481
Ο νέος καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ προτίθεται να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό | REUTERS/Lisi Niesner

Αυστρία: Καγκελάριος ορκίστηκε ο Καρλ Νεχάμερ – Οι προκλήσεις που τον περιμένουν

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 16:33
Ο νέος καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ προτίθεται να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό
|REUTERS/Lisi Niesner

Αυστρία: Καγκελάριος ορκίστηκε ο Καρλ Νεχάμερ – Οι προκλήσεις που τον περιμένουν

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 16:33

Ο συντηρητικός Καρλ Νεχάμερ ορκίστηκε τη Δευτέρα ενώπιον του προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, καγκελάριος της Αυστρίας, ο τρίτος μέσα σε δύο μήνες και ο πέμπτος από το 2016, διαδεχόμενος τον διπλωμάτη καριέρας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που ανέλαβε καθήκοντα στις 11 Οκτωβρίου.

Πρώην υπουργός Εσωτερικών και στρατιωτικός πριν εμπλακεί στην πολιτική, ο Νεχάμερ αναλαμβάνει επικεφαλής της κυβέρνησης μερικές ημέρες αφότου στελέχη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός (OVP) τον επέλεξαν προκειμένου να διαδεχθεί τον Σεμπάστιαν Κουρτς στην ηγεσία του.

Ο Κουρτς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποχωρεί από την πολιτική, με αποτέλεσμα ο στενός σύμμαχός του Σάλενμπεργκ να ανακοινώσει την παραίτησή του.

Θεωρούμενος από τους πολιτικούς αναλυτές ως πιστός προς το κόμμα του, το OVP, ο Νεχάμερ ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητική θέση το 2020, όταν ο τότε καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς τον διόρισε υπουργό Εσωτερικών.

«Πρόκειται για μια επιλογή ισορροπίας», ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής Πατρίκ Μορό, ειδικός σε θέματα Αυστρίας. Χωρίς να βρίσκεται πολύ κοντά του, «είναι πιστός στον Σεμπάστιαν Κουρτς», με τον οποίο συμφωνεί στη σκληρή γραμμή απέναντι στη μετανάστευση.

Όμως αντίθετα με τον πρώην καγκελάριο, ο οποίος ανήλθε με εντυπωσιακό και γρήγορο τρόπο στην ηγεσία του κόμματος και κατάρρευσε μέσα σε λίγες ημέρες λόγω του σκανδάλου με τις στημένες δημοσκοπήσεις, ο Νεχάμερ «εκπροσωπεί το παλιό OVP και είναι μια προσωπικότητα ενωτική».

Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό το γεγονός αναμένεται να «διευκολύνει» το έργο και να «σταθεροποιήσει» τον κυβερνητικό συνασπισμό του OVP με τους Πράσινους.

Αυτή η απρόσμενη συνεργασία δοκιμάστηκε έντονα φέτος εξαιτίας των ιδεολογικών διαφορών των δύο κομμάτων, αλλά κυρίως λόγω των συνεχόμενων δικαστικών περιπετειών.

Ο Κουρτ κατηγορήθηκε πρώτη φορά τον Μάιο για ψευδή κατάθεση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής και στη συνέχεια τον Οκτώβριο ενεπλάκη σε σκάνδαλο διαφθοράς που του κόστισε τη θέση του καγκελάριου. Αφού αντικαταστάθηκε από τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο 35χρονος Κουρτς παρέμεινε στην προεδρία του OVP. Όμως τελικά την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική για να επικεντρωθεί στην οικογένειά του και σε νέες «επαγγελματικές προκλήσεις».

Για να εδραιώσει την εξουσία του και να γυρίσει σελίδα στην εποχή Κουρτς, ο Νεχάμερ έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό.

Πρώτη αποστολή του Νεχάμερ θα είναι η έξοδος από το lockdown, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας. Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της covid-19, η Αυστρία ανακοίνωσε αρχικά lockdown για τους ανεμβολίαστους και στη συνέχεια γενικό: καταστήματα, εστιατόρια, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι έχουν κλείσει, ενώ μόνο τα σχολεία παραμένουν ανοικτά. Εξάλλου ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της covid-19 από την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Ο Νεχάμερ δεν δίστασε, όταν ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, να προειδοποιήσει αυστηρά τους διαδηλωτές που βγαίνουν εδώ και τρεις εβδομάδες στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Ακόμη, θα πρέπει να φροντίσει για να ενισχύσει τη δημοτικότητα του OVP: μετά την παραίτηση του Κουρτς από την καγκελαρία, το κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1987, έχασε την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις. Πλέον προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες και ακολουθεί η άκρα Δεξιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...