777
|

Αυτό θα είναι το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 19:38

Αυτό θα είναι το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 19:38

Μετά από μια οκτάμηνη διαδικασία μελέτης των αρχιτεκτονικών προτάσεων για το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης που συγκροτήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού κατέληξε στην πρόταση που θα υλοποιηθεί.

Η πρόταση που κατατέθηκε από τα γραφεία David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε. επιλέχθηκε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, γιατί «συγκεντρώνει τα στοιχεία της ευρηματικής σχέσης μεταξύ του παλαιού και του νέου κτιρίου, της ποιότητας της χωρικής εμπειρίας, της ευαισθησίας προς τις προγραμματικές και μουσειολογικές-μουσειογραφικές προκλήσεις, της πολεοδομικής ένταξης στον ιστό της πόλης και της πρωτοπόρας επίλυσης θεμάτων βιωσιμότητας και περιβαλλοντικού σχεδιασμού».

Το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ στο Λονδίνο λειτουργεί από το 1985 και έχει κερδίσει πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς. Στη διάρκεια της λειτουργίας του έχει κατασκευάσει πάνω από 100 έργα, ανάμεσα στα οποία το Νέο Μουσείο (Neues Museum) στο Βερολίνο, για το οποίο κέρδισε το 2011 το Γερμανικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής, το Μουσείο Χέπγουορθ (The Hepworth) στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το Μουσείο Χούμεξ (Museo Jumex) στο Μεξικό. Το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε. είναι αναγνωρισμένο και βραβευμένο γραφείο με εμπειρία σε μεγάλαέργα.

Μετά την ενημέρωσή της από τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης Ανδρέα Κούρκουλα, η  υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Η πρόταση των γραφείων Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη εικονοποιεί το όραμα, δημιουργεί ένα μοναδικό τοπόσημο στον αστικό ιστό, είναι ανθρωποκεντρική. Προβάλλει την εθνική διάσταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο συνδέει με το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Επισημαίνω, ότι όλες οι προτάσεις, που κατατέθηκαν, διακρίνονται από υψηλή ποιότητα, αισθητική και όραμα, ενώ ανταποκρίνονται πλήρως στις προδιαγραφές που θέσαμε. Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν, Ελληνες και ξένους αρχιτέκτονες.

» Θέλουμε ένα Μουσείο εξωστρεφές, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά προς το μέλλον. Η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συμπεριλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και για το οποίο έχει έντονο προσωπικό ενδιαφέρον.

» Ευχαριστώ ιδιαίτερα τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης για την εξαιρετική ποιότητα της δουλειάς τους. Ευχαριστώ τον Νικόλα και την Ειρήνη Λαιμού, καθώς το πρώτο στάδιο του έργου, ολοκληρώθηκε χάρη στην ευγενική δωρεά τους. Ευχαριστώ τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ, μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης των διαδικασιών εξέλιξης του έργου της δωρεάς, για την υποστήριξη του όλου εγχειρήματος. Η παρουσίαση της πρότασης των γραφείων Τσίπερφιλντ–Τομπάζη θα γίνει, εντός του επομένου μηνός, από τους αρχιτέκτονες με την παρουσία του Πρωθυπουργού».

Σύμφωνα με την ορισθείσα διαδικασία, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, κατατέθηκαν προσχέδια από δέκα αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού σε συνεργασία, αντίστοιχα, με δέκα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία. Είναι τα εξής:

  –  David Chipperfield Architects και Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.

  –  SANAA (Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa) και Buerger Katsota Architects

  – Herzog and de Meuron και ΑΕΤΕΡ Αρχιτέκτονες

  – Diller Scofidio + Renfro και VAP Architects και Neiheiser Argyros

  – Adjaye Associates και Kizi Studio

  – OMA και Σακελλαρίδου/Παπανικολάου Αρχιτέκτονες

  – Atelier Jean Nouvel και George Batzios Architects

  – Kengo Kuma and Associates και K-studio

    – Thomas Phifer και Tsolakis Architects και Καλλιόπη Κοντόζογλου

    – RCR Arquitectes και Παρμενίδης- Longuepee- Μάρη

Tη Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης –με αλφαβητική σειρά- αποτελούν τα εξής μέλη:

– Γεράσιμος Γιαννόπουλος, Νομικός

– Γεώργιος Δεοδάτης, Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια

– Πιέρ Μπ. Ντουκρέι, Αρχαιολόγος, Καθηγητής, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Λωζάνης

– Λούι Γκοντάρ, Αρχαιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτισμών του Αιγαίου του Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II, Σύμβουλος για την καλλιτεχνική κληρονομιά των Προέδρων της Ιταλικής Δημοκρατίας C. A. Ciampi και G. Napolitano.

– Κρίστοφερ Χάντσον, Ιστορικός Τέχνης και εκδότης του οίκου Lowgill Publishing, Πρόεδρος του Motovun Group of International Publishers (MGIP)

– Ανδρέας Κούρκουλας, Αρχιτέκτων, Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π.

– Μίτζιν Γιουν, Αρχιτέκτων, Κοσμήτορας του Cornell University College of Architecture, Art and Planning. Ιδρύτρια του Design Across Scales Lab.

Η εκπόνηση της μελέτης του αρχιτεκτονικού προσχεδίου αποτέλεσε το αντικείμενο δωρεάς προς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΑΜΚΕ «Οικογένεια ΝΣΛ» της οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...