1536
Μια όμορφη εικόνα από τα Κέιμαν | Pete Markham/Vacation to Grand Cayman/Flickr

Αυτοί είναι οι πιο όμορφοι φορολογικοί παράδεισοι του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2016, 20:54
Μια όμορφη εικόνα από τα Κέιμαν
|Pete Markham/Vacation to Grand Cayman/Flickr

Αυτοί είναι οι πιο όμορφοι φορολογικοί παράδεισοι του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2016, 20:54

Σύμφωνα με ένα ευρηματικό οδοιπορικό του The Telegraph, οι χώρες που γνωρίζουμε ως φορολογικούς παραδείσους δεν προσφέρουν μονάχα τραπεζικές υπηρεσίες άκρως διακριτικές και εμπιστευτικές αλλά και διακοπές που -σε όποιον τις επιχειρήσει- θα του μείνουν αξέχαστες.

Δίπλα στην κάθε χώρα σημειώνονται οι βαθμοί με τους οποίους την πιστώνει ο Δείκτης Οικονομικής Εχεμύθειας (FSI) και στην παρένθεση η θέση που κατέχει από την άποψη αυτή στην παγκόσμια κατάταξη.

Παναμάς

FSI: 489,6 (11η θέση στον κόσμο)

Γιατί να πάει κάποιος; Οπως επισημαίνει ο Κρις Μος, που ειδικεύεται στις χώρες της λατινικής Αμερικής, τα πέντε δυνατά χαρτιά του Παναμά είναι: η περίφημη Διώρυγα που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό (ένα θαύμα μηχανικής που περιβάλλεται από μοναδικού κάλλους τροπικά δάση), η πόλη Μποκέτε τριγυρισμένη από ψηλά βουνά όπου μπορεί κανείς να ασχοληθεί με ράφτινγκ και ορειβασία ή να επισκεφθεί τις κοντινές φυτείες καφέ και τις θερμές πηγές γύρω τριγύρω, το αρχιπέλαγος Μπόκας ντελ Τόρο όπου τα τροπικά δάση κατηφορίζουν μέχρι τις ήσυχες, καταγάλανες, παρθένες παραλίες, και οι δαντελωτές ακρογιαλιές των 378 νησιών του Σαν Μπλας (μόνο τα 49 από αυτά κατοικούνται) που φιλοξενούν οικισμούς των ιθαγενών Κούνα.

Πανάμα

 

Νήσοι Κέιμαν

FSI: 1.233,5 (4η θέση στον κόσμο)

Γιατί να πάει κάποιος; «Αν δεν είσθε τραπεζίτης, ο καλύτερος λόγος για να έρθετε εδώ είναι οι καταδύσεις» επισημαίνει ο ειδικός στην Καραϊβική, Φρεντ Μάουερ. «Γύρω από τα τρία νησιά του συμπλέγματος υπάρχουν πάνω από 300 σημεία ιδανικά για καταδύσεις όπου κυριαρχούν πολύχρωμοι ύφαλοι και εντυπωσιακά ναυάγια πλοίων». Ειδικά το Γκραν Κέιμαν διαθέτει μοναδικής χλιδής καταλύματα, εστιατόρια που θα τα ζήλευε η Νέα Υόρκη και το Παρίσι καθώς και τη φανταστική παραλία Σέβεν Μάιλ Μπητς όπου η ατμόσφαιρα παραπέμπει απευθείας στο Μαϊάμι. Στο Λιτλ Κέιμαν  οι δρόμοι είναι γεμάτοι ιγκουάνα που λιάζονται αμέριμνα ενώ στο Κέιμαν Μπρακ, εκτός από πανέμορφα μονοπάτια ορειβασίας, θα βρείτε και ένα πρότυπο καταφύγιο τροπικών παπαγάλων.

