469
|

«Αυτοκράτειρα» ΑΕΚ: Κατέκτησε το νταμπλ με 2-0 επί του ΠΑΟΚ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 23:11

«Αυτοκράτειρα» ΑΕΚ: Κατέκτησε το νταμπλ με 2-0 επί του ΠΑΟΚ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 23:11

Yστερα από 45 χρόνια ολόκληρα χρόνια (1977-1978) και από εκείνη τη σχεδόν μυθική ομάδα του Θωμά Μαύρου, του Ντούσαν Μπάγεβιτς και του Μίμη Παπαϊωάννου, η ΑΕΚ πανηγύρισε το τρίτο νταμπλ της ιστορίας της, νικώντας τον ΠΑΟΚ με 2-0, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η καθαρή νίκη της ομάδας του Ματίας Αλμέιδα έσπασε μια «κακοδαιμονία» τριών συνεχόμενων χαμένων τελικών από τον ΠΑΟΚ και επιβεβαίωσε την ανωτερότητά της την φετινή περίοδο: ένα δεκαήμερο μετά τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, στη Νέα Φιλαδέλφεια στήθηκε νέο «πάρτι» από τους οπαδούς της, αυτή τη φορά για τον θρίαμβο στο μισοάδειο «Πανθεσσαλικό».

Η επικράτηση της ΑΕΚ σημαίνει πως ο Δικέφαλος του Βορρά θα αγωνιστεί στο Conference League, με τον Ολυμπιακό να παίρνει μέρος στο Europa League.

Η ΑΕΚ νίκησε παρά το γεγονός πως τα δεδομένα στο ματς διαταράχθηκαν πολύ νωρίς με την αποβολή του Ρότα μόλις στο 6′ με απευθείας κόκκινη κάρτα που ήταν και η γρηγορότερη στην ιστορία των τελικών Κυπέλλου.

Παρά το γεγονός όμως ότι αγωνίστηκε σχεδόν σε όλη την διάρκεια του ματς με δέκα παίκτες, η ΑΕΚ απέδειξε την ποιότητα και το βάθος που έχει το ρόστερ της.

Η ομάδα του Αλμέιδα κατάφερε να  προσαρμοστεί στις συνθήκες του ματς και ο αργεντινός τεχνικός έκανε εξαιρετική διαχείριση, ειδικά στο Β’ ημίχρονο.

Ο Πινέδα μετατέθηκε στο δεξί άκρο της άμυνας –κάτι που είχε γίνει και στο τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό– και αφού στάθηκε τυχερή σε δύο φάσεις που ο ΠΑΟΚ έφτασε κοντά στο γκολ με τον Σβαμπ στο 11′ και τον  Σάστρε στο 13′, μπήκε μπροστά στο σκορ με σουτ του Μουκουντί στο 26′. Ο Καμερουνέζος σέντερ μπακ είχε προωθηθεί και μετά από εκτέλεση φάουλ του Γκατσίνοβιτς εκμεταλλεύθηκε  την αδυναμία των αντιπάλων αμυντικών τελειώνοντας ιδανικά την φάση.

Ο ΠΑΟΚ με τον Τάισον κορυφαίο του γηπέδου, πίεσε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, είχε μια καλή ευκαιρία για την ισοφάριση στο 30′ με κεφαλιά του Σβαμπ που μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια ο Στάνκοβιτς και την πιο μεγάλη, στο 42′, με το σουτ του Σάστρε, που σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του εξουδετερωμένου γκολκίπερ της Ενωσης.

Στην επανάληψη η ΑΕΚ έκλεισε περισσότερο τις γραμμές της και με τις τρεις αλλαγές που έκανε ο Αλμέιδα (Σιντιμπέ, Αμραμπατ, Γιόνσον) στο 60′ αύξησε περισσότερο το πρέσινγκ στον αγχωμένο ΠΑΟΚ. Από την πλευρά του ο Λουτσέσκου, πέρασε στο παιχνίδι παίκτες με προσωπικότητα, όπως οι Βιεϊρίνια και Μπίσεσβαρ, που παρά τα χρόνια τους, γνώριζαν καλά από τελικούς αφού ήταν πρωταγωνιστές στις προηγούμενες κατακτήσεις  του τροπαίου από τους Θεσσαλονικείς.

Δεν κατάφερε ωστόσο να απειλήσει παρά μόνο μια φορά στο 77′ με το πλασέ του Αουγκούστο να φεύγει λίγο άουτ.

 

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα):  Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (60′ Γιόνσον), Πινέδα (61′ Σιντιμπέ), Γκατσίνοβιτς (86′ Φερνάντες), Ελίασον (82′ Μάνταλος), Λιβάι Γκαρσία (62′ Αμραμπατ), Τσούμπερ.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε (62΄Μπίσεσβαρ), Ίνγκασον, Κουλιεράκης (86′ Κεντζιόρα), Ράφα Σοάρες (62′ Βιεϊρίνια), Σβαμπ (78′ Ελ Καντουρί), Αουγκούστο, Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας (85′ Τζίμας), Τάισον, Μπράντον Τόμας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...