597
Αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα ανεπτυγμένα σε πύργους διαφόρων επιπέδων ύψους | Ezra Acayan/Getty Images

Αεροφωτογραφίες αποκαλύπτουν τη στρατιωτική επέκταση των Κινέζων

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2022, 18:28
Αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα ανεπτυγμένα σε πύργους διαφόρων επιπέδων ύψους
|Ezra Acayan/Getty Images

Αεροφωτογραφίες αποκαλύπτουν τη στρατιωτική επέκταση των Κινέζων

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2022, 18:28

Την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Κίνας αποκάλυψαν, για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια, οι εικόνες από τα κινεζικά τεχνητά νησιά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ανταποκρίτρια της Telegraph στην Ασία Νίκολα Σμιθ.

Οι επίμαχες φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον φωτογράφο του πρακτορείου Getty Images Εζρα Ακαγιάν. Ο τελευταίος βρέθηκε αεροσκάφος που πέταξε κοντά στους αμφισβητούμενους υφάλους και βράχους της Νότιας Σινικής Θάλασσας, τους οποίους το Πεκίνο μετέτρεψε σε βάσεις.

«Η Κίνα ισχυρίζεται ότι τα νησιά κατασκευάστηκαν με σκοπό τη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας, ωστόσο οι νέες εικόνες έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι χρησιμοποιούνται προκειμένου οι κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις να επεκταθούν σε αμφισβητούμενα ύδατα», σημείωσε η δημοσιογράφος.

Και παρότι τα νησιά έχουν μελετηθεί εκτενώς μέσω δορυφόρων κατά το παρελθόν, «οι τόσο κοντινές φωτογραφίες προσφέρουν μια σπάνια, νέα εικόνα».

Διακρίνεται ένα ζεύγος σκαφών Type 022. Τα συγκεκριμένα πολεμικά πλοία μπορούν να μεταφέρουν έως και οκτώ αντιπλοϊκούς πυραύλους

Συγκεκριμένα, στρατιωτικοί αναλυτές που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα ανέφεραν ότι στις εν λόγω λήψεις διέκριναν, μεταξύ άλλων, αεροδρόμια, σταθμούς ραντάρ, εγκαταστάσεις πυροβολικού και πολεμικών πλοίων ταχείας επέμβασης: όλα αυτά σε μια περιοχή έντονων ανταγωνισμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού, ναύαρχος Τζον Ακιλίνο, είχε δηλώσει ήδη από τον Μάρτιο ότι η Κίνα στρατιωτικοποίησε πλήρως τουλάχιστον τρία τεχνητά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Mischief Reef, Subi Reef και Fiery Cross. Ολα τους βρίσκονται στο αρχιπέλαγος Σπάρτλι, θαλάσσια περιοχή που διεκδικείται από το Πεκίνο, το οποίο κάνει λόγο για «ιστορικά δικαιώματα» του, αλλά και από το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν, επεσήμανε η Telegraph.

Οι φωτογραφίες παρείχαν νέες λεπτομέρειες για τις εγκαταστάσεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού –όπως ονομάζονται οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας– στα στρατιωτικοποιημένα νησιά Mischief Reef, Gaven Reefs, Subi Reef, Cuarteron Reef, Fiery Cross Reef και Hughes Reef.

Ο ερευνητής του Κέντρου για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, Τομ Σούγκαρτ, όπως και άλλοι αναλυτές, υποστήριξε ότι οι εικόνες έδειχναν θέσεις παράκτιου πυροβολικού και συστοιχίες ραντάρ – δηλαδή υποδομές για την προστασία των εδαφών από θαλάσσιες και αεροπορικές απειλές.

Τα νησιά έχουν μελετηθεί εκτενώς μέσω δορυφόρων κατά το παρελθόν, ωστόσο «οι τόσο κοντινές φωτογραφίες προσφέρουν μια σπάνια, νέα εικόνα» για τις ενέργειες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού

Επίσης, σε αρκετές φωτογραφίες ήταν ορατό ένα πλαισιωμένο από υπόστεγα και γκαράζ αεροδρόμιο στο Fiery Cross Reef. Οι χώροι αυτοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κρύψουν αυτοκινούμενους εκτοξευτές πυραύλων (Tels) με δυνατότητα ρίψης αντιαεροπρικών και αντιπλοϊκών πυραύλων.

«Η εικασία μου είναι ότι τα γκαράζ που βλέπουν προς τη θάλασσα είναι για εκτοξευτές πυραύλων cruise υπό γωνία», εκτίμησε ο Σούγκαρτ.

Σε άλλο καρέ που εξασφάλισε ο Εζρα Ακαγιάν διακρίνονταν δύο πολεμικά σκάφη Type 022 («Houbei class» κατά το ΝΑΤΟ), το καθένα από τα οποία μπορεί να μεταφέρει έως και οκτώ αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Επιπλέον, η φωτογράφιση ενός αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου KJ-500 επιβεβαίωσε ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός «συνεχίζει τις τακτικές εναέριες περιπολίες» στην περιοχή, όπως δήλωσε στο Radio Free Asia ο αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών Κρεγκ Πόλινγκ.

«Η στρατιωτική ισχύς της Κίνας αυξάνεται», συμπέρανε καταληκτικά η ανταποκρίτρια της Telegraph, ενώ έκλεισε το άρθρο της θυμίζοντας ότι «ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος μόλις εξασφάλισε μια –άνευ προηγουμένου– τρίτη θητεία ως πρόεδρος της Κίνας, έχει δεσμευτεί να “φτάσει” την ισχύ των Δυτικών δυνάμεων το αργότερο το 2049».

Στον αεροδιάδρομο πίσω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις διακρίνεται ένα αεροσκάφος επιτήρησης KJ-500. Αυτό και άλλα αεροπλάνα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου επιχειρούν συχνά από τα νησιά-βάσεις των Κινέζων, σύμφωνα με την Telegraph

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...