Κέιμαν

 

Βερμούδες

FSI: 432,3 (14η θέση στον κόσμο)

Γιατί να πάει κάποιος; Οπως επισημαίνει ο Αλεξ Μπάρκλει που γνωρίζει το νησί σαν την τσέπη του, «από τον 17ο αιώνα ακόμα ο παράδεισος αυτός έχει πιστούς θαυμαστές που εκτιμούν βαθύτατα τις παραλίες του με τη ροζ ψιλή άμμο, την πλούσια ναυτική του ιστορία, τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει για γκολφ, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις και ψάρεμα». Με τις λογοτεχνικές αναφορές του (από τον ποιητή Εντμουντ Γουόλερ ή τον Σαίξπηρ στην «Τρικυμία») και τη ζηλευτή ιστορία του ως αποικιακού κέντρου το πανάκριβο αυτό νησί έχει πολλές ιδιαιτερότητες: οι διαφημίσεις με νέον απαγορεύονται, όλα τα μαγαζιά μένουν κλειστά την Κυριακή, η θρησκεία παίζει ακόμη σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή, οι καλοί τρόποι και η συντηρητική παράδοση της Γηραιάς Αλβιόνος θεωρούνται εδώ αξίες θεμελιακές.

Μπερμιούντα

 

Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

FSI: 385,4 (20η θέση στον κόσμο)

Γιατί να πάει κάποιος; «Οι απάνεμοι κόλποι και οι πλήρως εξοπλισμένες μαρίνες τους καθιστούν αυτά τα νησιά τον καλύτερο προορισμό των ιστιοπλόων, ειδικά εκείνων που έχουν μόλις αρχίσει να ασχολούνται με το απαιτητικό αυτό σπορ» σημειώνει ο Φρεντ Μάουερ. Η Τορτόλα είναι το μεγαλύτερο και πιο ανεπτυγμένο από τα τέσσερα νησιά, ενώ ακολουθούν η εξαιρετικά ήσυχη Βέρτζιν Γκόρντα, η Τζοστ Βαν Ντάικ που έχει πάρτι μέρα νύχτα και η Ανεγάδα που περιβάλλεται από κοραλλιογενή ύφαλο και προσφέρει την τέλεια καταφυγή σε αυτοδύτες και ψαροντουφεκάδες. Υπάρχουν αναρίθμητα πολυτελή ξενοδοχεία όπου φτάνει κανείς με βενζινάκατο, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το Νέκερ Αϊλαντ του μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον, που ενοικιάζεται ολόκληρο αλλά αν είστε τυχεροί ίσως σας παραχωρήσουν ένα μόνο δωμάτιο.

παρθένοι Νήσοι

 

Σεϋχέλλες

FSI: 293,4 (28η θέση στον κόσμο)

Γιατί να πάει κάποιος; Περίπου 1.500 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τις ακτές της Τανζανίας, το αρχιπέλαγος των Σεϋχελλών με τα γρανιτένια και κοραλλιογενή νησιά του προσφέρει στον επισκέπτη την ησυχία που χρειάζεται. Πιο άγριες και επιβλητικές από τον Μαυρίκιο και λιγότερο κοσμικές από τις Μαλδίβες οι Σεϋχέλλες με τα πυκνά τους δάση, τον πληθυσμό και την κουλτούρα των Κρεολών, τους σουρεαλιστικούς ορεινούς όγκους, τα ιδανικά για καταδύσεις καταγάλανα νερά τους και τις πολυτελείς ξενοδοχειακές τους μονάδες σαγηνεύουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.

Σευχέλες

 

Μπαρμπέιντος

FSI: 317,4 (26η θέση στον κόσμο)

Γιατί να πάει κάποιος; Οπως επισημαίνει ο Φρεντ Μάουερ «στην εξαιρετικά κοσμική δυτική πλευρά του νησιού θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία και εστιατόρια ολόκληρης της Καραϊβικής. Ομως η γοητεία του δεν εξαντλείται σ΄ αυτό. Το νησί είναι ένας μαυλιστικός συνδυασμός οικογενειακού και εξωτικού, με μικρές αγγλικανικές εκκλησίες και γήπεδα κρίκετ σε κάθε γωνιά του, ενώ θα μπορέσετε να δείτε και τους περιβόητους πράσινους πιθήκους να σεργιανούν στον κήπο του ξενοδοχείου σας».

