675
Ταξιδιώτες, που μόλις έχουν φτάσει από το εξωτερικό, σφιχταγκαλιάζουν συγγενείς τους στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ | AAP Image/Bianca De Marchi via REUTERS

Αυστραλία: Επιστρέφουν χιλιάδες πολίτες της εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό από τον Μάρτιο του 2020

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2021, 11:23
Ταξιδιώτες, που μόλις έχουν φτάσει από το εξωτερικό, σφιχταγκαλιάζουν συγγενείς τους στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ
|AAP Image/Bianca De Marchi via REUTERS

Αυστραλία: Επιστρέφουν χιλιάδες πολίτες της εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό από τον Μάρτιο του 2020

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2021, 11:23

Τον Μάρτιο του 2020, δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο έκλεισαν τα σύνορά τους, ενόψει ενός νέου, άγνωστου και πολύ επικίνδυνου εχθρού, που τρόμαζε τον πλανήτη. Λίγους μήνες αργότερα, η μία μετά την άλλη τα άνοιξαν ξανά, έπειτα από καραντίνα πολλών εβδομάδων.

Οχι, όμως, η Αυστραλία. Η χώρα του Ειρηνικού ήταν από τις πολύ λίγες που κράτησαν τα σύνορά τους ερμητικά κλειστά, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες της, που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό πριν από την καραντίνα, εγκλωβισμένους μακριά από το σπίτι τους, την οικογένεια, τους αγαπημένους τους, την εργασία τους, για 600 ημέρες!

Τους τελευταίους μήνες, οι αρχές δέχονταν πίσω ελάχιστους πολίτες τον μήνα, καθώς χιλιάδες αιτήσεις για την επιστροφή Αυστραλών από το εξωτερικό απορρίπτονταν. Σε όσους δινόταν άδεια, έπρεπε να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών, πληρώνοντας από την τσέπη τους το ξενοδοχείο. Πολλοί δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια ούτε όταν αρρώστησαν ή πέθαναν συγγενείς τους.

Προσωπικό του αεροδρομίου του Σίδνεϊ κρατά πλακάτ με τη φράση «Καλωσορίσατε σπίτι σας», περιμένοντας τους πρώτους ταξιδιώτες, το πρωί της Δευτέρας – REUTERS/Jaimi Joy

Την Δευτέρα, η Αυστραλία άνοιξε τα σύνορά της, για πρώτη φορά από τις 20 Μαρτίου του 2020, κι αυτό μόνο για πλήρως εμβολιασμένους Αυστραλούς. Οπως είναι φυσικό, τα αεροδρόμια του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης έζησαν συγκινητικές στιγμές, καθώς οικογένειες και φίλοι αντάμωναν ξανά, ύστερα από τόσο καιρό αναγκαστικού χωρισμού.

Βέβαια, αυτό δεν έγινε σε όλη τη χώρα. Περιοχές με χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων εξακολουθούν να τηρούν την απαίτηση της 14ήμερης καραντίνας. Επίσης, δεν ισχύει για το ένα εκατομμύριο ξένων πολιτών που διαμένουν στη χώρα, οι οποίοι δεν μπορούν να επισκεφτούν την πατρίδα τους, καθώς η χαλάρωση των μέτρων ισχύει μόνο για Αυστραλούς.

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas είχε καθηλώσει στο έδαφος μεγάλο μέρος του στόλου της αυτούς τους 19 μήνες. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Αλαν Τζόις, εξέφρασε ικανοποίηση για την επανάληψη των διεθνών πτήσεων, τονίζοντας ότι «άργησε πολύ να έρθει. Είναι υπέροχο που οι Αυστραλοί μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους έπειτα από πολύ καιρό που έμειναν χώρια», σημείωσε.

Το πλήρωμα αεροσκάφους που προσγειώθηκε στη Μελβούρνη διαμηνύει στους ντόπιους πόσο τους έλειψε η πόλη τους – AAP Image/James Ross via REUTERS

«Είναι μια μεγάλη μέρα για την Αυστραλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον, αναρτώντας στο Facebook μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι η χώρα είναι πλέον «έτοιμη να απογειωθεί!».

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, οι πρώτοι επιβάτες που αποβιβάστηκαν δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους για την επιστροφή τους, η οποία αποτυπώθηκε σε συγκινητικές εικόνες αγκαλιά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Είναι «μαγικό», είπε σε δημοσιογράφους ο Τιμ Τάρνερ, ο οποίος δεν είχε δει τον γιο του για έναν χρόνο.

«Καλημέρα, είναι πραγματικά υπέροχο που σας ξαναβλέπουμε», γράφει η αφίσα στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ – REUTERS/Jaimi Joy

Η Τζούλι Τσου, η οποία επέστρεψε από τη Βρετανία για να δει τη μητέρα της που βρίσκεται στο νοσοκομείο, είπε ότι προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της την ώρα της προσγείωσης. «Ανυπομονούσα να αγγίξω το χέρι της μαμάς μου όταν θα την έβλεπα. Λαχταρούσα να την αγκαλιάσω. Θα είναι πολύ συγκινητικό».

Για κάποιους, όμως, όπως η Λούσιντα Μποτλέρο, το άνοιγμα των συνόρων έγινε πολύ αργά: «Είχα να δω την οικογένειά μου τέσσερα χρόνια και προσπαθούσαμε ενάμιση χρόνο τώρα να έρθουμε. Εχω ανάμεικτα συναισθήματα, επειδή δεν μπόρεσα να ξαναδώ ζωντανό τον πατέρα μου. Πέθανε μόλις πριν από μια εβδομάδα. Τουλάχιστον θα μπορέσω να πάω στην κηδεία του».

Το φιλί της επανένωσης, έστω και πάνω από τις μάσκες, για ένα ζευγάρι στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ – REUTERS/Jaimi Joy

Την ώρα που κάποιοι αποβιβάζονταν, άλλοι ετοιμάζονταν να φύγουν από την Αυστραλία για να συναντήσουν τους συγγενείς τους στο εξωτερικό.

Ο 35χρονος Αμπχι Μπάτζαζ είπε ότι ήταν πολύ συγκινημένος που μπορούσε να πετάξει για τις ΗΠΑ, για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένειά του, την οποία έχει να δει σχεδόν δύο χρόνια. «Περίμενα αυτή τη μέρα καιρό», είπε, προτού αναχωρήσει για το Λος Αντζελες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...