560
| SOOC

Αυτοκριτική Γεωργιάδη για τον κορονοϊό: «Πέσαμε τελείως έξω»

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 14:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/11/2020, 19:10
|SOOC

Αυτοκριτική Γεωργιάδη για τον κορονοϊό: «Πέσαμε τελείως έξω»

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 14:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/11/2020, 19:10

Σε μια παραδοχή που έρχεται να ανατρέψει, εν μέρει, το κυβερνητικό αφήγημα ότι όλα έγιναν σωστά το καλοκαίρι με το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού εν μέσω πανδημίας, προχώρησε την Τετάρτη ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ομολόγησε: «Πέσαμε τελείως έξω και εμείς ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος».

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική του Open, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απέκρουσε μεν την κριτική ότι η κυβέρνηση δεν άκουσε τις εισηγήσεις της επιτροπής των επιστημόνων για καθολική χρήση μάσκας από τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι «προφανώς δεν υπήρχε στην πλειοψηφία της επιτροπής» τέτοια εισήγηση, όμως μίλησε για ένα «σενάριο» στο οποίο «είχε πιστέψει» η κυβέρνηση ότι το καλοκαίρι η κατάσταση θα ήταν επιδημιολογικά ομαλή, ενώ αποδείχτηκε ότι δεν ήταν, ακόμα και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο…

Είπε ο κ. Γεωργιάδης:

«Εμείς είχαμε πιστέψει… Το σενάριο που είχαμε πιστέψει, κι εγώ είχα πιστέψει για να είμαι ειλικρινής, ήταν ότι όταν ανοίγαμε τον Ιούνιο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι σχετικά ήρεμοι, με έναν αδύναμο ιό, και άρα η κεντρική μας φιλοσοφία, και η συγκέντρωση που βάλαμε στο μυαλό μας, ήταν πώς θα ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία, σκεπτόμενοι ότι έχουμε πέντε μήνες που μπορούμε να διορθώσουμε την οικονομική ζημία του Μαρτίου και του Απριλίου. Σε αυτή μας τη συγκέντρωση δεν είδαμε ότι ο ιός μεταλλάχθηκε και τελικά εξαπλώθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι αναμέναμε. Αυτό ήταν το πρωτόγνωρο».

«Αν είχαμε σκεφτεί από την αρχή ότι ο ιός δεν θα έρθει τον Οκτώβριο, αλλά θα έρθει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα είχαμε σκεφτεί διαφορετικά», παραδέχτηκε ο υπουργός.

Οπως αναμενόταν, η ομολογία του κ. Γεωργιάδη –ένα είδος αυτοκριτικής πιο συγκεκριμένης από τον εφησυχασμό που επικαλέστηκε στο τελευταίο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης (εδώ)– δεν πέρασε απαρατήρητη από την ελάσσονα τουλάχιστον αντιπολίτευση.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν:

«Η παραδοχή του κ. Γεωργιάδη πως η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την πανδημία με το άνοιγμα του τουρισμού συνιστά πρωτοφανή και κυνική ομολογία αποτυχίας, ανευθυνότητας και ανικανότητας.

» Τις φιέστες του κ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη τις πληρώνει σήμερα όλη η Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για το αλλοπρόσαλλο και άρον άρον άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς προετοιμασία και ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Είχε τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού;

» Σήμερα, αφού έχουν χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και το ΕΣΥ είναι στα όριά του, η κυβέρνηση θυμήθηκε να επιβάλλει αυτό που δεν τόλμησε το καλοκαίρι γιατί έτσι απαίτησαν τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εγκληματικές της ευθύνες: Αρνητικό τεστ για όποιον ταξιδεύει στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής που πρώτο ανέδειξε το θέμα, σχολίασε:

«Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την εξέλιξη της πανδημίας, γιατί πίστεψε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα καταστήσουν τον ιό αδύναμο και ότι θα είχαν πολύ χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο, για τις επόμενες κινήσεις. Τρανή απόδειξη της επιπολαιότητας, της ανεπάρκειας, της ανικανότητάς τους. Με απίστευτη ελαφρότητα, βασισμένοι σε σενάρια, άνοιξαν τα πάντα χωρίς προετοιμασία. Άραγε πού βασίστηκαν για αυτές τις απαράδεκτες επιλογές;».

Μετά τις αντιδράσεις, ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να ανασκευάσει.

«Εγώ δεν έκανα καμία σύγκριση του τουρισμού με τον ιό. Ενα καλό site έβαλε έναν τίτλο που εγώ δεν είπα», είπε στη Βουλή ο υπουργος και λίγο αργότερα έκανε και την εξής ανάρτηση στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...