Μπαρμπέιντος

 

Μαυρίκιος

FSI: 397,8 (19η θέση στον κόσμο)

Γιατί να πάει κάποιος; Ο Νίκι Γκρίχολτ που έρχεται εδώ πάρα πολλά χρόνια υπογραμμίζει πως «ο Μαυρίκιος που κάποτε ήταν ορμητήριο πειρατών σκλαβώνει αμέσως το μάτι και την καρδιά κάποιου με τις αμμουδερές του παραλίες, τους ινδικούς ναούς, τα αποικιακού ρυθμού αρχοντικά του και τους βοτανικούς του κήπους με φόντο ηφαιστειογενή βράχια και γκρεμούς. Αν περπατήσετε λίγο σίγουρα θα ακούσετε το κελάηδημα των τροπικών πτηνών μέσα στις φυλλωσιές των εβένων και μπορεί να δείτε ένα λιοντάρι από κοντά ή να κολυμπήσετε δίπλα σε ένα κοπάδι δελφίνια».

μαυρίκιος

 

Μπαχάμες

FSI: 226,8

Γιατί να πάει κάποιος; «Για τους περισσότερους επισκέπτες η κορυφαία ατραξιόν εδώ είναι οι παραλίες» σημειώνει η Νοέλ Νικόλ, που γνωρίζει τον τόπο όσο λίγοι. Πράγματι, η ψιλή άμμος μαζί με τις καλειδοσκοπικές μεταμορφώσεις της θάλασσας και το αντάμωμά της με τον ορίζοντα πέρα μακριά δημιουργούν ένα σκηνικό απαράμιλλης γοητείας. Στην πρωτεύουσα Νάσοου βρίσκει κανείς όλα τα υπόλοιπα: στίφη τουριστών που ανεβοκατεβαίνουν σε κρουαζιερόπλοια, πολυώροφα ξενοδοχεία, εντυπωσιακή γκάμα έθνικ εστιατορίων και νυχτερινή ζωή που θα τη ζήλευαν ακόμα και οι μεγαλύτερες δυτικές μητροπόλεις.

Μπαχάμες

 

Μπελίζ

FSI: 129,8 (52η θέση στον κόσμο)

Γιατί να πάει κάποιος; Οπως ισχυρίζεται ο Κρις Μος -και γιατί άλλωστε να μην τον πιστέψουμε;- η λιλιπούτεια αυτή χώρα της Νότιας Αμερικής είναι από τις πιο όμορφες του πλανήτη. Τα πέντε ατού της είναι κατά σειρά σπουδαιότητας: το ήσυχο νησάκι Αμπεργκρί Καγιέ, ο μήκους 250 χιλιομέτρων κοραλλιογενής ύφαλος (αληθινός παράδεισος για αυτοδύτες) ο οποίος σε κάλλος συναγωνίζεται τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο στα ανατολικά παράλια της Αυστραλίας, η αρχαία τοποθεσία των Μάγια στο Καρακόλ, το καταφύγιο άγριων ζώων στο Κόξκομπ και το κουκλίστικο Καγιέ Κολκέρ που μεταφέρει τον επισκέπτη σε εποχές αλλοτινές.

Μπελίζ

 

Ιαπωνία

FSI: 513.1 (10η θέση στον κόσμο)

Γιατί να πάει κάποιος; Το Τόκιο είναι μια φουτουριστική μεγα-μητρόπολη που μόνο αν τη δείτε θα πιστέψετε πως υπάρχει, ενώ το Κιότο είναι πασίγνωστο για τους ναούς και τους κήπους ζεν που διαθέτει. Εδώ θα δείτε έργα από το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο Νο και Καμπούκι, θα περιηγηθείτε τη συνοικία των γκεϊσών και θα φάτε στα φτηνά εστιατόρια του κέντρου. Αν θέλετε να δείτε σούμο, το εθνικό σπορ της Ιαπωνίας, θα κατευθυνθείτε στη Φουκουόκα προς νότον, ενώ για μια επαφή με την παρθένα φύση της χώρας το βορειότερο νησί Χοκάιντο διαθέτει τις καλύτερες υπαίθριες πηγές όνσεν.

