279
Πριν από 20 χρόνια, κατά την άφιξή τους στο Αφγανιστάν, οι αμερικανοί στρατιώτες αντιμετώπιζαν αυτήν την κατάσταση. Σήμερα, κατά την αποχώρησή τους, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και πολύ διαφορετικά... | REUTERS/Jim Hollander/File Photo

Αφγανιστάν: Χιλιάδες οι πρόσφυγες καθώς αποχωρούν οι Αμερικανοί…

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 17:57
Πριν από 20 χρόνια, κατά την άφιξή τους στο Αφγανιστάν, οι αμερικανοί στρατιώτες αντιμετώπιζαν αυτήν την κατάσταση. Σήμερα, κατά την αποχώρησή τους, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και πολύ διαφορετικά...
|REUTERS/Jim Hollander/File Photo

Αφγανιστάν: Χιλιάδες οι πρόσφυγες καθώς αποχωρούν οι Αμερικανοί…

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 17:57

Την ώρα που τα αμερικανικά και τα συμμαχικά στρατεύματα ετοιμάζονται να αποχωρήσουν οριστικά από το Αφγανιστάν, οι μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν επιμένουν ωθώντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι συγκρούσεις εντοπίζονται στην επαρχία Χελμάντ,  όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν επιθέσεις ανταρτών σε σημεία ελέγχου. Στην ίδια επαρχία την Κυριακή ο αμερικανικός στρατός είχε παραδώσει μία βάση στις κυβερνητικές δυνάμεις στο πλαίσιο της σταδιακής αποχώρησής του από τη χώρα.

Πληροφορίες που μετέφερε το AFP ανέφεραν ότι περίπου 1.000 οικογένειες εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων στα περίχωρα της Λασκάρ Γκαχ, πρωτεύουσας του Χαλμάντ, όπως και σε άλλα σημεία της επαρχίας.

Το υπουργείο Αμυνας του Αφγανιστάν ανέφερε ότι σκοτώθηκαν πάνω από 100 μαχητές Ταλιμπάν το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε σημεία ελέγχου στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Επίσης σκοτώθηκαν και 22 μαχητές της Αλ Κάιντα που είχαν έρθει από το Πακιστάν.

Αν και οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει, αρχικά, κάποια σημεία ελέγχου, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να τους απωθήσουν, με βαριές απώλειες για τους ατάκτους, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Από την πλευρά τους, βεβαίως, και οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι σκότωσαν δεκάδες στρατιώτες, σε ένα πόλεμο προπαγάνδας που εξελίσσεται παράλληλα με τις ένοπλες συγκρούσεις.

Περισσότερο αξιόπιστες, ωστόσο, είναι οι πληροφορίες από βρετανική ομάδα αρωγής τραυματιών, η οποία υποστηρίζει ότι τις τελευταίες ημέρες έχει παραλάβει πάνω από 100 ανθρώπους που έφεραν πολεμικά τραύματα και χρειάστηκαν -πολλοί εξ αυτών- να νοσηλευτούν.

Εν τω μεταξύ συγκρούσεις καταγράφονται και σε άλλες επαρχίες του Αφγανιστάν από όπου οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αποσύρουν τους περίπου 2.500 στρατιώτες που βρίσκονται στη χώρα. Το Πεντάγωνο υποβαθμίζει τα περιστατικά και θεωρεί ότι δεν έχουν κάποια επίδραση ούτε στη διαδικασία αποχώρησης ούτε στις δραστηριότητες όσων δυνάμεων παραμένουν ακόμα εκεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...