469
Στην Αυστραλία, η εταιρεία Meta του Facebook θα θεωρείται συνυπεύθυνη για συκοφαντικές αναρτήσεις των τρολ, βάσει του νέου νόμου που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση | REUTERS/Kham

Αυστραλία: Facebook και Twitter θα πρέπει να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των τρολ

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 15:13
Στην Αυστραλία, η εταιρεία Meta του Facebook θα θεωρείται συνυπεύθυνη για συκοφαντικές αναρτήσεις των τρολ, βάσει του νέου νόμου που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση
|REUTERS/Kham

Αυστραλία: Facebook και Twitter θα πρέπει να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των τρολ

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 15:13

Αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση των τρολ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λαμβάνει η κυβέρνηση της Αυστραλίας, τα πρώτα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Βάσει της νέας νομοθεσίας, που αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες, υποχρεούνται να παραδίδουν στις αρχές τα στοιχεία των χρηστών που προχωρούν σε συκοφαντικές αναρτήσεις και να τις αφαιρούν από το Facebook, το Instagram και το Twitter. Αν δεν το κάνουν, τα θύματα-στόχοι των συκοφαντικών αναρτήσεων μπορούν να προχωρήσουν σε μήνυση εναντίον των εταιρειών.

«Οι κανόνες που ισχύουν στον αληθινό κόσμο πρέπει να ισχύουν και στον ψηφιακό. Το online σύμπαν δεν μπορεί να είναι η Αγρια Δύση, όπου τα τρολ και άλλοι κινούνται ανώνυμα και βλάπτουν τους ανθρώπους, τους παρενοχλούν και τους εκφοβίζουν», τόνισε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι χρήστες των σόσιαλ μίντια θα έχουν δύο τρόπους για να προστατευτούν. Μέσω ενός μηχανισμού παραπόνων, αν κάποιος θεωρεί ότι είναι θύμα δυσφήμησης, ψηφιακού bullying ή άλλης μορφής διαδικτυακής επίθεσης, θα μπορεί να ζητήσει από την πλατφόρμα να διαγράψει το προσβλητικό εναντίον του περιεχόμενο.

Αν δεν το διαγράψει, μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο, υποχρεώνοντας την πλατφόρμα να αποκαλύψει τα αληθινά στοιχεία αυτού που έκανε την συκοφαντική ανάρτηση, τον οποίο θα μπορούν να μηνύσουν.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας εξετάζει επίσης το κατά πόσο φέρουν ευθύνη οι εταιρείες για τις συκοφαντικές αναρτήσεις στις πλατφόρμες τους.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έχει ήδη αποφανθεί ότι τα ΜΜΕ φέρουν ευθύνη για τα σχόλια σε αναρτήσεις τους, και από τότε, το CNN και άλλα μέσα έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στις σελίδες τους στο Facebook τους χρήστες από την Αυστραλία.

Ως γνωστόν, αγαπημένη ασχολία των τρολ είναι να σχολιάζουν κάτω από δημόσιες αναρτήσεις σε σελίδες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα τρολ μπορούν να μηνυθούν για σχόλιά τους σε ψηφιακά φόρουμ και σόσιαλ μίντια. Αν οι εταιρείες δεν αποκαλύψουν την ταυτότητα των τρολ, τότε θεωρούνται συνυπεύθυνες.

Ο Μόρισον τόνισε ότι οι ιντερνετικοί κολοσσοί θα πρέπει να έχουν στοιχεία επικοινωνίας, όπως το email ή το τηλέφωνο, κάθε χρήστη τους.

«Πρέπει να κινηθούν άμεσα. Αν δεν μας πουν ποιοι είναι, θα τους κυνηγήσουμε. Οι εταιρείες των σόσιαλ μίντια έχουν δημιουργήσει αυτόν τον χώρο και πρέπει να τον διατηρούν ασφαλή. Αν δεν το κάνουν, θα τους υποχρεώσουμε μέσω νόμων σαν κι αυτόν».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αντονι Αλμπανιζ, είπε ότι το Κόμμα των Εργατικών θα περιμένει να δει τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για να δώσει τη δική του θέση. Επισήμανε όμως, ότι τα τρολ έχουν την τεχνική δυνατότητα να κλείσουν τον λογαριασμό τους στην Αυστραλία και να ανοίξουν έναν άλλο ή τον ίδιο, από έδαφος άλλης χώρας.

Οπως γράφουν οι Times, αντίστοιχο νόμο, πολύ πιο αυστηρό από τον ισχύοντα, ετοιμάζει και η βρετανική κυβέρνηση, με τον οποίο οι εταιρείες σόσιαλ μίντια θα τιμωρούνται με πρόστιμο αν δεν προστατεύουν τους χρήστες τους, ιδίως ανήλικους και γυναίκες, από κακόβουλο περιεχόμενο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...