426
Τα σχολεία άνοιξαν και στο Βουκουρέστι στις 14 Σεπτεμβρίου και η μάσκα είναι και εκεί υποχρεωτική | Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

Αυξήθηκαν 99% τα κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά σε μία εβδομάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 22 Σεπτεμβρίου 2020, 13:57
Τα σχολεία άνοιξαν και στο Βουκουρέστι στις 14 Σεπτεμβρίου και η μάσκα είναι και εκεί υποχρεωτική
|Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

Αυξήθηκαν 99% τα κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά σε μία εβδομάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 22 Σεπτεμβρίου 2020, 13:57

Αύξηση της τάξεως του 99% καταγράφηκε σε μία εβδομάδα στις ηλικίες έως 17 ετών, από τις 15 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου, χρονικό διάστημα που συνέπεσε με το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τις 31 Αυγούστου ως και τις 7 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 80 ανήλικοι με κορονοϊό, ενώ από τις 14 Σεπτεμβρίου, όταν άνοιξαν τα σχολεία, και μέσα σε μία εβδομάδα, οι νέες μολύνσεις στις ηλικίες έως 17 ετών ήταν 159. Δηλαδή αύξηση 99%.

Μόνο χθες Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 42 νέα κρούσματα σε ανηλίκους, κάτι που σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ, ενδεχομένως να οφείλεται σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών, που εντοπίστηκαν έπειτα από τους ελέγχους των υγειονομικών αρχών στο ΚΥΤ Λέσβου.

Η τάση της αύξησης των κρουσμάτων σε ανήλικους μέσα στον Σεπτέμβριο είναι διαρκώς ανοδική.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τα νέα περιστατικά Covid-19 σε παιδιά κινήθηκαν ως εξής:

1-7 Σεπτεμβρίου: 64 νέες μολύνσεις

8-14 Σεπτεμβρίου:  98 νέες μολύνσεις

15-21 Σεπτεμβρίου: 159 νέες μολύνσεις

Ελάχιστα δεδομένα για τα σχολεία

Αν και η επαναλειτουργία των σχολείων με τη φυσική παρουσία των μαθητών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών, στην πραγματικότητα είναι ελάχιστα τα επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν καταστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο διασπείρεται η νόσος Covid-19 στα σχολεία.

Κι αυτό διότι ήταν οι πρώτες δομές που έκλεισαν σε όλο τον κόσμο και άνοιξαν και πάλι μόλις πριν από μερικές ημέρες, οπότε δεν υπήρξε χρόνος ούτε να μελετηθούν σε επιδημιολογικό επίπεδο.

Αυτό που έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες έπειτα από εκατομμύρια μολύνσεις Covid-19 παγκοσμίως και μπορούν πλέον να πιστοποιήσουν με βεβαιότητα, είναι ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης σε ανήλικους και ιδιαίτερα στα παιδιά έως 10 ετών, είναι πολύ μικρός, έως αμελητέος (εδώ).

Σε μια μεγάλη μελέτη με περισσότερους από 55.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό βρέθηκε ότι λιγότερο από το 1%  είχαν ηλικία κάτω των 19 ετών.

Κορονοϊός και γρίπη μαζί

Την ίδια στιγμή που στη χώρα μας καταγράφεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, ειδικά στην πρωτεύουσα, βρισκόμαστε εν αναμονή της έλευσης της επιδημίας της γρίπης, η οποία στην Ελλάδα  ξεκινά συνήθως μετά τον Νοέμβριο.

Και ενώ οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι λόγω των μέτρων προφύλαξης που έχουν ληφθεί για τον κορονοϊό, θα μειωθούν και τα περιστατικά της γρίπης, δεν αποκλείεται τα σχολεία να δεχθούν επιβάρυνση με τη συνύπαρξη των δύο ιών.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε σε πρόσφατη ενημέρωση των 6 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας, ότι «δεν αποκλείεται η εποχή της γρίπης να μας εκπλήξει, καθώς ο κορονοϊός έρχεται χωρίς ή με ελαφριά συμπτώματα στα παιδιά. Πολύ συχνά μάλιστα, δεν ανεβάζουν ούτε καν πυρετό. Δηλαδή θα δούμε πολλούς πυρετούς οι οποίοι δεν θα σχετίζονται με τον κορονοϊό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...