376
Ο Ολιβερ Σουλτς όταν υπηρετούσε στο Αφγανιστάν | Facebook

Αυστραλία: Συνέλαβαν βετεράνο των ειδικών δυνάμεων που σκότωσε άμαχο στο Αφγανιστάν το 2012

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 10:03
Ο Ολιβερ Σουλτς όταν υπηρετούσε στο Αφγανιστάν
|Facebook

Αυστραλία: Συνέλαβαν βετεράνο των ειδικών δυνάμεων που σκότωσε άμαχο στο Αφγανιστάν το 2012

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 10:03

Πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων του στρατού της Αυστραλίας, που κατηγορείται ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου στο Αφγανιστάν, συνελήφθη τη Δευτέρα στο πλαίσιο έρευνας ποινικής φύσης για σειρά τέτοιων εγκλημάτων, τα οποία φέρονται να διαπράχθηκαν από τον αυστραλιανό στρατό.

Ο 41χρονος Ολιβερ Σουλτς διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη αν κριθεί ένοχος για τη διάπραξη εγκλήματος πολέμου, διευκρίνισε η αυστραλιανή ομοσπονδιακή αστυνομία.

Η σύλληψή του ανακοινώθηκε δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη εσωτερικής έρευνας που αποκάλυψε πως 39 άμαχοι και αιχμάλωτοι «σκοτώθηκαν παράνομα» από μέλη των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων.

Οι έρευνες που διενεργούνται αφορούν εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν από το 2005 ως το 2016 στο Αφγανιστάν, εξήγησε η αστυνομία.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα αυστραλιανών ΜΜΕ, για τις καταγγελίες σχετικά με εγκληματική συμπεριφορά αυστραλών στρατιωτών που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το αυστραλιανό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, οι κατηγορίες σε βάρος του πρώην στρατιωτικού συνδέονται με τον θάνατο από σφαίρα αφγανού αμάχου, του Νταντ Μοχάμαντ, πατέρα δύο παιδιών, σε ένα χωράφι στην κεντρική επαρχία Ουρουζγκάν. Το έγκλημα σημειώθηκε το 2012.

Η εκπομπή «Four Corners» του ABC πρόβαλε υλικό από την κάμερα στο κράνος ενός στρατιώτη στη μονάδα του Σουλτς, η οποία κατέγραψε το έγκλημα. Ο κατηγορούμενος πυροβολεί εν ψυχρώ τον Μοχάμαντ, στον οποίο έχει πρώτα επιτεθεί ο σκύλος της μονάδας και κείτεται τραυματισμένος στο έδαφος.

Ο Σουλτς αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπόθεση θεωρείται πολύ σημαντική παγκοσμίως και θα μπορούσε να δημιουργηθεί διεθνές δεδικασμένο, σημειώνει το ABC.

Οι έρευνες που διενεργούνται από το 2020 έφεραν στο φως καταγγελίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, αρρωστημένους «διαγωνισμούς» και βασανισμούς από αυστραλούς στρατιωτικούς. Στην αστυνομία έγινε εισήγηση να αρχίσει ποινικές έρευνες σε βάρος 19 πρώην μελών των ειδικών δυνάμεων.

Οι αποκαλύψεις χαρακτηρίζονται καμπή για τη χώρα, όπου ο στρατός έχαιρε ιστορικά μεγάλης εκτίμησης. Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έκανε προσπάθειες να υποβαθμίσει τις καταγγελίες για τα φερόμενα εγκλήματα.

Η αστυνομία έκανε έρευνες σε βάρος των δημοσιογράφων που ερευνούσαν τις υποθέσεις αυτές.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, πάνω από 39.000 αυστραλοί στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν στο πλευρό των Αμερικανών και των συμμάχων τους εναντίον των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων. Οι απώλειες του στρατού της Αυστραλίας ήταν 41 νεκροί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...