182
|

Αγκυρα για τα 12 μίλια: Η Ελλάδα να μην τα επεκτείνει μονομερώς στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 23:39

Αγκυρα για τα 12 μίλια: Η Ελλάδα να μην τα επεκτείνει μονομερώς στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 23:39

Στο ζήτημα που την ενδιαφέρει, αυτό της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο, εστιάζει η Τουρκία σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος.

Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει ότι η ενέργεια της Αθήνας «καταλήγει στα νότια της Πελοποννήσου και δεν επηρεάζει καθόλου το Αιγαίο».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Χαμί Aκσόι αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις της Αγκυρας στο ενδεχόμενο της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

«Η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημίκλειστο Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι γνωστή η θέση μας πως τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς, με τρόπο που θα περιορίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την πρόσβαση στις ανοιχτές θάλασσες, τόσο της Τουρκίας όσο και των τρίτων χωρών.

» Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτήν τη στάση μας», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για τον 61ο γύρο που θα επιχειρήσει να συνεχίσει τις συνομιλίες οι οποίες διακόπηκαν στις αρχές του 2016.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...