304
Ο Τζουζέπε Κόντε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνάντησή τους τον Φεβρουάριο | EPA/OLIVIER HOSLET

«Αγαπητή Ούρσουλα…»: Η απάντηση του Τζουζέπε Κόντε στη Φον Ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 14:33
Ο Τζουζέπε Κόντε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνάντησή τους τον Φεβρουάριο
|EPA/OLIVIER HOSLET

«Αγαπητή Ούρσουλα…»: Η απάντηση του Τζουζέπε Κόντε στη Φον Ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 14:33

Από τις στήλες της εφημερίδας La Repubblica απάντησε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στην επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την ανταπόκριση της Ευρώπης στην πανδημία του κορονοϊού.

Προσφωνώντας την «Αγαπητή Ούρσουλα» («Cara Ursula»), ο Τζουζέπε Κόντε γράφει καταρχάς «εκτιμώ την προσήνεια και αλληλεγγύη με την οποία αποτάθηκες στους Ιταλούς και στο υγειονομικό προσωπικό τους».

Ο ιταλός πρωθυπουργός προσθέτει ότι τα λόγια της Κομισιόν ωθούν όλους να αναρωτηθούν «τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρώπη, όχι για την Ιταλία, αλλά για τον εαυτό της». Ο Κόντε θεωρεί ότι χρειάζεται μια εξαιρετική απάντηση, διότι η κρίση αυτή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του ενιαίου ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Πρέπει να πραγματοποιήσουμε ένα άλμα ποιότητας που να μας χαρακτηρίσει ως Ενωση, πρώτα από όλα από πολιτικής και κοινωνικής απόψεως και στη συνέχεια από οικονομικής. Μια παρέμβαση, η οποία δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τα εγχειρίδια οικονομίας, αλλά θα πρέπει να γραφτεί με μελάνι αλληλεγγύης, σε αυτή τη σελίδα Ιστορίας», γράφει ο ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Κόντε υπογραμμίζει ότι στην αρχική φάση δεν έγινε αισθητή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ τώρα η ιταλική κυβέρνηση βλέπει θετικά το σχέδιο «Sure» της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση των χωρών με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να στηριχθούν όσοι χάνουν τις θέσεις εργασίας τους. Καθιστά σαφές παράλληλα ότι οι ανάγκες των χωρών-μελών είναι σίγουρα μεγαλύτερες για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τα ευρωομόλογα «θα είναι χρήσιμα για τη χρηματοδότηση των εξαιρετικών προσπαθειών που θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη με στόχο την ανασύσταση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της». Ο Τζουζέπε Κόντε αποσαφηνίζει, τέλος, ότι με τον τρόπο αυτό θα θωρακιστεί όλη η Ευρώπη και ότι «καμία χώρα δεν θα ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για να καλύψει το δημόσιο χρέος κάποιας άλλης».