449
|

Αυξάνεται ο αριθμός επιβατών στα ταξί – πυκνώνουν τα δρομολόγια σε Μετρό, Ηλεκτρικό

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 15:03

Αυξάνεται ο αριθμός επιβατών στα ταξί – πυκνώνουν τα δρομολόγια σε Μετρό, Ηλεκτρικό

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 15:03

Την αύξηση του αριθμού των επιβατών στα ταξί ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Ο υφυπουργός μίλησε επίσης για την έναρξη των εξετάσεων οδηγήσης αλλά και συνολικά για την προσαρμογή των μέσων μαζικής μεταφοράς στις σταδιακά αυξανόμενες ανάγκες μετακίνησης.

Οπως είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, από την Δευτέρα 11 Μαΐου αρχίζει ο προγραμματισμός για τις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις, που αφορούν στα διπλώματα οδήγησης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.

Οι εξετάσεις θα γίνονται στο 50% της διαθεσιμότητας του χώρου για τις θεωρητικές εξετάσεις και στις πρακτικές θα βρίσκεται ένας εξεταστής στο αυτοκίνητο με σύσταση να φορούν μάσκες, τόσο αυτός όσο και ο δάσκαλος και ο υποψήφιος οδηγός.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κεφαλογιάννης στην εισαγωγή του ψηφιακού προσωρινού διπλώματος οδήγησης σε συνεργασία του υπουργείου Μεταφορών με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Εφεξής, τόνισε, οι νέοι οδηγοί δεν θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν δύο και τρεις  μήνες μέχρι την έκδοση του διπλώματος, αλλά από την επόμενη μέρα θα μπορούν να το «κατεβάσουν» ηλεκτρονικά και να οδηγούν νόμιμα το όχημά τους.

Ο κ. Κεφαλογιάννης γνωστοποίησε εξάλλου ότι εντός της ημέρας ολοκληρώνεται από τα συναρμόδια υπουργεία και υπογράφεται η ΚΥΑ για την αύξηση του αριθμού των επιβατών στα ταξί σε δύο.

Ετσι, πλην κάποιων εξαιρέσεων που ίσχυαν και πριν, ένα ζευγάρι με το παιδί του θα μπορεί να  επιβιβάζεται κανονικά στο ταξί.

Επιτρέπεται επίσης η τοποθέτηση πλεξιγκλάς στα ταξί, αλλά αυτό, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, δεν αναιρεί την υποχρέωση οδηγού και επιβατών να φορούν μάσκα.

Εξάλλου, και δεδομένου ότι από την ερχόμενη Δευτέρα (με το άνοιγμα καταστημάτων και επιχειρήσεων) θα αυξηθεί η κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προγραμματίζονται περισσότερα δρομολόγια στους συρμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού και θα προσαρμοστούν αναλόγως και τα λεωφορεία.

Οσον αφορά στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, ο  υφυπουργός ενημέρωσε πως όταν γίνει η επαναφόρτιση θα πιστωθούν επιπλέον οι μέρες που δεν χρησιμοποιήθηκαν (λόγω των περιορισμών μετακίνησης) και θα υπάρξει μία επιπλέον έκπτωση 10%, ως επιβράβευση για την σταθερότητα και την αφοσίωση των χρηστών στα ΜΜΜ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κεφαλογιάννης διευκρίνισε ότι τυπικά δεν ισχύει το ζήτημα της πληρότητας του 50%, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρ’ όλο που τα μέτρα που έχουν ληφθεί, επιτυγχάνουν αυτό τον στόχο.

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της εγκυκλίου του ΟΑΣΘ, που έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, ο υφυπουργός Υποδομών επέμεινε στην λανθασμένη ανάγνωση της απάντησης του υπουργείου από τον βουλευτή.

Οπως επεσήμανε, ο ΟΑΣΘ στην εγκύκλιό του αναφερόταν στο 100% των θέσεων των καθήμενων και όχι της ολικής χωρητικότητας του λεωφορείου, ώστε να υπολογίζεται έτσι με σαφήνεια ο συνολικός αριθμός των επιβατών, που επιτρέπεται να μπουν.

Τέλος ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μία πιο σαφή εικόνα μεταξύ άλλων και για το χρονοδιάγραμμα των έργων του Προαστιακού μέχρι το Αίγιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...