394
Από τις μέσα σελίδες στο πρωτοσέλιδο της Herald το επίμαχο σκίτσο | REUTERS/Melanie Burton

Αυστραλία: Η Herald Sun αντεπιτίθεται και ξαναδημοσιεύει τη «ρατσιστική» γελοιογραφία με τη Σερένα

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 11:46
Από τις μέσα σελίδες στο πρωτοσέλιδο της Herald το επίμαχο σκίτσο
|REUTERS/Melanie Burton

Αυστραλία: Η Herald Sun αντεπιτίθεται και ξαναδημοσιεύει τη «ρατσιστική» γελοιογραφία με τη Σερένα

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 11:46

Υπέρ του επίμαχου σκίτσου για τη Σερένα Γουίλιαμς και «κατά της πολιτικής ορθότητας» και των σχολίων για ρατσισμό και σεξισμό τάχθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο την Τετάρτη η αυστραλέζικη εφημερίδα Herald Sun, μία ημέρα μετά τον σάλο που προκάλεσε η επίμαχη γελοιογραφία του Μαρκ Νάιτ.

Το σκίτσο στο οποίο εμφανίζει την αμερικανίδα πρωταθλήτρια του τένις να πηδά πάνω από τη σπασμένη ρακέτα της και τον διαιτητή να ρωτά την λευκή ξανθιά αντίπαλό της γιατί δεν την αφήνει να κερδίσει προκάλεσε αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο. Τούτο διότι καυτηρίαζε μεν την ανώριμη αντίδραση της Σερένα στον τελικό του Αμερικανικού Οπεν, αλλά παρουσίαζε την αντίπαλό της ως μια λευκή ξανθιά· και η αντίπαλός της στον επεισοδιακό αγώνα, η Οσάκα κάθε άλλο παρά τέτοια είναι.

Μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του επίμαχου σκίτσου, η εφημερίδα χρησιμοποιεί ξανά τη γελοιογραφία του Μαρκ Νάιτ , αυτή τη φορά στο πρωτοσέλιδο.

Στο πρωτοσέλιδο, μαζί με το σκίτσο για τη Σερένα Γουίλιαμς υπάρχουν και σκίτσα αυστραλών πολιτικών, του προέδρου Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ-Ουν. Σε όλα υπάρχουν σχόλια γιατί δεν θα μπορούσαν να δημοσιευτούν. Στο σκίτσο της τενίστριας γράφει: «Πολλά μαλλιά, μεγάλα χείλια, υπερβολικά θυμωμένη».

«Καλώς ήλθατε στον κόσμο της πολιτικής ορθότητας» είναι ο μεγάλος τίτλος του φύλλου. Προσθέτει ότι «αν οι αυτόκλητοι λογοκριτές του Μαρκ Νάιτ τα καταφέρουν με την περίπτωση του σκίτσου για την Σερένα Γουίλιαμς, η νέα μας πολιτικά ορθή ζωή θα είναι στ’αλήθεια πολύ βαρετή».

Στο κύριο άρθρο, η εφημερίδα, που ανήκει στον αυστραλό μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ, μιλά για έναν «κόσμο που και επίσημα πια τρελάθηκε». Για τις κατηγορίες ότι ο σκιτσογράφος είναι ρατσιστής απαντά ότι «είναι μια προσπάθεια να νικηθεί η γελοιογραφία και η σάτιρα με ένα φράγμα πολιτικής ορθότητας». Το φύλλο στηρίζει πλήρως τον Νάιτ, ο οποίος απενεργοποίησε τον λογαριασμό του στο Twitter για να σταματήσει τα υβριστικά σχόλια κατά της οικογένειάς του.

Το σκίτσο σατίριζε την συμπεριφορά της Γουίλιαμς στον τελικό του US Open το περασμένο Σάββατο όταν κατηγόρησε τον διαιτητή για σεξισμό και ότι της έκλεψε τον τίτλο.

Οι επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιαζόταν η αμερικανίδα πρωταθλήτρια ήταν πολλές και ήλθαν, μεταξύ πολλών άλλων, από τη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Το ίδιο και για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιαζόταν η αντίπαλός της Ναόμι Οσάκα που δεν είναι ξανθιά και λευκή, όπως στο σκίτσο, αλλά ιαπωνικής και αϊτινής καταγωγής.