Επικαιρότητα

Αυτοψία Μενδώνη στις Μυκήνες – Επαναλειτουργεί κανονικά ο αρχαιολογικός χώρος

Κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της πυρκαγιάς. Δεν προκλήθηκαν ζημιές στις αρχαιότητες, λέει το υπουργείο. Τι έγραψαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και δίκτυα για τη μεγάλη φωτιά
Protagon Team

Στις Μυκήνες, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Κυριακής, έσπευσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Η ζημιά ήταν η λιγότερη δυνατή και πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στους υπεύθυνους. Δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα και αυτό ήταν και το σωτήριο για τα μνημεία. Επίσης ήταν σημαντική η αντίδραση της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και των υπευθύνων του αρχαιολογικού χώρου», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας η υπουργός μετά το πέρας της αυτοψίας.

Ακολούθησε σύσκεψη στην οποία μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Αλκηστις Παπαδημητρίου, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αργολίδας και στελέχη της ΕΦΑ Αργολίδας για την εκτίμηση των ζημιών την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ FM», η κυρία Μενδώνη υπογράμμισε πως η φωτιά «δεν άγγιξε την Πύλη των Λεόντων, δεν έφτασε την είσοδο του Ατρέα, δεν επηρέασε τον ταφικό κύκλο».

«Τα μνημεία τα ίδια τα σημαντικά δεν έχουν τσουρουφλιστεί, δεν έχουν πάθει τίποτα. Υπάρχουν μόνο νησίδες με το καμμένο χόρτο ύψους λιγότερο του 1 εκατοστου και έχουν μαυρίσει κάποιες πέτρες», είπε και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου στις Μυκήνες, από αύριο Τρίτη.

«Η πυρκαγιά προκάλεσε τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στον αρχαιολογικό χώρο καθώς λειτούργησε η πρόληψη και η άμεση αντίδραση», επανέλαβε. «Επειδή είχε γίνει αποψίλωση δεν υπήρχαν χόρτα για να λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη και να ενισχύσουν τη φωτιά. Αυτό είχε ως συνέπεια να κάει ένα πούσι αλλά να μην δημιουργηθούν θερμικά φορτία που θα προκαλέσουν ζημία στα δομικά στοιχεία των μνημείων» εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού.

Σε μια πρώτη αποτίμησή του, το υπουργείο ανέφερε ήδη από την Κυριακή ότι από την πυρκαγιά δεν προκλήθηκαν ζημιές στις αρχαιότητες:

«Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου. Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

»Οταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς.

»Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση με την οποία το υπουργείο ενημέρωνε επίσης ότι «ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Μυκηνών θα παραμείνουν προσωρινά κλειστοί για λόγους ασφαλείας».

Διδασκάλου: Επιτυχημένη εκκένωση – Καμία ουσιαστική φθορά

Σύμφωνα εξάλλου με τον γενικό γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργο Διδασκάλου, η προληπτική εκκένωση του αρχαιολογικου χώρου Μυκηνών, έγινε με επιτυχία και διασφαλίστηκε με τον καλύτερο επιχειρησιακό τρόπο το συνολο του μνημειακού συγκροτήματος. Τόσο τα στελέχη και το φυλακτικό προσωπικό του ΥΠΠΟΑ όσο και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενήργησαν άμεσα με αποτέλεσμα οι πολίτες να απομακρυνθούν με ασφάλεια και το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς να μην υποστεί καμία ουσιαστική φθορά, σημείωσε ο γ.γ..

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, Δ. Καμπόσος, τόνισε σε δηλώσεις του στον «RealFm 97,8», ότι οι Μυκήνες δεν κάηκαν και ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση με τον πολιτισμό.

Αφορμή για τη δήλωση αυτή του δημάρχου, αποτέλεσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε η κυρία Μενδώνη.

«Η εικόνα μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη “συγγνώμη” από τον ελληνικό λαό», αναφέρεται μεταξύ άλλων και γίνεται λόγος για «ανυπολόγιστη καταστροφή» και «πυρκαγιά που κατέκαψε τις Μυκήνες».

Στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών μετέβη μάλιστα και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα, τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Ραγκούση και τον τομεάρχη Πολιτισμού Πάνο Σκουρολιάκο.

«Με μεγάλη μου έκπληξη, ακούω πληροφορίες ότι κάηκαν οι Μυκήνες ότι δεν προστατεύτηκε το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, και κάτι τέτοια… Με τον πολιτισμό μας δεν μπορεί κανείς να κάνει αντιπολιτεύσεις. Πρέπει να σταθούμε με σεβασμό. Κάποιοι άνθρωποι που θα ακούσουν ότι κάηκαν οι Μυκήνες δεν θα πλησιάσουν. Οι Μυκήνες δεν κάηκαν… Δεν υπάρχει καμία ζημιά στις Μυκήνες, ήδη τη στιγμή που μιλάμε επισκέπτονται τουρίστες τον χώρο των Μυκηνών, και το Μουσείο και το Κάστρο. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοικτός, είναι δωρεάν η είσοδος σήμερα, μπορεί όποιος θέλει να μπει στον χώρο», αντέτεινε ο δήμαρχος Αργους-Μυκηνών.

Οσο για το σημείο του Κάστρου που φαίνεται μαυρισμένο, εξήγησε ότι «πέριξ του κάστρου του Αγαμέμνονα, τα αποψιλωμένα χόρτα που είχαν ξεραθεί όπως ερχόταν η υφέρπουσα φωτιά, την έσβησαν οι πυροσβέστες αλλά κάηκαν αυτά τα χορταράκια». «Δεν άφησε καμία καταστροφή η φωτιά. Η φωτιά δεν έγινε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, άρχισε 1,5 χλμ πριν, με τη βοήθεια του ανέμου κατευθύνθηκε προς τον αρχαιολογικό χώρο», διευκρίνισε, για να καταλήξει με νόημα:

«Το μήνυμα που πρέπει να φύγει είναι ένα: Οι Μυκήνες δεν έπαθαν τίποτα, κάποιοι άνθρωποι πιθανόν να ήθελαν να πάθουν».

H πυρκαγιά στις Μυκήνες έτυχε ευρείας κάλυψης από τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεια και δίκτυα.

Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο διέκοψε μάλιστα το πρόγραμμά του για να μεταδώσει εκτάκτως την είδηση, ενώ πολλά ξένα ΜΜΕ  «ανέβασαν» στις ηλεκτρονικές τους σελίδες την είδηση για τη μεγάλη πυρκαγιά στον παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικό χώρο.