387
O εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χακίμ Ακσόι | /

Αγκυρα: «Συνεργός στα εγκλήματα της Ελλάδας ο Μπορέλ» – «εξωπραγματικές οι δηλώσεις Δένδια»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 11:24
O εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χακίμ Ακσόι
|/

Αγκυρα: «Συνεργός στα εγκλήματα της Ελλάδας ο Μπορέλ» – «εξωπραγματικές οι δηλώσεις Δένδια»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 11:24

Ως απόπειρα συγκάλυψης των «παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων», χαρακτήρισε τις δηλώσεις Δένδια – Μπορέλ στον Εβρο ο εκπροσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χακίμ Ακσόι, ο οποίος δεν δίστασε μάλιστα να αποκαλέσει τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης  «συνεργό στα εγκλήματα της Ελλάδας»!

«Τα λόγια που χρησιμοποίησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας χθες (σ.σ. την Τετάρτη 24/6) στα ελληνοτουρκικά σύνορα παρουσία του Υπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Μπορέλ, είναι πρώτα από όλα μια νέα προσπάθεια της Ελλάδας να καλύψει – υπό την ομπρέλα της ΕΕ – τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα αδικήματα κατά των προσφύγων. 

Αποτελούν επίσης, άλλο ένα παράδειγμα ότι η Επιτροπή της Ε.Ε. γίνεται συνεργός σε όλα αυτά», σχολίασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ με αφορμή το δριμύ κατηγορώ κατά της Τουρκίας που εξαπέλυσε την Τετάρτη από τις Καστανιές ο κ. Δένδιας (εδώ), και παρέπεμψε σε δήλωση της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ότι «η προστασία της τιμής των προσφύγων είναι μια ηθική και νομική υποχρέωση που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη – μέλη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ακσόι κάλεσε στη σχετική ανακοίνωσή του την Ελλάδα και την Ε.Ε. αντί να κατηγορούν την Τουρκία, «να εκπληρώνουν την ηθική τους ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες και να σεβαστούν τα δικαιώματά τους».

Ο εκπροσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης εξωπραγματικές τις δηλώσεις Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας προσβλητικά τη δήλωση του υπουργού Τσαβούσογλου, ότι Ελλάδας και Κύπρος πρέπει να… ξυπνήσουν από το όνειρό τους για την Τουρκία.

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα, μαζί με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου (σ.σ. όπως αποκαλούν οι Τούρκοι την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία – κράτος-μέλος της ΕΕ), πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η “φυλάκιση” της Τουρκίας στις ακτές της συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Οι προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενη την ΕΕ, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα», διαμηνύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αντ’ αυτού, πρέπει να επιδεικνύει σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας. Αντί να επιλύουν τα προβλήματά τους καταγγέλλοντάς μας και ελπίζοντας ότι θα παλέψουν άλλοι για εκείνους, καλό θα ήταν να προσπαθήσουν να τα λύσουν συζητώντας μαζί μας. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και η καλή γειτονία», καταλήγει η ανακοίνωση .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...