340
Ο Αντριου Φόστερ μιλά στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της πανδημίας | EPA/JAMES ROSS

Αυστραλός μεγιστάνας σχεδιάζει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 14:55
Ο Αντριου Φόστερ μιλά στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της πανδημίας
|EPA/JAMES ROSS

Αυστραλός μεγιστάνας σχεδιάζει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 14:55

Μισό δισεκατομμύριο δολάρια θα συνεισφέρει ο αυστραλός μεγιστάνας ιδιοκτήτης μεταλλείων, Αντριου Φόρεστ, στο επενδυτικό ταμείο που ίδρυσε ο ίδιος, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο Φόρεστ υπολογίζει ότι το ταμείο θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 25 δισ. δολάρια. ενώ οι σύμβουλοί του πιστεύουν ότι το ποσό μπορεί ακόμα και να τετραπλασιαστεί.

Η Πρωτοβουλία Πράσινης Ανάπτυξης της Ουκρανίας σκοπεύει να επενδύσει σε βασικές υποδομές, όπως δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.

«Θα επωφεληθούμε από το γεγονός ότι αυτά που κατέστρεψαν οι Ρώσοι μπορούν γρήγορα να αντικατασταθούν με την πιο πρόσφατη, πιο σύγχρονη πράσινη και ψηφιακή υποδομή», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρετίζοντας την κίνηση του αυστραλού επιχειρηματία.

Το ίδρυμα δήλωσε ότι συνεργάζεται με τον Λάρι Φινκ, πρόεδρο του επενδυτικού κολοσσού BlackRock, και ελπίζει να κερδίσει στήριξη από κρατικά επενδυτικά ταμεία και άλλους επαγγελματίες επενδυτές.

Από την έναρξη των εργασιών για την ίδρυση του επενδυτικού ταμείου στις αρχές Μαρτίου, ο Φόρεστ είπε ότι είχε συζητήσει το σχέδιο με διεθνείς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν, του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ο Ζελένσκι θεωρεί ότι το ταμείο αποτελεί ευκαιρία για πλήρη αντικατάσταση των παλαιών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και με καινούργια πράσινη ενέργεια», δήλωσε ο Φόρεστ στο BBC.

«Το κεφάλαιο αυτό θα είναι διαθέσιμο όταν οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν απομακρυνθεί από την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο Φόρεστ έγινε ζάπλουτος από τα ορυχεία που έχει στην Αυστραλία. Είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του κολοσσού στον χώρο του σιδηρομεταλλεύματος. Fortescue Metals.

Τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει την προσοχή του στη βιώσιμη τεχνολογία, με πρωτοβουλίες για την απανθρακοποίηση των εξορυκτικών του δραστηριοτήτων και στροφή στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Τον Ιούλιο, ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σιμχάλ δήλωσε ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα κοστίσει 750 δισ. δολάρια. Μόνο στα δίκτυα υποδομών, οι ζημιές έφταναν τα 100 δισ. δολάρια. Από τότε, οι καταστροφές είναι ακόμα μεγαλύτερες καθώς οι Ρώσοι βομβαρδίζουν ανελέητα τις ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα το οποίο ανέφερε ότι η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ενεργειών της και να καταβάλει αποζημιώσεις. Η Ρωσία φυσικά το απέρριψε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...