415
Η χρήση μάσκας επιβάλλεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά δεν συνίσταται στους ανοιχτούς χώρους | George Vitsaras / SOOC

Αυτές είναι οι τελικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας – Πού είναι υποχρεωτική και πού όχι

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2020, 13:43
Η χρήση μάσκας επιβάλλεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά δεν συνίσταται στους ανοιχτούς χώρους
|George Vitsaras / SOOC

Αυτές είναι οι τελικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας – Πού είναι υποχρεωτική και πού όχι

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2020, 13:43

Μέσα σε λίγα 24ωρα κυβερνητικά στελέχη είχαν καταφέρει κάτι σπάνιο: είχαν κάνει προαιρετική, μετά επιβάλει και τελικά ξε-επιβάλει τη χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για τους πελάτες, με ρυθμό που δεν τους προλάβαινε κανείς. Ο Ακης Σκέρτσος, υφ. παρά τω Πρωθυπουργό, είχε μιλήσει για ισχυρή σύσταση, έπειτα ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε ότι είναι υποχρεωτική για όλους, εργαζόμενους και πελάτες -και μάλιστα με απειλή προστίμου 150 ευρώ- μετά ο υφ. Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης είπε ότι όχι, οι πελάτες δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα —κατάσταση «παράγοντας Εδεσσαΐκού» ένα πράγμα.

Επρεπε να έρθει Σάββατο, τέσσερις ημέρες μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη «γέφυρα προς τη νέα καθημερινότητα» από 4 Μαΐου, ώστε να δοθούν οι τελικές και ας ελπίσουμε οριστικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας ή του προστατευτικού καλύμματος.

Η μάσκα θα είναι πλέον υποχρεωτική σε ορισμένους μόνο χώρους από τη Δευτέρα και όσοι δεν τηρούν τον κανονισμό θα απειλούνται με πρόστιμο 150 ευρώ.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική για το προσωπικό στην εστίαση, τα καταστήματα τροφίμων, αλλά για όσους χειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, τους ανελκυστήρες, τα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Για τους πολίτες υποχρεωτική είναι μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, στους ανελκυστήρες με πάνω από 40% πληρότητα και φυσικά στα νοσοκομεία. Δεν θα είναι δηλαδή υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, όπως διαβεβαίωνε την Τετάρτη ο κ. Χαρδαλιάς…

Κατά πληροφορίες, μετά τις ανακοινώσεις του τελευταίου και καθώς το ζήτημα είχε γίνει και πολιτικό -με την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική και να ζητεί διατίμηση- υπήρξαν διαβουλεύσεις και έτσι υπήρξε εισήγηση η χρήση μάσκας να μην είναι υποχρεωτική για τους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ.

Οπου η μάσκα είναι υποχρεωτική, επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που δεν τη φοράμε

Σύμφωνα με τις τελικές επίσημες οδηγίες για τα μέτρα δημόσιας υγείας, η υγιεινή των χεριών είναι το πρώτο μέτρο προστασίας, που αφορά όλους σε όλες τις συνθήκες. Αυτό περιλαμβάνει προσεχτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού.

Το δεύτερο αφορά την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των ατόμων. Σε γραφεία, σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια, χώρους λατρείας, καταστήματα (όπως σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων), νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπούς ανοικτούς χώρους όλοι πρέπει να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου. Στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων, ενώ στους ανελκυστήρες θα πρέπει να τηρείται 40% πληρότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...