240
Στα καινούργια εργοστάσια χιλιάδες τόνοι πλαστικών θα ανακυκλώνονται με νέες μεθόδους που θα τα θέτουν οριστικά εκτός χωματερών | Shutterstock

Αέναη ανακύκλωση πλαστικών προωθεί η Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 19:32
Στα καινούργια εργοστάσια χιλιάδες τόνοι πλαστικών θα ανακυκλώνονται με νέες μεθόδους που θα τα θέτουν οριστικά εκτός χωματερών
|Shutterstock

Αέναη ανακύκλωση πλαστικών προωθεί η Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 19:32

Μία σημαντική απόφαση στην μάχη προστασίας του περιβάλλοντος πήρε η βρετανική κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times θα συγχρηματοδοτήσει την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων που θα χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες αιχμής στον τομέα της ανακύκλωσης.

Σε πρώτη φάση στα εργοστάσια αυτά θα ανακυκλώνονται με χημικές μεθόδους 130 χιλιάδες τόνοι πλαστικών ετησίως. Από τους περίπου 2,3 εκατ. τόνους πλαστικών συσκευασιών κάθε είδους (μπουκάλια, κουτιά κ.α.) που πετιούνται στα σκουπίδια κάθε χρόνο στην Βρετανία ανακυκλώνεται περίπου το 46% και το υπόλοιπο καταλήγει σε χωματερές εντός και εκτός της χώρας. Όλα σχεδόν τα εργοστάσια ανακύκλωσης της Βρετανίας μετατρέπουν τα πολυμερή υλικά των πλαστικών σε μικρά πλαστικά «μπαλάκια» που μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν σε νέα χαμηλής αξίας προϊόντα. Όμως τα μπαλάκια αυτά μπορούν να ανακυκλώνονται ελάχιστες φορές.

Στα νέα εργοστάσια οι πλαστικές ύλες θα θερμαίνονται χωρίς την παρουσία οξυγόνου. Από αυτή την διαδικασία θα προκύπτει μια ουσία η οποία θα αποτελεί την βάση δημιουργίας νέων πολυμερών και η διαδικασία αυτή μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς να επαναλαμβάνεται αέναα. Το κόστος της κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων υπολογίζεται στα 90 εκατ. ευρώ με την βρετανική κυβέρνηση να συνεισφέρει περίπου 23 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη τόσο στον περιορισμό των ποσοτήτων πλαστικών που μολύνουν το περιβάλλον όσο και στην προσπάθεια επαναχρησιμοποίησης τους αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια. Αυτή η χρηματοδότηση είναι μόνο η αρχή. Σχεδιάζουμε να κάνουμε και άλλες κινήσεις τέτοιου τύπου στο προσεχές μέλλον» δηλώνει η Ρεμπέκα Πόου, Υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...