738
Aποχαιρετισμός με... αναπόφευκτες κυρώσεις στον Ερντογάν από τον Τραμπ | Reuters

Αγκυρα: «Κλονίστηκε η συμμαχία με ΗΠΑ» – Γιατί ο Τραμπ δεν μπόρεσε να προστατέψει τον «φίλο Ερντογάν»

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 15:35
Aποχαιρετισμός με... αναπόφευκτες κυρώσεις στον Ερντογάν από τον Τραμπ
|Reuters

Αγκυρα: «Κλονίστηκε η συμμαχία με ΗΠΑ» – Γιατί ο Τραμπ δεν μπόρεσε να προστατέψει τον «φίλο Ερντογάν»

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 15:35

«Η απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία έχει κλονίσει όλες τις αξίες της συμμαχίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας».

Με τη δήλωσή αυτή ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Xoυλουσί Ακάρ, έδωσε την εικόνα πλήρους ρήξης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσημη ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας εξαιτίας της απόκτησης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Ο Ακάρ επέμεινε για την αναγκαιότητα των S-400, με το επιχείρημα ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, οπότε και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της επικράτειας και του λαού της.

H συντριπτική πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε το σχετικό νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό του Πενταγώνου (αμυντικό νομοσχέδιο ΝDAA / National Defense Authorization Act ), τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων (εδώ), όσο και στη Γερουσία (εδώ), «έδεσε τα χέρια» του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δεν μπορούσε πια να βοηθήσει (ορθότερα, καλύψει) τον «φίλο Ερντογάν».

Λύση στο αδιέξοδο της προσωπικής διπλωματίας του Τραμπ έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος έπεισε τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να αποδεχθεί μία σταδιακή εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με μία πρώτη δόση πέντε soft κυρώσεων. Προσφέρθηκε μάλιστα να τις ανακοινώσει ο ίδιος, ως καθ’ ύλην αρμόδιος για την εφαρμογή του νόμου.

Στο νομοσχέδιο ΝDAA αναφέρεται ρητά ότι η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία συνιστά «σημαντική συναλλαγή» και γι’ αυτό ζητεί να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 ημέρες από την υπογραφή του (οικονομικές και τραπεζικές κυρώσεις, απαγόρευση εξαγωγών κρίσιμων ανταλλακτικών και άλλου πολεμικού υλικού στην Αγκυρα, αποκλεισμό της από στρατιωτική βοήθεια και, βεβαίως, από τη συμμετοχή της στην παραγωγή τoυ μαχητικού F-35).

«Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί «σημαντική συναλλαγή» όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ… Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με βάση τα παραπάνω, ο Πομπέο ενθάρρυνε τον Τραμπ να εξαντλήσει την προθεσμία των 30 ημερών, η εκπνοή της οποίας συμπίπτει οριακά με την ορκωμοσία του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, στις 21 Ιανουαρίου του 2021.

Πηγές στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι πλέον το πιθανότερο είναι να μείνει το θέμα σε εκκρεμότητα για τη νέα διοίκηση Μπάιντεν.

Με άλλα λόγια, τα χειρότερα για τον Ερντογάν έρχονται καθώς μία από τις πρώτες πράξεις του νέου προέδρου θα είναι η ολοκλήρωση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Και όλα αυτά την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συνεργασία του επιτελείου Πομπέο με αυτό του διαδόχου του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντονι Μπλίνκεν, για τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, δεν αποκλείεται ο όλος σχεδιασμός του Μάικ Πομπέο για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας να ήταν ήδη εν γνώσει του Μπλίνκεν και του Τζο Μπάιντεν, ώστε να υπάρχει –και κυρίως να φανεί ότι υπάρχει– συνέχεια στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ειδικά ως προς την αντιμετώπιση της Τουρκίας του Ερντογάν.

Στην Τουρκία, πάντως, δεν φείδονται δηλώσεων και ο ένας μετά τον άλλον, κορυφαίοι αξιωματούχοι εξαπολύουν «πύρινες» προειδοποιήσεις κατά της Ουάσινγκτον και των «αντιτουρκικών λόμπι».

«Η απόφαση μιας οποιασδήποτε χώρας για την επιβολή κυρώσεων δεν μπορεί να επηρεάσει την Τουρκία να σταθεί όρθια. Η απόφαση των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων θα αυξήσει περισσότερο την αποφασιστικότητα μας στα βήματα που κάνουμε υπό την ηγεσία του Προέδρου της Δημοκρατίας μας για τα εθνικά μας συμφέροντα και την αμυντική μας βιομηχανία», τόνισε ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε:

«Απορρίψαμε την απόφαση για την επιβολή κυρώσεων. Αποτελεί εθνικό μας θέμα. Τηρούμε μια έντιμη στάση».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, διαβεβαίωσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αποφασιστικά βήματα για να πετύχει τους στόχους της στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας» και από την πλευρά του ο διευθυντής Επικοινωνίας της προεδρίας, Φαχρετίν Aλτούν, έγραψε στο Τwitter:

«Η Τουρκία είναι τόσο σημαντική που δεν μπορείς να τη θυσιάζεις για να ικανοποιήσεις τα αντιτουρκικά λόμπι.
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν αυτό το σοβαρό λάθος χωρίς καθυστέρηση».

Αλλά και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Εντζίν Αλτάι, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται την προστασία των ΗΠΑ, καλώντας την κυβέρνηση να απορρίψει τις κυρώσεις και να μην κάνει την παραμικρή παραχώρηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...