426
|

Αυτή είναι η φόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ – πώς θα το πάρετε

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 16:17

Αυτή είναι η φόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ – πώς θα το πάρετε

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 16:17

Την ειδική φόρμα (υπεύθυνη δήλωση) που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι εργοδότες στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να καταβληθεί σε περισσότερους από 1 εκατ. εργαζομένους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ (σε όσους ήδη απολύθηκαν ή εξωθήθηκαν σε παραίτηση και όλους όσοι πλήττονται από την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού), δημοσιοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter o υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

 

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα των 800 ευρώ στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα, ίσως και από την Τρίτη 24 Μαρτίου και να ολοκληρωθεί την Τρίτη, 31 Μαρτίου.

Η πρώτη αίτηση για το επίδομα ειδικού σκοπού υποβάλλεται από τους εργοδότες και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτείται και δεύτερη δήλωση, όπου θα δηλώνεται το IBAN από του δικαιούχους (εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν).

Η δεύτερη αυτή δήλωση θα υποβάλλεται σε πλατφόρμα που θα «ανεβάσει» το υπουργείο Εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο σύστημα τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 10 ετών!

Συγκεκριμένα, οι εργοδότες θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

Εκεί καλούνται να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία και να δηλώσουν τους εργαζομένους που δικαιούνται το επίδομα ειδικού σκοπού.

Με τη σειρά του κάθε εργαζόμενος θα υποβάλει υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και στην οποία θα αναγράψει:

– τα προσωπικά του στοιχεία,

– τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ),

– τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, προκειμένου να συμπεριληφθεί στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ είναι:

1. Περίπου 500.000 μισθωτοί – εργαζόμενοι επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με εντολή του κράτους

2. Περίπου 1 εκατομμύριο  μισθωτοί – εργαζόμενοι επιχειρήσεων εν λειτουργία που όμως έχουν υποστεί μείωση τζίρου. Η σύμβαση εργασίας των εν λόγω εργαζομένων θα τεθεί σε αναστολή μέχρι τα τέλη Απριλίου με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

3. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού

4. Πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι, ο οποίοι όμως θα λάβουν μία φορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού

5. Απασχολούμενοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση

6. Εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου

7. 120.000 άνεργοι των οποίων παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας (η οποία έληξε ή λήγει το πρώτο τρίμηνο του 2020, δηλ. έως και 31/3).

Σημειώνεται ότι το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...