763
Οι παίκτες της ΑΕΚ μετά το 2ο γκολ της ελληνικής ομάδας | IntimeSports

ΑΕΚ: 90 λεπτά μακριά από το «αδύνατο»

Sportscaster Sportscaster 23 Αυγούστου 2018, 12:06
Οι παίκτες της ΑΕΚ μετά το 2ο γκολ της ελληνικής ομάδας
|IntimeSports

ΑΕΚ: 90 λεπτά μακριά από το «αδύνατο»

Sportscaster Sportscaster 23 Αυγούστου 2018, 12:06

Ηταν σαν δύο ματς σε ένα. Στα πρώτα 67 λεπτά η ΑΕΚ επιβεβαίωσε αυτό που όλοι πιστεύαμε: ότι η Βίντι (πρώην Βιντεότον) είναι «του χεριού της». Οι πρωταθλητές Ουγγαρίας δεν είχαν άλλον τρόπο να την αντιμετωπίσουν και κατέφυγαν στο «ξύλο». Χτυπούσαν στο ψαχνό. Ατύχησαν, όμως. Εμειναν δέκα από το 22′ κιόλας, όταν ο Χούσζτι ενήργησε σαν Ουρουγουανός και πάτησε, στα μουλωχτά, τον Τάσο Μπακασέτα στην κνήμη με όλο του το βάρος, ενώ εκείνος βρισκόταν πεσμένος στο χορτάρι. Κάθε παράβαση που θα μπορούσε να τραυματίσει σοβαρά τον αντίπαλο τιμωρείται, πλέον, με απευθείας κόκκινη κάρτα, όμως μόνον ένας στους δέκα διαιτητές εφαρμόζουν την οδηγία της UEFA. Για κακή τύχη του δράστη και της ομάδας του, ο Ιταλός, Τζανλούκα Ρόκι, είναι ο ένας στους δέκα.

Στο διάστημα της αριθμητικής της υπεροχής η ΑΕΚ πέτυχε δύο γκολ. Θα μπορούσε να έχει κάνει τη ρεβάνς τυπική διαδικασία. Πάλι καλά, που κράτησε τη νίκη. Στο 53′ ο Μπακασέτας πιάστηκε δύο φορές κορόιδο. Ενώ υπήρχε το προηγούμενο της αποβολής του Χούσζτι, πήγε κι έκανε ακριβώς την ίδια ανοησία. Απίστευτη επιπολαιότητα, σε έναν τόσο καθοριστικό αγώνα, από τον πρωταγωνιστή της βραδιάς. Οταν ο Λάζοβιτς μείωσε το σκορ σε 2-1 (στο 67′) από λάθος του Λαμπρόπουλου, η ΑΕΚ έπαθε ένα ανεξήγητο μπλακ-άουτ. Τήρησε την παράδοση, να λαχταράει τους οπαδούς της στα τελευταία λεπτά. Λες και το κάνει επίτηδες, για γούρι. Κουράστηκε, κιόλας. Δεν είναι, ακόμη, έτοιμη 100%. Εκανε τη Βίντι να φαίνεται Σέλτικ και γλίτωσε την ισοφάριση από καθαρή τύχη.

Οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγυρίζουν μία μεγάλη νίκη

Το αποτέλεσμα μετράει – και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Το βράδυ (22:00) της Τρίτης (28/8) στο ΟΑΚΑ, μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της, θα χάσει την πρόκριση στους Ομίλους του Champions League μόνον αν… αυτοκτονήσει. Δεν θα το κάνει. Αυτή τη στιγμή την περίμενε 12 ολόκληρα χρόνια. Στη Βουδαπέστη ο Αντρέ Σιμόες μας έδειξε την εικόνα των χιλίων λέξεων. Μόλις ο διαιτητής σφύριξε για τελευταία φορά στο παιχνίδι, ο πορτογάλος χαφ γονάτισε και φίλησε το χορτάρι. Λίγοι μπορούν να κατανοήσουν το μέγεθος του επιτεύγματος της ΑΕΚ, όσο εκείνος. Τη συνάντησε στη Β’ Εθνική (υπέγραψε το συμβόλαιό του τον Ιανουάριο του 2015). Εάν κάποιος του έλεγε, τότε, ότι τριάμισι χρόνια αργότερα θα έπαιζε στο Champions League, θα τον περνούσε για τρελό.

