456
Ιατρικό προσωπικό και πολίτες σε έκτακτο κέντρο διενέργειας τεστ για τον κορονοϊό στην Αδελαΐδα | AAP Image/Kelly Barnes via REUTERS

Αυστηρή καραντίνα στη Νότια Αυστραλία όπου εμφανίστηκε «πολύ μεταδοτικό» στέλεχος του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 12:21
Ιατρικό προσωπικό και πολίτες σε έκτακτο κέντρο διενέργειας τεστ για τον κορονοϊό στην Αδελαΐδα
|AAP Image/Kelly Barnes via REUTERS

Αυστηρή καραντίνα στη Νότια Αυστραλία όπου εμφανίστηκε «πολύ μεταδοτικό» στέλεχος του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 12:21

Μία πολύ αυστηρή καραντίνα έξι ημερών θα επιβληθεί από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και για έξι ημέρες στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, στην πρωτεύουσα της οποίας επιβεβαιώθηκαν 22 κρούσματα ενός «πολύ μεταδοτικού» στελέχους του κορονοϊού.

Τα κρούσματα σημειώθηκαν στην Αδελαΐδα.

Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, οι παμπ και τα εργοστάσια, με εξαίρεση τις μονάδες παραγωγής τροφίμων και ιατρικών προϊόντων, θα κλείσουν και οι κάτοικοι όλης της πολιτείας θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους. Μόνον ένα μέλος ανά νοικοκυριό θα επιτρέπεται να βγαίνει από το σπίτι σε ημερήσια βάση κι αυτό για συγκεκριμένους λόγους.

Επίσης, θα απαγορεύεται και η διανομή φαγητού σε πακέτο, ενώ θα κλείσει και η βιομηχανία οικοδομών, στην οποία είχε επιτραπεί να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια προηγούμενων lockdown στην Αυστραλία.

Κλειστές θα μείνουν επίσης οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία.

Το πρόσφατο ξέσπασμα του νέου κορονοϊού στην Νότια Αυστραλία συνδέθηκε με έναν Αυστραλό που έφτασε στην Αδελαΐδα από τη Βρετανία στις 2 Νοεμβρίου και τέθηκε υποχρεωτικά σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της πόλης. Εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν από τον ιό μετά την επαφή τους με μολυσμένη επιφάνεια.

Η εξαήμερη καραντίνα επιβλήθηκε τώρα μετά την καταγραφή δύο νέων κρουσμάτων το 24ωρο που πέρασε, τα οποία συνδέονται με την εστία αυτή του νέου κορονοϊού στο ξενοδοχείο, όπου διαμένουν την περίοδο της καραντίνας τους άνθρωποι που φτάνουν από το εξωτερικό.

Από την έναρξη της πανδημίας, η Νότια Αυστραλία μετρά συνολικά μόνον 551 κρούσματα.

Αυτό το εξαήμερο θα απαγορεύονται επίσης οι γάμοι και οι κηδείες και η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους στην πολιτεία, η οποία δεν είχε καταγράψει σημαντικό αριθμό κρουσμάτων από τον Απρίλιο. Επίσης απαγορεύεται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

«Ακολουθούμε σκληρή στάση και το κάνουμε νωρίς. Ο χρόνος πιέζει και θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας, Στίβεν Μάρσαλ.

Η υπεύθυνη των υπηρεσιών Υγείας, Νίκολα Σπέριερ, σημείωσε ότι το στέλεχος αυτό του νέου κορονοϊού έχει «πάρα πολύ μικρή περίοδο επώασης και περιορισμένα συμπτώματα», κάτι το οποίο σημαίνει ότι όταν κάποιος εκτίθεται σε αυτό χρειάζεται μόλις 24 ώρες ή λιγότερες για να μεταδώσει τον ιό.

Η ίδια υπογράμμισε ότι τα ακραία αυτά μέτρα αναμένεται να επιτρέψουν στην πολιτεία αυτή του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων να ιχνηλατήσει τις επαφές και να σταματήσει τις αλυσίδες μετάδοσης.

«Δεν μπορώ να πάρω την απόφαση αυτή σε δύο ή τρεις εβδομάδες, ούτε σε δύο ή τρεις ημέρες, διότι τότε θα είναι πολύ αργά», σημείωσε.

Τη Δευτέρα, όταν είχαν καταγραφεί 17 κρούσματα, χιλιάδες άνθρωποι που μπορεί να είχαν έρθει σε επαφή, έλαβαν εντολή να τεθούν σε απομόνωση.

Επίσης ανεστάλησαν οι διεθνείς πτήσεις με προορισμό την Αδελαΐδα.

Οι αρχές φοβούνται μια διασπορά του νέου κορονοϊού από τη νέα αυτή εστία σε πρόσωπα που κινδυνεύουν, καθώς ένας φύλακας σε φυλακή και υπάλληλοι μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων βρίσκονται μεταξύ των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...