Κόσμος περιμένει να εμβολιαστεί κατά της γρίπης (φωτογραφία αρχείου) | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Αυξάνονται τα θύματα της γρίπης: Στους 56 οι νεκροί

Οι 49 θάνατοι αφορούν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και επτά ασθενείς εκτός. Η κορύφωση της γρίπης θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά λιγότερα κρούσματα θα έχουμε και μέχρι τα τέλη Απριλίου
Protagon Team

Στους 56 έφτασαν οι νεκροί από γρίπη, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι επτά κατέληξαν εκτός ΜΕΘ.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, είχαμε 18 νεκρούς.

Παράλληλα, πολλοί εισάγονται στα νοσοκομεία με επιπλοκές, ενώ κάποιοι χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Οπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 4 έως τις 10 Φεβρουαρίου, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 400 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 149 (37,2%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 148 (99,3%) ήταν τύπου Α και το 1 (0,7%) ήταν τύπου Β. Τα 119 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 18 (15,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 101 (84,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2019, καταγράφηκαν 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από αυτά τα κρούσματα, εμβολιασμένα ήταν τα 29 (13%).

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 56 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 49 θάνατοι αφορούν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και επτά ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι ο ιός της γρίπης προτιµά τον φετινό χειμώνα αυτούς που ανήκουν στην ηλικιακή οµάδα από 60 έως 69 ετών, καθώς οι περισσότερες νοσηλείες σε ΜΕΘ αφορούν άτοµα αυτής της ομάδας.

Οι περισσότεροι θάνατοι από τον ιό Η1Ν1 είναι σε άτοµα από 60 έως 79 ετών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η εποχική γρίπη θερίζει εφέτος σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Μάλτα. Ηπιότερη εμφανίζεται σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία και Λιθουανία και χαμηλή σε Βρετανία, Βέλγιο, Πολωνία και σκανδιναβικές χώρες.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εκτιμάται ότι η κορύφωση συμβαίνει τώρα και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά λιγότερα κρούσματα θα έχουμε και μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως κάθε χρόνο.

Συνολικά, αναμένεται ότι θα νοσήσουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άτομα στη χώρα μας. Αν λάβουμε υπόψη τις στατιστικές, που αναφέρουν ότι ένας στους 1.000 ασθενείς με γρίπη εμφανίζει την πολύ σοβαρή μορφή της νόσου, με επιπλοκές που οδηγούν συχνά και σε νοσηλεία σε ΜΕΘ, τότε αναμένεται ότι 1.000 άνθρωποι θα νοσήσουν βαριά παρουσιάζοντας επιπλοκές.