ΠΑΚ και φυλακίστηκε δύο φορές από τη χούντα. Τη δεύτερη φορά, απέδρασε από τις φυλακές Κέρκυρας, κολυμπώντας ως την Αλβανία, όπου τον φυλάκισε ως «κατάσκοπο» το καθεστώς του Χότζα –και χρειάστηκαν οι διεθνείς διασυνδέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου για να απελευθερωθεί.

Ο Βαλυράκης με τον Ανδρέα Παπανδρέου στα Χανιά το 1974

Στη Μεταπολίτευση υπήρξε εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Χανίων το 1977, όταν το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση. Και με την Αλλαγή, το 1981, έγινε ένας από τους πιο σταθερούς και έμπιστους του Ανδρέα Παπανδρέου: διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 – Νοέμβριος 1984), υφυπουργός Αθλητισμού (Ιούλιος 1985 – Ιούνιος 1988), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1995) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 – Ιανουάριος 1996).

Γεννηματά: Υπηρέτησε τη χώρα και την παράταξη

Τη θλίψη της για την ξαφνική απώλεια του Σήφη Βαλυράκη εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά:

«Η ξαφνική απώλεια του συντρόφου και φίλου Σήφη Βαλυράκη, μας γεμίζει θλίψη.

»Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη Δημοκρατία και την προοδευτική παράταξη. Μαχητής μέσα από το ΠΑΚ στον αγώνα κατά της χούντας. Συνοδοιπόρος του Ανδρέα Παπανδρέου στη μεγάλη πορεία του ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στη μεγάλη νίκη του 1981.

»Από όπου και αν υπηρέτησε τη χώρα και την προοδευτική παράταξη, βουλευτής και υπουργός, διακρίθηκε για το ήθος του, την εργατικότητα του, την αφοσίωση στους στόχους της παράταξης και το χρέος στην πατρίδα.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Μητσοτάκης: Ένας ατρόμητος αντιστασιακός

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε ένας γενναίος και ακέραιος δημοκράτης. Ατρόμητος αντιστασιακός στη δικτατορία και ανιδιοτελής βουλευτής και υπουργός στη Δημοκρατία. Πολιτικός αντίπαλος, αλλά ποτέ εχθρός. Και πάντα, ένας περήφανος Χανιώτης. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην αγαπημένη του Μίνα και στους δικούς του ανθρώπους», τόνισε σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε: «Μεγάλη η θλίψη μας από την αδόκητη απώλεια του πολύ καλού φίλου, αγωνιστή της Δημοκρατίας Σήφη Βαλυράκη. Οι αγώνες του για την ανατροπή της χούντας και η συμβολή του στο μεγάλο έργο της Αλλαγής της χώρας αποτελούν παρακαταθήκη για όλους μας. Καλό σου ταξίδι, Σήφη».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημείωσε:

«Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν πάντα ένας αγωνιστής με ελεύθερο φρόνημα. Πιστός στη Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Παράταξη. Θα τον θυμόμαστε πάντα να δαμάζει τα κύματα, όπως όταν δραπέτευσε από τις φυλακές της χούντας και διέφυγε κολυμπώντας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο, την αγαπητή μας Μίνα, τα παιδιά και όλη την οικογένειά του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...