275
Το Σίδνεϊ με την περίφημη όπερα αριστερά, πνίγεται στον καπνό, τις ημέρες των πυρκαγιών | EPA

Αυστραλία: Σχεδόν 500 άνθρωποι πέθαναν εισπνέοντας τον τοξικό καπνό από τις πυρκαγιές

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2020, 12:36
Το Σίδνεϊ με την περίφημη όπερα αριστερά, πνίγεται στον καπνό, τις ημέρες των πυρκαγιών
|EPA

Αυστραλία: Σχεδόν 500 άνθρωποι πέθαναν εισπνέοντας τον τοξικό καπνό από τις πυρκαγιές

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2020, 12:36

Ο καπνός που εκλύθηκε από τις πρόσφατες πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αυστραλία ευθύνεται για τον θάνατο 445 ανθρώπων και τη νοσηλεία περισσότερων από 4.000, δήλωσε μία ειδικός που κατέθεσε στο πλαίσιο της κρατικής έρευνας για την καταστροφή.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και έκαιγαν σε όλη την Αυστραλία έως τον Φεβρουάριο.

Η Φέι Τζόνσον, ειδική σε θέματα περιβαλλοντικής υγείας, κατέθεσε ενώπιον της βασιλικής επιτροπής έρευνας, η οποία έχει αναλάβει να προετοιμάσει την Αυστραλία για άλλες φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με την ίδια, αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον καπνό που εκλύθηκε, ο συνολικός απολογισμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος.

Η Τζόνσον, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ινστιτούτο Menzies του πανεπιστημίου της Τασμανίας, εξήγησε ότι βάσει της έρευνάς τη,ς 445 θάνατοι οφείλονται στις πυρκαγιές, όπως και 3.340 νοσηλείες και 1.373 επισκέψεις στα επείγοντα.

«Εκτιμούμε ότι οι δαπάνες για την υγεία, που συνδέονται με τους πρόωρους θανάτους και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ανέρχονται σε δύο δισ. δολάρια Αυστραλίας (1,2 δισ. ευρώ)», είπε.

Σύμφωνα με τη Τζόνσον, το ποσό αυτό «είναι σχεδόν δεκαπλάσιο» σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Ωστόσο, σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος των ασθενοφόρων, της απώλειας παραγωγικότητας ή κάποιων ασθενειών, οι επιπτώσεις των οποίων δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν, όπως ο διαβήτης.

Η καθηγήτρια εκτίμησε ότι το 80% των Αυστραλών, δηλαδή 20 εκατομμύρια άνθρωποι, επηρεάστηκαν από τον καπνό από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια στρέμματα γης.

Η πόλη του Σίδνεϊ βρέθηκε καλυμμένη επί πολλές εβδομάδες από πυκνό, τοξικό καπνό όταν μεγάλες πυρκαγιές μαίνονταν γύρω από την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αυστραλίας. Το ίδιο συνέβη και με την πρωτεύουσα Καμπέρα.