410
Μεγάλη κίνηση στις εξόδους του εθνικού οδικού δικτύου με το που άνοιξαν οι διαπεριφερειακές μετακκινήσεις - ίδια εικόνα και στα λιμάνια της χώρας | ΙΝΤΙΜΕnews

Αυτη είναι η ΚΥΑ για την επόμενη ημέρα του lockdown – Aναλυτικά τι ισχύει έως τις 24 Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 16:35
Μεγάλη κίνηση στις εξόδους του εθνικού οδικού δικτύου με το που άνοιξαν οι διαπεριφερειακές μετακκινήσεις - ίδια εικόνα και στα λιμάνια της χώρας
|ΙΝΤΙΜΕnews

Αυτη είναι η ΚΥΑ για την επόμενη ημέρα του lockdown – Aναλυτικά τι ισχύει έως τις 24 Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 16:35

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τις αναλυτικές οδηγίες για τι ισχύει και πού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, αλλά και για όσα εξ αυτών παραμένουν σε ισχύ. εξακολουθούν να ισχύουν.

Τα  όσα αναφέρει η ΚΥΑ υπό τον τίτλο «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας» έχουν ισχύ από την Παρασκευή 14 Μαΐου έως τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6 π.μ.

Μεταξύ άλλων αναλύονται τα μέτρα για την επαναλειτουργία της εστίασης, των σχολείων, των δικαστηρίων, του λιανεμπορίου, αλλά και οι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και εκείνες του Δημοσίου κ.α.

Διευκρινίσεις δίνονται και για τις μετακινήσεις με πλοία, αεροπλάνα, αλλά και για το πόσα άτομα επιτρέπονται μέσα σε αυτοκίνητα και ταξί. Όπως διευκρινίζεται, μέγιστος αριθμός επιβατών στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης είναι τα τρία άτομα, ενώ στα ταξί είναι δύο επιβάτες, εκτός του οδηγού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά εφεξής στις 00.30, και έως και τις 5 00  θα επιτρέπονται μόνο οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους λόγους:

α) μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας,

β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία) και

γ) ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Για τη μετακίνηση της περ. (α) της παρ. 1 πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης.

Για τις περ. (β) και (γ) της παρ. 1 η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή, υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, με προσωπική του ευθύνη, και περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης (Βεβαίωση τύπου Β).

Οι βεβαιώσεις μπορούν να λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη ή να αντιγράφονται έντυπα ή ιδιογράφως κατά το περιεχόμενο του οικείου υποδείγματος που αναρτάται στον ιστότοπο forma.gov.gr.

Δείτε αναλυτικά στον σύνδεσμο που ακολουθεί, τι ισχύει βάσει της KYA

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News