Το καλοκαίρι του 2016 η ΑΕΚ άρχισε από το μηδέν. Στο ranking της UEFA βρισκόταν κάτω από το Νο 200. Εάν στον επαναληπτικό αγώνα με τη Βίντι πάνε όλα κατ’ ευχήν, θα ανέβει στο top-50 της κατάταξης. Θα είναι ο πρώτος σύλλογος στην Ευρώπη που έκανε αυτό το άλμα των 150+ θέσεων μέσα σε μόλις δυο σεζόν. Τον περασμένο χειμώνα έφτασε στους «32» του Europa League, παραμένοντας αήττητη στους διπλούς της αγώνες με την Μπριζ, τη Ριέκα, την Αούστρια Βιέννης, τη Μίλαν και τη Ντινάμο Κιέβου. Αυτό το καλοκαίρι βελτίωσε το ρεκόρ της ακόμη περισσότερο. Κανένας άλλος ελληνικός σύλλογος δεν έχει συμπληρώσει 13 διαδοχικά ευρωπαϊκά παιχνίδια χωρίς ήττα. Και τώρα χτυπά την πόρτα των «32» του Champions League.

Πάρτι στην Ουγγαρία

Χωρίς μετεγγραφές «αεροδρομίου», με έλληνα προπονητή και μόνο τρεις ξένους στην ενδεκάδα με την οποία άρχισε το χθεσινό ματς, η ΑΕΚ βρίσκεται 90 λεπτά μακριά (και) από την οικονομική της εκτόξευση. Εφόσον μπει στους Ομίλους του Champions League, την περιμένουν -περίπου- 25 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ιλιγγιώδες για τα δικά της δεδομένα. Το μπόνους της UEFA για την είσοδό της σε όμιλο ανέρχεται σε 15.250.000 ευρώ. Θα πριμοδοτηθεί, επίσης, από το market pool και το coefficient ranking, που εγκαινιάζεται εφέτος. Για την Ελλάδα το market pool θα είναι 4-5 εκατ. ευρώ. Εάν δεν περάσει ο ΠΑΟΚ, θα είναι όλο δικό της. Εάν περάσει, θα εισπράξει το 55% (επειδή είναι πρωταθλήτρια Ελλάδας).

Το coefficient ranking μοιράζει χρήματα αναλόγως με τη θέση ενός συλλόγου στην κατάταξη της UEFA. Ακόμη κι αν είναι η τελευταία του πίνακα, δηλαδή η 32η δεύτερη ομάδα των ομίλων, θα πάρει μπόνους 1.108.000 ευρώ. Εάν είναι η 31η, τα διπλά. Και πάει λέγοντας. Για κάθε της νίκη στον όμιλο θα εισπράττει 2,7 εκατ. ευρώ και για κάθε της ισοπαλία, 900.000. Μαζί με τις εισπράξεις από τα εισιτήρια των τριών εντός έδρας αγώνων της, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς θα πλησιάσει τα 25 εκατ. ευρώ.

Είναι πολλά τα λεφτά. Είναι και απρόσμενα. Κανείς στην ΑΕΚ δεν τα είχε λογαριάσει. Πριν από μερικές εβδομάδες ούτε, καν, τα είχε ονειρευτεί. Θα επιτρέψουν την ενίσχυση της ομάδας με ακόμη ακριβότερους παίκτες, καθ’ υπέρβαση της «σφιχτής» οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η διοίκηση τα τρία τελευταία χρόνια. Εάν επενδυθούν σωστά, η ΑΕΚ θα ανέβει επίπεδο. Κοντεύει και το νέο γήπεδο… Ο Σιμόες θα έχει μια υπέροχη ιστορία για να διηγείται στα εγγόνια του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...