388
Στην πρώτη θέση -από την έβδομη το 2017- βρέθηκε το Παρίσι | EPA/PAUL HILTON

Αυτές είναι οι πόλεις με το πιο υψηλό κόστος ζωής – και το πιο χαμηλό

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 18:05
Στην πρώτη θέση -από την έβδομη το 2017- βρέθηκε το Παρίσι
|EPA/PAUL HILTON

Αυτές είναι οι πόλεις με το πιο υψηλό κόστος ζωής – και το πιο χαμηλό

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 18:05

Το Παρίσι είναι κατά γενική ομολογία μια πόλη που όλοι πρέπει κάποια στιγμή να επισκεφθούν, έχει αξιοθέατα, καταστήματα και έντονη ζωή. Είναι όμως πανάκριβο και, όπως δείχνει μάλιστα μια έρευνα του Economist, κρατά τα πρωτεία.

Στην τελευταία κατάταξη του Economist Intelligence Unit το Παρίσι μοιράζεται την πρώτη θέση με το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Πέρυσι το Παρίσι ήταν στη δεύτερη θέση και το 2017 στην έβδομη θέση.

Είναι η πρώτη φορά στα 30 χρόνια κατά τα οποία γίνεται η μέτρηση που την – όχι και τόσο αξιοζήλευτη – πρώτη θέση καταλαμβάνουν τρεις πόλεις.

Μετά το Παρίσι, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, ακολουθεί η Ζυρίχη, με τη Γενεύη και την Οζάκα να βρίσκονται μαζί στην πέμπτη θέση. Τρεις πόλεις μοιράζονται την έβδομη θέση -η Σεούλ, η Κοπεγχάγη και η Νέα Υόρκη- και άλλες δύο τη δέκατη, το Τελ Αβίβ και το Λος Αντζελες.

Η Αθήνα είναι στην 81η θέση από τις 133 πόλεις, λίγο πάνω από την Πράγα και τη Λισαβόνα, αλλά αρκετά κάτω από πόλεις όπως το Λονδίνο (στην 22η θέση), τη Μαδρίτη (36), το Βερολίνο (45) και τη Στοκχόλμη (56).

Ουρανοξύστες στο πανάκριβο Χονγκ Κονγκ (EPA/PAUL HILTON)

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Καράκας της Βενεζουέλας και η Δαμασκός στη Συρία, αμφότερες εν μέσω κρίσης ή πολέμου.

Βλέπουμε ακόμη στο τέλος της λίστας τη Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, το Αλμάτι του Καζακστάν, το Μπαγκαλόρ στην Ινδία, το Καράτσι του Πακιστάν, το Λάγκος της Νιγηρίας, το Μπουένος Αϊρες, το Τσενάι και το Νέο Δελχί στην Ινδία.

Η έρευνα μετρά σε 133 πόλεις το κόστος ζωής για εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες, όπως την τιμή του ψωμιού ή ένα γυναικείο κούρεμα. Βάση σύγκρισης είναι οι τιμές στη Νέα Υόρκη.

Το Παρίσι είναι από το 2003 είναι μέσα στις εξαιρετικά ακριβές πόλεις, σε κάποιες επιμέρους τιμές μάλιστα οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες σε σχέση με άλλες της πρώτης δεκάδας.

Ετσι ένα γυναικείο κούρεμα κοστίζει στην πρωτεύουσα της Γαλλίας γύρω στα 105 ευρώ, αλλά μόνο γύρω στα 45 ευρώ στην Οζάκα της Ιαπωνίας. Μια εξήγηση για αυτό είναι ότι οι πόλεις στην Ευρώπη τείνουν να έχουν μεγαλύτερο κόστος ζωής στις κατηγορίες που αφορούν τα έξοδα για την προσωπική φροντίδα ή την ψυχαγωγία.

Αντίθετα, ο πληθωρισμός και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες βοήθησαν ώστε πόλεις στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στην Τουρκία και στη Βενεζουέλα να βρεθούν αρκετά πιο χαμηλά στη σχετική λίστα.