ιαπωνία

 

Κόστα Ρίκα

FSI: 157,6 (46η θέση στον κόσμο)

Γιατί να πάει κάποιος; Σύμφωνα με τις μετρήσεις εδώ κατοικούν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι της υφηλίου. Αλλοι λόγοι για να την επισκεφθείτε: ο καφές που παράγει είναι από τους καλύτερους στον κόσμο, μπορείτε να παρατηρήσετε θαλάσσιες χελώνες να γεννάνε, να κάνετε έξοχο ράφτινγκ στην Τουριάλμπα ή να εξερευνήστε το τροπικό δάσος του Μοντεβέρντε. Επίσης υπάρχουν πάνω από δώδεκα επιβλητικά ενεργά ηφαίστεια, το Σαν Χοσέ είναι μια από τις πιο φτηνές πρωτεύουσες του κόσμου ενώ οι παραλίες της θεωρούνται από τις ομορφότερες του πλανήτη.

Κοσταρίκα

 

Αρούμπα

FSI: 113,3 (55η θέση στον κόσμο)

Γιατί να πάει κάποιος; Τα τρία νησιά Αρούμπα, Μπονέρ και Κουρασάο βρίσκονται λίγο έξω από τα βόρεια παράλια της Βενεζουέλας. Οπως επισημαίνει ο Φρεντ Μάουερ το σημαντικότερο ατού τους είναι το κλίμα τους: δεν έχουν μουσώνες και βρίσκονται έξω από τη ζώνη των καταστροφικών τυφώνων. Η Αρούμπα είναι το μικρότερο νησί αλλά συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες λόγω των άσπιλων παραλιών του, των αμερικανικού στυλ ξενοδοχείων και των πολλών καζίνο του. Το Μπονέρ είναι ιδανικό για καταδύσεις ενώ η κουκλίστικη πρωτεύουσα του Κουρασάο, Γουίλεμσταντ, είναι μια από τις γραφικότερες πολιτείες της Καραϊβικής με τα ολλανδικά αποικιακά αρχοντικά της βαμμένα σε διακριτικά παστέλ χρώματα.

Αρούμπα

 

Ανγκουίλα

FSI: 96,7 (61η θέση στον κόσμο)

Γιατί να πάει κάποιος; Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η Ανγκουίλα διαθέτει τις καλύτερες παραλίες από οποιοδήποτε νησί της Καραϊβικής. Εδώ ξεχειμωνιάζουν πολλοί εύποροι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, που εκτιμούν όσο τίποτε στον κόσμο τα πολυτελή ξενοδοχεία της και τις μοναδικές ανέσεις που προσφέρουν.

Ανγκουίλα

 

Ελβετία

FSI: 1,765,2 (1η θέση στον κόσμο)

Γιατί να πάει κάποιος; Η σοκολάτα, οι Αλπεις, τα τυριά, οι λίμνες και η… σημαία της είναι τα αδιαφιλονίκητα ατού της Ελβετίας. Εκτός αυτού όμως οι Ελβετοί ξέρουν να διατηρούν την ουδετερότητά τους σε διενέξεις, μιλούν γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά, δουλεύουν μόνο 32 ώρες την εβδομάδα, ζουν πολύ και απολαμβάνουν εξαιρετική ποιότητα ζωής (μετά τις 10 το βράδυ είναι παράνομο να τραβάει κανείς το καζανάκι για να μην ενοχλεί τους γείτονές του!)

Ελβετία

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...